2010. március 31., szerda

Vacsoracsata 2010. 42. adás - Esztergályos Cecília a házigazda


Esztergályos Cecília

Színésznő
(Budapest, 1943. január 26. – )
1960-ig az Állami Balettintézetben tanult táncolni, majd 1960-tól 1963-ig a Pécsi Balett szerződtette. 1964-ben kezdte, s 1968-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1968-tól 1984-ig a Thália Színház, 1984-től 1990-ig pedig a Nemzeti Színház tagja volt. 1990-től 1991-ig a Veszprémi Petőfi Színház, 1991-től 2005-ig ismét a Nemzeti Színház tagja lett. 2005-től a József Attila Színház tagja.

Elsősorban komikai alkat, kifinomult mozgáskultúráját vígjátékokban kamatoztatja.

Díjai:
* Jászai Mari-díj (1974)
* Filmkritikusok díja (1979)
* Filmkritikusok díja (1981)
* San Remó-i fesztivál legjobb női alakítás díja (1981)
* Chicagoi Ezüst Hugó-díj (1981)
* Érdemes művész (1982)
* Erzsébet-díj (1993)

Forrás: wikipedia.org


Esztergályos Cecília remekelt a Vacsoracsatában

A szerdai Vacsoracsatában Esztergályos Cecília mutatta meg szakácstudományát.

Esztergályos Cecília hazánk egyik legelismertebb színésznője, aki több éven keresztül szórakoztatta hétköznap esténként a nézőket. A Jászai Mari díjas Cecília nemcsak színészként tehetséges, hanem keramikusként és szakácsként, amit a szerdai Vacsoracsatában be is bizonyított.

Háromfogásos menüsora osztatlan sikert aratott, a vacsorát pedig egy zenés produkcióval zárta.

St. Martin 9 pontja kivételével mindenki 10 ponttal jutalmazta Cecília főzőtudományát, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.


Videó




Előétel:

Kaviáros blini

Hozzávalók:
2 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1 dkg élesztő
10 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2 tojás
csipetnyi só
1 dl tejszín
6-7 dkg vaj
1-1 doboz fekete és piros nagyszemű kaviár
2 dl tejföl
néhány hajszálvékony citromszelet
1 fej lilahagyma

Elkészítés:
A tej felét meglangyosítjuk, és a cukrot feloldjuk benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, 10 percig állni hagyjuk, majd a liszt egynegyedét beledolgozzuk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. A tojások sárgáját a maradék tejjel és a visszamaradt liszttel simára keverjük, az élesztős masszát beledolgozzuk, végül a tojások habbá vert fehérjét is beleforgatjuk, kissé megsózzuk. A tejszínt kemény habbá verve szintén belekeverjük, végül két deka olvasztott vajat belecsorgatunk. A maradék vajon, teflonserpenyőben kb. 10 centi átmérőjű, a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. A kis palacsintákat egymásra fektetve forró tálra rakjuk, tetejét megkenjük tejföllel, majd kanalazunk rá a kaviárból. Lilahagyma karikákkal és citromszeletekkel dekoráljuk.



Főétel:

Vörösboros muflon-ragu rozmaringos pogácsával

Hozzávalók:
60-70 dkg muflon lapocka
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál angol zeller
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
3 levél babér
2 ág friss kakukkfű
fél liter száraz vörösbor
1 teáskanál vadfűszer keverék

darált bors

Pogácsához:
35 dkg búzaliszt
fél teáskanál sütőpor
1 ág rozmaring
20 dkg vaj
fél citrom leve


Elkészítés:
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd pároljuk addig míg a hagyma puha nem lesz. Tegyük bele a kis kockákra felvágott vadhúst, szórjuk meg a vadfűszer keverékkel, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, majd fedjük le fedővel. Pároljuk addig míg a saját párolólevét el nem fövi, és a húskockát pirulni nem kezdenek. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk vele egy-két percig, majd öntsünk alá vörösbort. Fedjük le ismét, és pároljuk addig míg a hús puha nem lesz. Párolás közben az elpárolgott levet pótoljuk.

Amíg a hús puhul gyúrjuk össze a pogácsának valót. Szórjuk a lisztet és a sütőport egy tálba, vágjuk rá kis darabokra a vajat, ízesítsük sóval, és adjuk hozzá a kis darabokra felvágott rozmaringlevelet. Kezünkkel alaposan morzsoljuk össze, gyúrjuk közepesen kemény tésztává, majd tegyük egy tányérra és pihentessük felhasználásig a hűtőszekrényben.

Ha a hússzemek kezdenek puhulni, öntsünk még alá a vörösborból, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, és a zellerszárat. Főzzük még tíz percig fedő nélkül, hogy a szaftja jól besűrűsödjön, majd ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni.

Tegyük a pogácsatésztát egy liszttel meghintett deszkára, majd gyúrjuk át újra. Nyújtsuk ki másfél-két centi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Öntsük a langyos vadragut egy tűzálló edénybe, tetejére osszuk el a kiszaggatott pogácsákat. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, majd az egészet tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük 30-35 percig, míg a pogácsák szép pirosra nem sülnek.



Desszert:

Piskótás Lampion torta

Hozzávalók:
15 dkg pekándió, vagy dió
30 dkg vaj
18 dkg cukor
5 db tojás
fél teáskanál sütőpor
28 dkg liszt
30 dkg zsidócseresznye
15 dkg cukor
1 csipetnyi só
tejszín a habhoz

Elkészítés:
Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, szórjuk bele a cukrot, sót, majd elektromos keverővel keverjük habosra. Egyenként keverjük hozzá a tojásokat, majd az durvára összevágott diót. Keverjük hozzá a liszt és a sütőpor keverékét is.
Kenjünk vajjal és hintsünk meg liszttel egy közepes méretű tepsit, majd öntsük bele a masszát. Tetejét egyengessük el simára, majd osszuk el a felületén a megmosott zsidócseresznyét. Tegyük forró sütőbe, és 150-160 fokon süssük kb. fél órán keresztül.
Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk nagy szeletekre, mellé tejszínhabot kínáljunk.

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template