2010. március 1., hétfő

Vacsoracsata 2010. 21. adás - Straub Dezső a házigazda


Straub Dezső

Színész

Straub Dezső 1977-ben végezte el a Színház és Filmművészeti Főiskolát. Hazánk majdnem összes színpadán játszott már, de rajongói leginkább a Karinthy Színházban és a Mikroszkóp Színpadon láthatják a jó humorú, jól éneklő és táncoló tehetséges komikust.


Libalakoma a Vacsoracsatában

Straub Dezsőnek gyerekei segítettek elkápráztatni a híres vendégeket.

A jókedvű színész egyedül indult bevásárolni, de a kislánya, Napsi még azelőtt, hogy elindult volna ígéretet tett neki, hogy segíteni fog a főzésben. Egy étterembe ment először, ahol az előételhez szerezte be a libamájat és a bacont, aztán a piacon juhtúrót vett, a szupermarketben pedig fagyasztott meggyet és étcsokoládét a desszerthez.

Kottából főzött, a puliszkával kezdte a menüt, ami főtt kukoricadara, sóval és vegetával ízesítve. Saját elmondása szerint két zsíroskenyér megkenése után ez a harmadik próbálkozása a konyhában, de bízott tanulékonyságában. A főételhez a liba mellének bőrét bevagdosta, de nem volt biztos benne, hogy jól csinálja, így segítségül hívta az egyik fiát, Pétert, aki nem csak színész, de vendéglátós is, így nem esett nehezére a feladat. A pudingot Dezső a kislányával együtt készítette, aki 6 poharat tett ki, az egyik adagot pedig megtartotta magának!

A vendégek ajándékokkal készültek, Éva egy barátság elefántot hozott, Nóri egy sétáltatható héliumos lufi-csirkét. A welcome drink borkóstolás volt, Dezső különböző számozott üvegekből öntött nekik bort és ki kellett találniuk, hogy mit isznak. Elég sokat eltaláltak, de köztük a kannásbort, amit Dezső kakukktojásnak szánt, elvétették. Náray Tamás és Szabó Sipos Baranabás azon vitatkoztak, hogy vajon chardonnay vagy sauvignon blanc, jót nevettek, mikor kiderült, hogy egy olcsó lőre. Az italozás után meglepetés produkcióként egy meghívott duó szórakoztatta a vendégeket, akik egy zenés egyveleget adtak elő, az egyikük volt a zenész, a másik a hangszer, akin játszott. A vendégek nagyon szomjaztak az előételre várva, aztán nemcsak a várt italt, de a nagy sikert arató előételt is megkapták. Mindenkinek ízlett, nagyon laktatónak találták, Nóri elmondása szerint már attól jóllakott. A főétel csak rátett erre, a köretként tálalt palacsintatorta mindenkinek feladta a leckét. A diplomatapudingot a hölgyek hab nélkül kérték, végül mégis azzal kapták, alig tudták megenni. Finomnak találták, de mindenki mást várt, puncsos, piskótás édességre számítottak. A vacsora után Dezső énekelt a vendégeinek, nagyon meghatónak találták, hogy így megnyílt előttük. Ezután fia, Dezső is előadta egy saját számát, amialatt tűzijáték kezdődött a kertben, amit a vendégek tapsviharral honoráltak.

Tamás a puding miatti csalódottságában 9 pontot adott a házigazdának, akárcsak a két hölgy, Éva és Nóri. Barnabás egy kicsit szőrösszívűbb volt, ő 8 ponttal honorálta az estét. Straub Dezső így 35 ponttal várhatja a folytatást.


Videó






Előétel:

Roston sült libamáj puliszkatekercsen

Hozzávalók:

• 0,5 kg libamáj
• 1 csomag grillfűszer.
• A puliszkához:
• 1 L víz
• 30 dkg kukoricadara
• 5 dkg só
• 1 dkg vegeta
• 5 dkg margarin
• 30 dkg mozzarella sajt.

A díszítéshez:

• 0,5 kg bacon szalonna
• 5 dkg liszt
• 2dl tejföl
• 1 csomag petrezselyem zöld

1 l vizet felforralunk 1 ek sóval, 1 dkg vegetával és az 5 dkg margarinnal, ha felforrt, beleszórjuk a kukoricadarát és addig keverjük, amíg besűrűsödik – kb. 1-2 perc – és formázható állagú lesz. Egy vizes konyharuhára borítjuk, téglalap alakúra kenjük, megszórjuk a reszelt mozzarellával és a konyharuha segítségével feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, lisztbe forgatjuk és serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Eközben a libamájszelteket is fűszerezzük, lisztbe forgatjuk, mindkét oldalukat megsütjük. Ha mindkét hozzávaló kész a bacon szalonnát is megsütjük, minden tányérra 2 szeletet. Tálaláskor alulra tesszük a puliszkát, rá a májat, tetejére a bacont, tejföllel és petrezselyem zölddel díszítjük.



