2010. március 16., kedd

Vacsoracsata 2010. 31. adás - Tallós Rita a házigazda

Tallós Rita

Színésznő

Tallós Rita 1961. április 22-én született Tallós Endre (1924. április 9. - 1971. november 16.) színművész és Szerdahelyi Tünde táncpedagógus gyermekeként. 1986-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola befejezése után Kecskemétre szerződött 1989-ig. 1989–1991 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, 1991-től a Békés Megyei Jókai Színház tagja volt. 1992 óta szabadfoglalkozású művész. Naiva és drámai hősnő szerepkörben egyaránt kiemelkedő alakításokat nyújt. Több filmben szerepelt.
Forrás: wikipedia.org


Tallós Rita kötényt öltött

Népszerű színművészünk a keddi Vacsoracsatában elkápráztatta vetélytársait főzőtudományával.

Tallós Rita, népszerű színművészünk a 80-as évek elején tűnt fel tehetségével, és azóta is töretlenül ível felfelé a karrierje. A színpadon már többször bizonyított, most a konyhában tette próbára tudását.

Vetélytársait otthonában látta vendégül, menüsorát pedig nem nevezhetnénk hétköznapinak. A különleges ízkombinációk azonban osztatlan sikert arattak sztárvendégei körében. A vacsora nagyon jó hangulatban telt, Rita az estét egy zenés produkcióval zárta.

A Rakonczai fivérek, Trokán Péter és Dombovári Vanda 9-9 ponttal jutalmazta Rita főzőtudományát, így összesen 27 ponttal büszkélkedhet.



Videó





Előétel:

Zöld spárgák réteslapba burkolva dijoni mustárral

Hozzávalók:
1 doboz friss rétestészta 200g
25 friss zöld spárga
5 szelet nyers sonka
vaj a kenéshez

Elkészítés:
A rétestésztát 10 perccel a feldolgozás előtt vegye ki a hűtőszekrényből.
A sütőt 170°C-ra melegítse elő.
A spárgát sós vízben főzze készre, jól csepegtesse le és hűtse le.
A tésztából vágjon kb. 5 cm széles csíkokat.
4-5 spárgát tekerjen bele a nyers szalonnába. A tésztacsíkokat tekerje a sonkába csomagolt spárga köré és fektesse sütőpapírral bélelt tepsibe.
Előmelegített sütőben kb. 4 percig süsse.

Dijoni mustárszósz
Hozzávalók:
1 doboz Hollandi mártás,
2 evőkanál magos mustár,
1 csokor friss metélőhagyma.

A Hollandi mártást öntsük egy kis tálba, tegyük vízgőz fölé és melegítsük meg. Keverjük hozzá a mustárt és az összevágott metélőhagymát.
Tálaljuk a megsütött spárgabatyut nagy tányér közepére, majd csorgassuk meg a mustáros szósszal. Metélőhagymával dekoráljuk.



Főétel:

Diókéregben sült őzgerinc mákos nudlival, erdei gyümölcsszósszal

Hozzávalók:
1 kg őzgerinc csont nélkül
1 csomag borókabogyó
1 teáskanál kakukkfű
darált bors
4-5 evőkanál olívaolaj
30 dkg durvára darált dió
2 db tojássárgája

Mákos nudlihoz:
2 csomag
1 marék mák (nem darált)
2 evőkanál vaj
10 szem kelbimbó
1 csomag főtt egész gesztenye
darált bors


Erdei gyümölcsszószhoz:
30 dkg erdei gyümölcskeverék
3 dl narancslé
2 evőkanál étkezési keményítő
2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál cukor

Az őzgerinc hártyáit éles késsel vágjuk le, majd kenjük meg olívaolajjal. daráljunk rá borsot, szórjuk meg kakukkfűlevelekkel, és dörzsöljük be mozsárban összezúzott borókabogyóval. Fedjük be fóliával és sütésig tartsuk hűtőben.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, tegyük bele a befűszerezett őzgerincet. Erős lángon minden oldalát pirítsuk meg, majd vegyük ki a serpenyőből, és hagyjuk kihűlni.
Itatóspapírral töröljük szárazra a felesleges olajtól, kenjük meg minden oldalát a tojás sárgájával. Öntsük a durvára darált diót egy nagy tálcára, és hempergessük meg benn minden oldalon a tojásos őzhúst. Tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokos sütőben süssük 15 percig. Ha elkészült hagyjuk állni pár percig, majd szeleteljük fel egy centis darabokra.

A mákos nudlihoz forrósítsunk fel vajat nagy serpenyőben, tegyünk bele a gnocchiból. Rázogatva közepes lángon pirítsuk meg. amikor már pirulnak a nudlik, tegyünk hozzá a kelbimbóról leszedet levelekből és a megfőzött gesztenyéből. Daráljunk rá borsot, sózzuk meg és hintsük meg a mákkal. Pirítsuk még pár percig, majd tálaljuk a hús mellé, csorgassunk köré a gyümölcsszószból.

A gyümölcsszószhoz öntsük a narancslét és a bort egy kis lábasba, ízesítsük cukorral, majd forraljuk fel. Utána tegyük bele a gyümölcskeveréket, és ha felforrt hideg vízzel elkevert keménytővel sűrítsük be.



Desszert:

Rebarbarás morzsás sütemény fagylalttal

Hozzávalók:
50 dkg omlós linzertészta
1 kg rebarbara
3 evőkanál liszt
10 dkg cukor
1 csomag eredeti vaníliás cukor
1 doboz vaníliás fagyi

Morzsához:
8 dkg liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg barnacukor
5 dkg darált dió vagy mandula
5 dkg vaj

Omlós tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg darált mandula
15 dkg vaj
1 csipetnyi só
fél csomag vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor

A tésztához tegyük a lisztet, darált mandulát, vaníliás cukrot és a csipetnyi sót egy tálba, majd szeleteljük rá a jéghideg vajat. Gyors mozdulattal, a kezünkkel morzsoljuk össze. Vigyázzunk a kéz melegétől ne olvadjon fel a vaj. Öntsünk rá 5-6 evőkanálnyi hideg vizet, majd gyúrjuk össze. Nem baj, ha a tésztában maradnak kisebb vajdarabkák, mert ettől lesz omlós és ropogós a tészta. Tegyük egy kistányérra, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.
A töltelékhez mossuk meg jól a rebarbarát, vágjuk 2-3 centis darabokra, tegyük egy tálba. Szórjuk rá a vaníliás cukrot, lisztet és a cukrot, utána keverjük össze.

Nyújtsuk ki két-három milliméter vastagságúra a tésztát, béleljünk ki vele egy peremes kerek sütőformát. Öntsük rá a rebarbarás keveréket.

A morzsához tegyünk minden alapanyagot egy tálba, és kezünkkel, gyors mozdulattal morzsáljuk össze. szórjuk a rebarbarára, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 40-45 percen keresztül.
Ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk cikkekre, mellé fagylaltot kanalazhatunk.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template