2010. március 11., csütörtök

Vacsoracsata 2010. 29. adás - Harsányi Gábor a házigazda


Harsányi Gábor

Színész

(Budapest, 1945. június 15. – ) színművész, író, drámaszerző, szinkronszínész.
1964-1968 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolára járt. Karrierje a Thália Színház társulatánál indult (1968-1979), majd a Mafilmhez került 4 évre (1979-1983). 1983–1989 között a Nemzeti Színház tagja volt, 1982-ben a Karinthy Színház egyik megalapítója és társigazgatója lett. 1995 óta a Vidám Színpadon dolgozik, elsősorban komikus szerepekben. Népszerű szinkronszínész. Újpesten saját színiiskolát igazgat.
Forrás: wikipedia.org


Harsányi Gábor remekelt a Vacsoracsatában

Népszerű színészünk egy nem mindennapi vacsorával kedveskedett vetélytársainak.

Harsányi Gábor Jászai Mari díjas színművész, író, dráma szerző és szinkronszínész. Az elmúlt 40 évben legendás színdarabokban és filmekben szerepelt. A vidám műfaj kedvelői azonban az utóbbi időben az Újpest Színházban láthatják.

Gábor vacsoráján egy nem mindennapi menüsorral és öltözékkel várta vetélytársait. A menüs piros színben pompázott, ő pedig Drakula gróf jelmezében. Terítéke is éppoly kísérteties volt, mint menüsora és öltözéke. Fekete tányérok, vérvörös asztalterítő, pókhálós gyertyák és pókok várták az asztalon az éhes celebeket, az utóbbi pedig kellő riadalmat okozott a hölgyek körében.

A kísérteties dolgok ellenére a vacsora nagyon jó hangulatban telt, az ételek pedig osztatlan sikert arattak. Gábor az estét egy dallal és a Bad Boyz fiúk produkciójával zárta.

Gallusz Niki kivételével mindenki 10 ponttal jutalmazta Gábor főzőtudományát, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.


Videó






Előétel:

Erdélyi paradicsomleves

Hozzávalók:
6 dkg zsír
2 dkg liszt
20 dkg paradicsompüré

10 dkg cukor
1 fej vöröshagyma
1 kisebb zellergumó
vékony szál rozmaring
1 marék rizs

Elkészítés:
Olvasztott zsírban a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük a paradicsompürét és a tűzhelyről lehúzva hideg vízzel habverővel simára keverjük. Beletesszük a nagy darabokra összevágott vöröshagymát, a nagy darabokra vágott zeller gumót, sóval és cukorral ízesítjük, majd hozzátéve a rozmaringot, főzzük negyed órán keresztül, majd és rizst főzünk bele.



Főétel:

Transsylvaniai pecsenye joghurtos uborkasalátával

Hozzávalók:
1 kg sertésszűzpecsenye
10 dkg füstölt húsos-szalonna
3 evőkanál olaj (sertészsír)
2 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db TV paprika
2 nagyobb paradicsom

frissen őrölt bors
1 kg burgonya
1 liter étolaj a burgonya sütéséhez

Uborkasaláta:
kígyóuborka
ecet

cukor
fokhagyma
tejföl
piros paprika


Elkészítés:
A szűzpecsenyét egy centis szeltekre vágjuk, kissé megütögetjük, majd borsózzuk, sózzuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha elkészült a húst kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.
Az olajon (zsíron) amiben a hús sült vékony csíkokra vágott szalonnát megpirítom. Ráteszem az apró kockára vágott hagymát, és megdinsztelem. 1 dl vizet öntök hozzá, és visszapirítom zsírjára. (Így sokkal sűrűbb szaftot fogok kapni.) Adok hozzá kis kockára vágott paprikát, és hámozott, kockázott paradicsomot. Utóízesítem reszelt fokhagymával, borssal. Rövid, tartalmas szaftja legyen!
Pirított burgonyát, vagy hasábburgonyát összekeverem a fokhagymás szafttal.
Tálalásnál a tányérra a burgonyát teszem először, enyhén sózom, rá a hús kerül. Salátát kínálok mellé, ami joghurtos uborkasaláta.

Pirított burgonya:
A burgonyát meghámozom, majd hasábokra vágom. Forró, sós vízben előfőzöm, majd leszűrve, és megszikkasztva, kevés forró olajon szép pirosra sütöm.

Hasábburgonya:
A burgonyát meghámozom, hasábokra vágom, megmosom, megszárítom. Bő, forró olajban sárgára sütöm, szalvétára kiszedve lecsepegtetem. Kicsit pihentetem, majd visszatéve az olajba szép pirosra sütöm. Szalvétára szedem, hogy a fölösleges olajat leitassam. Így készítve a hasábburgonya belül puha, kívül ropogós lesz.



Desszert:

Ízes-véres fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 evőkanál vaj
2 tojás sárgája
egy csipetnyi só
3 dl tej
1 csomag szárított élesztő
1 evőkanál cukor
fél deciliternyi rum,
olaj a kisütéshez

Szederszószhoz:
40 dkg mélyhűtött szeder
3-4 evőkanál cukor
1 teáskanál citromlé

Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverő edénybe, adjuk hozzá a sót, szárított élesztőt és a cukrot. Kezdjük el dagasztani és közben kis adagokba, öntsük a hozzá a langyos tejet. Ha a tészta kezd összeállni, tegyük bele a tojások sárgáját, a szobahőmérsékletű vajat és a rumot. Dagasszuk 5-6 percig. A tésztának kalácssűrűségűnek kell lenni, ez a sűrűség a galuskatésztához hasonlít jobban. Takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük duplájára.

Borítsuk egy liszttel megszórt deszkára, nyújtsuk két centi vastagságúra, és széles szájú pohárral, vagy fánk szaggatóval szaggassuk ki. Hagyjuk még kelni pár percig.

Öntsünk egy liternyi étolajat egy lábasba, forrósítsuk fel. Vigyázzunk ne legyen túl forró az olaj, mert akkor hirtelen megsül a fánk és a belseje nyers maradhat. Kezünkkel a fánktészta közepét nyomjuk be, majd óvatosan tegyük a forró olajba. Takarjuk le körülbelül egy percre, így lesz a fánkunk szalagos, majd utána fordítsuk meg. Megfordítás után nem kell már letakarni. Szedjük ki az olajból, csepegtessük le, és még forrón szórjuk meg porcukorral.

A szederszószhoz engedjük fel a szedret, majd tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Turmixszoljuk össze, majd finom lyukú szitán passzírozzuk át. Ezzel a szósszal csorgassuk meg a fánkokat.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template