2010. március 29., hétfő

Vacsoracsata 2010. 40. adás - Selmeczi Tibor a házigazda


Selmeczi Tibor

Humorista

Foglalkozás:humorista
Született:1948. okt. 9.
Születési hely:Debrecen
Díjak:
A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2003), az Év nevettetője (1999), Karinthy-gyűrű (1993), Komlós-gyűrű (1990).
Forrás: storyonline.hu/sztarlexikon


Humoristából profi szakács

A hétfői Vacsoracsatában Selmeczi Tibor kápráztatta el vetélytársait főzőtudományával.

Selmeczi Tibor hazánk egyik legjellegzetesebb hangú humoristája, számtalan neves díj birtokosa és a rádió kabaré sztárja. Több könyvet is írt, de mégis szakácskönyvére a legbüszkébb.

Az adás során kiderült, hogy Tibortól annyira nem is áll távol a főzőtudomány művészete, mivel otthon nem a felesége, hanem ő szokott a konyhában sertepertélni.

Vendégeinek egy igen különleges menüsorral készült. Előételként szójával töltött hagymafejek kerültek az asztalra, főételként marokkói csirke tagine, kuszkusszal, desszertként pedig áfonyás túrógombóccal kedveskedett vacsoravendégeinek.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt, a fogások osztatlan sikert arattak. St. Martin 6, Héder Barna 8, Zimány Linda 9, Esztergályos Cecília 10 ponttal jutalmazta Tibor főzőtudományát, így összesen 33 ponttal büszkélkedhet.



Videó




Előétel:

Szójával töltött hagymafejek

Hozzávalók:
5 db nagy hagyma (ha lehet a fehér spanyol),
30 dkg szója granulátum
1 db tojás

bors
1 pohár tejföl
15 dkg reszelt sajt
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A hagymákat hámozzuk meg, majd az aljából vágjunk le egy szeletet, hogy tálaláskor meg tudjon állni a tányéron. A tetejéből pedig jó háromnegyed részt vágjunk le, utána tegyük bele egy fazékba, sózzuk meg, majd főzzük negyed órán keresztül.

Ha elkészült szedjük ki a vízből, és ha kihűlt a közepét egy kanál segítségével vájjuk ki. A kiszedett főtt hagymát aprítsuk össze, tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a beáztatott és kinyomkodott szója granulátumot. Üssük hozzá a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd keverjük jól össze.
Töltsük meg a szójás töltelékkel a kivájt hagymákat, tegyük egy tepsibe egymás mellé, majd csorgassuk meg az olívaolajjal. Tetejére kanalazzunk a tejfölből, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Tegyük forró sütőbe, és 150-160 fokon süssük 20 percig. Ha elkészült tálaljuk tányérokra.



Főétel:

Marokkói csirke tagine, kuszkusszal

Hozzávalók:
1 kg csirkehús
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 szál sárgarépa
2-3 szál petrezselyemgyökér
1 teáskanál őrölt római kömény
2 db egész fahéj
20 dkg csicseriborsó
3-4 db egész pirospaprika
1 teáskanál harissa
3 evőkanál olívaolaj

bors

Körethez:
40 dkg kuszkusz
4 evőkanál olívaolaj

1 csipetnyi sáfrány

Elkészítés:
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az összevágott hagymát, az egészben hagyott fokhagymát, a római köményt és az egész fahéjdarabokat. Pároljuk addig, míg a hagyma szép barnára nem pirul. Utána tegyük hozzá a feldarabolt csirkehúst, daráljunk rá borsot, sózzuk és pároljuk addig, míg a saját levét el nem párologta. Öntsünk alá kevés vizet, majd tegyük bele a felkarikázott zöldségeket és a beáztatott csicseriborsót. Ízesítsük még harissával, tegyük hozzá az egészben hagyott pirospaprikákat, majd lefedve pároljuk puhára.

A körethez forraljunk fel egy nagy lábasban 8 dl vizet, sózzuk, tegyük hozzá a sáfrányt és csorgassuk bele az olívaolajat. Amikor felforrt szórjuk bele a kuszkuszt, keverjük azonnal össze, vegyük le a tűzről és fedjük le fedővel. Öt perc múlva keverjük meg egy villával és tálaljuk a kész csirkéhez.



Desszert:

Túrógombóc áfonyalekvárral

Hozzávalók:
50 dkg túró
4 db tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál búzadara
1 evőkanál liszt
csipetnyi só
1 üveg áfonyalekvár
1 pohár tejföl
porcukor

Elkészítés:
Finomlyukú szitán törjük át a túrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojás fehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra.

Ha elkészült tálaljuk tányérokra, csorgassuk meg a lekvárral, szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé tejfölt.




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template