2010. március 9., kedd

Vacsoracsata 2010. 27. adás - Dömsödi Gábor a házigazda


Dömsödi Gábor

Műsorvezető


Dömsödi Gábor egy profi szakács

Gábornak a palacsinta a specialitása, de a keddi Vacsoracsatában bebizonyította, hogy egy mangalicát is profin el tud készíteni.

Dömsödi Gábor újságíró, televíziós műsorvezető, férj, apa és Bokor község polgármestere. A tapasztalt médiai személyiség már nem egyszer bebizonyította talpraesettségét és szakmai tudását, a konyhában azonban eddig nem igazán jeleskedett kimagasló főzőtudományával.

A keddi adásban azonban fakanalat ragadott, hogy elkápráztassa vacsoravendégeit élete első háromfogásos menüjével.

Előételként mangalica sonkamézes fügét szolgált fel gomolya sajttal, főételként sonkás gombakéregben sült mangalica szűz került terítékre fetás sült burgonyával, a desszert pedig mi más lehet volna, mint Gábor specialitása, csőben sült epres-túrós palacsinta.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt, az ételek pedig osztatlan sikert arattak vetélytársai körében. Gábor az estét egy autóversennyel zárta.

Gallusz Niki 7, Onyutha Judit 9, Völgyesi Gabi és Harsányi Gábor 10-10 ponttal jutalmazta Gábor főzőtudományát, így összesen 36 ponttal büszkélkedhet.



Videó





Előétel:

Mangalicasonka mézes fügével, gomolya sajttal

Hozzávalók:
40 dkg gomolya
5 nagyobb szem füge
10-15 szelet mangalica sonka
10 dkg rukola saláta
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
darált bors
2-3 evőkanál méz

Foccacia kenyér

Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a rukola leveleket jéghideg vízben, majd tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le jól. Tegyük egy műanyag dobozba, és legalább fél órára tegyük hűtőszekrénybe, hogy friss és ropogós legyen.

Tálalás előtt tegyük egy salátástálba, csorgassuk meg olívaolajjal és balzsamecettel,
daráljunk rá borsot, és óvatosan keverjük össze.
Vágjuk be a tetejénél a fügét, majd a közepébe tegyünk pár darab apróra tört sajtot. Tálaláskor tegyünk egy nagy maréknyi beízesített rukola salátát nagytányér közepére, tetejére illesszük a fügét, majd az egészet tekerjük körbe pármai sonkával. Tetejére darálhatunk még borsot, és csorgathatunk rá olívaolajat. Melléje tépkedjük a gomolya sajtot. Kínáljunk hozzá friss focaccia kenyeret.

Fontos! Vékonyra szeletelt mangalicasonka kell. Ha nincs leszeletelve, akkor az előételt nem lehet elkészíteni.



Főétel:

Sonkás gombakéregben sült mangalica szűz fetás sült burgonyával

Hozzávalók:
15 szelet mangalica sonka
2 db közepes méretű mangalica szűzpecsenye
60 dkg gomba
4 db tojás sárgája
2 evőkanál vaj

feketebors
kakukkfű
2 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj

Köret:
burgonya
feta sajt
rozmaring
olivaolaj

bors

Elkészítés:
A szűzpecsenyét hártyázzuk le, kenjük be egy evőkanálnyi olíva olajjal. Daráljunk rá borsot, szórjuk meg kakukkfűvel, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe pár órára.
A megmosott gombákat vágjuk apró darabokra. Serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a gombát, sóval, őrölt borssal és kakukkfűvel ízesítsük. Pároljuk addig még a pároló levét teljesen el nem párologta. Szórjuk rá a lisztet és pirítsuk vele egy percig. Vegyük le a tűzről, és még melegen dogozzunk bele két tojás sárgáját.
A bepácolt pecsenyét serpenyőben egy evőkanálnyi felhevített olívaolajon süssük elő mindkét oldalát. Ha kissé kihűlt kenjük meg tojás sárgájával, halmozzuk a tetejére a gombapépet.
A sonkaszeleteket tegyük rá a gombapépes pecsenyét, majd burkoljuk bele. Széleit jól nyomkodjuk össze, és tegyük egy sütőlapra.
Előmelegített sütőben 180 fokon legalább 30-35 percig süssük.
A másfél centis darabokra szeletelt pecsenyét tegyük egy nagy tányérra.

Köret:
Sajtos sült burgonya. A héjában megfőzött burgonyákat vágjuk négybe, tegyük egy tepsibe, majd csorgassuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg kis darabokra tördelt feta sajttal. Tépkedjünk rá rozmaringleveleket, daráljunk rá borsot, majd forró sütőben süssük pirosra.



Desszert:

Csőben sütött epres palacsinták

Hozzávalók a tésztához:
350 gr liszt
4 db tojás
1 evőkanál porcukor
6 dl tej
1 csipetnyi só
olaj a sütéshez

Töltelékhez:
2 dkg vaj
50 dkg eper
3 dl tejszín
4 db tojás sárgája
1 evőkanál citromlé
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.
Palacsintasütőben olajat hevítsük fel, öntsünk bele a tésztából annyit, hogy szép vékonyra el tudjuk teríteni, majd vékony palacsintákat süssünk belőle. Egy kevéske reszelt citromhéjat keverhetünk a tésztába, érdekesebb lesz tőle.

A töltelékhez tegyük egy kis tálba a tejszínt, üssük bele a tojások sárgáját, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot. Tegyük vízgőz fölé, majd állandóan kevergetve addig melegítsük, még besűrűsödik. Vegyük le a gőzről és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, majd tegyük bele a megmosott és lecsepegtetett eperszemeket, erős lángon hevítsük körülbelül fél percig, és utána keverjük a tejszínes krémhez.
A megsütött palacsintákat töltsük meg az epres töltelékkel, tekerjük fel, majd tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba. Tetejére kanalazzunk a töltelékből, szórjuk meg porcukorral és szeletelt mandulával. Forró sütőben 20 perc alatt süssük pirosra.
A tölteléket alapját elkészíthetjük vaníliás pudingkrémből is!



Forrás: rtlklub.hu





0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template