Főétel:

Libamell steak juhtúrós palacsinta tortával

Hozzávalók:

• 6 db libamell
• 1 csomag grillfűszer
• db vöröshagyma
• tv paprika
• paradicsom.

A palacsintához:

• 4 db tojás
• 1 L tej
• 70 dkg liszt
• 1 csomag élesztő
• 1 dl olaj.

A töltelékhez:

• 30 dkg juhtúró
• 3 dkg só
• 1 dl tejföl
• kávéskanál kapor és kakukkfű
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csipet őrölt bors
• 10 dkg tehéntúró.

A mártáshoz:

• 2 dkg liszt
• 2 dl tejszín
• 1 db húsleves kocka
• 1 üveg áfonyalekvár
• vörösbor.

A díszítéshez: kék és fehér szőlő, narancs, phisalis.

A megtisztított libamellek bőrét bekockázzuk, befűszerezzük. Serpenyőben mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd tepsibe tesszük, összevágott hagymát, paprikát és paradicsomot, karikára vágott sárgarépát teszünk mellé, pici vizet öntünk alá és 40 percig sütjük 170°C-os sütőben.
A tojásból, tejből, lisztből, élesztőből, olajból, és langyos vízből sűrű palacsintatésztát keverünk. Pihentetjük, ezalatt elkészítjük a juhtúrós tölteléket, a hozzávalókat összekeverjük.

A palacsintákat jó vastagra sütjük, mikor egy megsül, tálra tesszük, rákenjük a tölteléket és a következő kisült palacsintát a töltelékre borítjuk, majd megkenjük a töltelékkel és így rétegezzük egymásra a palacsintákat. A kész tortát kihűtjük, majd 8-ba vágjuk.

Ha megsült a libamell, a zsírjából a zöldségekkel együtt 1 merőkanálnyit lábosba teszünk, belerakunk 1 ek lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Felengedjük 2 dl húslevessel (leveskocka + víz, felforralva) és 1 dl tejszínnel. Felforraljuk, beállítjuk a sűrűségét, átszűrjük, majd 3 ek áfonyalekvárral összeforraljuk, kevés vörösbort is önthetünk hozzá. (De úgy beszéltük, hogy ha lehet, akkor a kész mártást tőlünk vinné el.)

Tányérra tesszük a palacsintacikket, mellé a libamellet felszeletelve, félig ráöntve a mártás. Naranccsal, szőlővel, phisalissal díszítjük.



Desszert:

Diplomatapuding

Hozzávalók:

• 1 csomag babapiskóta
• 1 dl tejszín
• 30 dkg mirelit meggy
• 1 L tej
• 10 dkg cukor
• 2 csomag Aranka pudingpor
• 2 dl konyak
• 1 flakon tejszínhabspray
• 1 csomag vaníliás cukor
• 10 dkg szeletelt mandula
• 10 dkg étcsoki

A fagyott meggyet tálba tesszük, megszórjuk 10 dkg cukorral és leöntjük a konyakkal.
A krémport összekeverjük a zacskón lévő recept szerinti tejjel és 1 csomag vaníliás cukorral, hagyjuk pihenni.

Ha a meggy kiolvadt a levét leszűrjük, addig keverjük, míg a cukor felolvad benne. A poharak belsejét megdíszítjük a megolvasztott csokival. Ha a csoki megdermedt, a babapiskótákat a meggylés szirupba mártjuk, hogy jól beszívja, és a poharak aljára tesszük.

A krémet kihabosítjuk, 1 dl tejszínnel dúsítjuk. A kész krémből 1 evőkanálnyit a pohárba tett piskótára teszünk, belenyomkodunk 5-6 szem meggyet, majd egy következő réteg krém jön, rá egy piskóta és meggyek. A tetejét lekenjük a maradék krémmel, hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tejszínhabbal, a maradék meggyel és pirított mandulával díszítjük.




Forrás: rtlklub.hu

1 megjegyzés:

Maria on 2010. március 10. 16:49 írta...

Sokkal finomabb a diplomata puding meggy helyett fekete szederrel.

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template