2010. március 18., csütörtök

Vacsoracsata 2010. 33. adás - Trokán Péter a házigazda


Trokán Péter

Színész

Újpesten született 1946. július 4-én. Színészi pályáját 1969-ben kezdte a Nemzeti Színház Stúdiójában.
Jászai Mari díjat kapott 1977-ben, Óbudai Pro Cultura-díj 2006-ban.
Forrás: wapedia.mobi/hu


Trokán Péter elkápráztatta vacsoravendégeit

Elismert színészünk a csütörtöki Vacsoracsatában bebizonyította, hogy nemcsak a színpadon, de a konyhában is megállja a helyét.

A Jászai Mari díjas Trokán Péter 40 éve van a színész pályán. Igaz ezalatt az idő alatt egy évtizeden át Szelényi János néven erdészmérnökként szerepelt egy teleregényben, jelenleg azonban a szombathelyi Vörösmarty Színház színpadán játszik.

Péter egy különleges, magyaros menüsorral kedveskedett vacsoravendégeinek. Az előétel jászsági fácánleves volt bakonyi vadgombákkal, főételként spenóttal grillezett barramundit talált sztárvendégei elé serpenyőben sült zöldségekkel, desszertként pedig mákos palacsinta került az asztalra forró szilvalekváros öntettel.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt, a fogások finomak voltak. Tallós Rita 8, a Rakonczai fivérek és Vanda pedig 9-9 ponttal jutalmazták Péter főzőtudományát, így összesen 26 ponttal büszkélkedhet.


Videó





Előétel:

Jászsági fácánleves bakonyi vadgombákkal

Hozzávalók:
1 db fácán
vegyes leveszöldség (zellergumó, fehérrépa, sárgarépa, karalábé)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
6-8 szem egész bors
csipetnyi őrölt szerecsendió

10 db fürjtojás
30 dkg erdei vegyes vadgomba

A fácánt mossuk meg hideg vízben jól, majd tegyük egy fazékba. Öntsük fel hideg vízzel és tegyük fel főni. Ha már forr és a tetejére feljött a habot kanállal szedjük le róla, utána tegyük bele a meghámozott zöldségeket, és a fűszereket. Főzzük egészen kis lángom, majd ha elkészült szűrjük le.
Ha a fácán és a vele főtt zöldségek kihűltek, vágjuk vékony csíkokra. Tegyük a levesbe a vegyes erdei gombát, és lassú tűzön főzzük még negyed órán keresztül.
Ha elkészült szedjünk kis leveses csészékbe a zöldség és húscsíkokból, tegyünk hozzá keményre főtt fürjtojást, majd szedjük rá a gombás fácánlevest.



Főétel:

Spenóttal grillezett baramundi serpenyőben sült zöldségekkel

Hozzávalók:
70 barramundi filé
30 dkg forrázott spenótlevél
2 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
halfűszer-keverék
őrölt szerecsendió
darált bors, só
3 evőkanál olívaolaj
2 szál kakukkfű
fél pohár tejföl
fél pohár joghurt

Vágjuk egyforma darabokra a halfilét, majd csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot és szórjuk meg halfűszer-keverékkel. Fedjük le fóliával, és kis időre tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a halhúst.
Készítsük el hozzá a spenótot. Forrósítsunk fel egy kis lábasban egy evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Forrósítsuk össze, és utána tegyük rá a leforrázott és kinyomkodott spenótleveleket. Fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és kevéske sóval. Fedjük le és kis lángon pároljuk 4-5 percig, ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni.
Tegyünk egy ív sütőpapírt egy tepsi aljára, majd helyezzük el rajta egymás mellé a befűszerezett halszeleteket. Halmozzuk rá a megpárolt spenótot, vigyázzunk a párolólevéből ne tegyünk a halra, kissé nyomjuk ki a kanálállal. Tetejére szeletelt paradicsomot tegyünk, tépkedjünk rá kakukkfűleveleket, daráljunk rá borsot, majd kanalazhatunk rá a fokhagymával fűszerezett tejföl és joghurt keverékét. Csorgassuk meg olívaolajjal és forró sütőben 150 fokon pároljuk készre 10-12 perc alatt.
Ha elkészült lapátkanállal helyezzük nagy tányérokra, köretnek serpenyőben sült zöldségeket kínáljunk hozzá.

Körethez:
2 szál sárgarépa
1 db cukkini
1 db karalábé
1 kisebb fej brokkoli
1 db padlizsán
1-1 ág friss rozmaring és zsálya
fél darab póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
darált bors
3-4 evőkanál olívaolaj

Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd vágjuk ujjnyi csíkokra. A brokkolit is szedjük kis rózsákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele először a felcsíkozott répát és a karalábét. Erős lángon pirítsuk néhány percig, utána tegyük hozzá a maradék zöldségcsíkokat, és a brokkoli rózsát is. daráljunk rá borsot, és erős lángon állandóan kevergetve pirítsuk. Amikor a zöldségek már majdnem jók reszeljük hozzá a fokhagymát. kevergessük vele jól össze, és tálaljuk a halétel mellé.



Desszert:

Mákos palacsinta forró szilvalekváros öntettel

Palacsintához:
350 gr liszt
4 db tojás
1 evőkanál porcukor
6 dl tej
1 csipetnyi só
olaj a sütéshez

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet, ügyeljünk ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.
Palacsintasütőben az olajat hevítsünk fel, csorgassunk bele a tésztából, süssük egy percig, utána fordítsuk meg és a másik felét is süssük egy percig. Vigyázzunk vékony palacsintákat süssünk.

Töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
2 dl tejszín
5 dkg mazsola, reszelt citromhéj
5 dkg vaj
2 evőkanál szilvalekvár

Öntsük a tejszínt egy lábasba, majd tegyük bele a cukrot. Ha már elolvad szórjuk hozzá a darált mákot. Ízesítsük reszelt citromhéjjal, tegyük hozzá a mazsolát, majd jó alaposan keverjük össze. ha túl száraznak ítéljük keverjünk hozzá a szilvalekvárból.
A kész palacsintákat töltsük meg a mákos töltelékkel, hajtsuk háromszögbe, és tegyünk két darabot adagonként nagy tányérra. Tetejére kanalazzunk a forró szilvaszószból.

Öntethez:
20 dkg szilvalekvár
3 cl rum

Tegyük a szilvalekvárt és kis lábasba, majd forrósítsuk fel, a végén keverjük hozzá a rumot.




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template