2010. március 4., csütörtök

Vacsoracsata 2010. 24. adás - Náray Tamás a házigazda


Náray Tamás

Divattervező

Náray Tamás hazánk legelismertebb magyar tervezője, akinek ruháit sztárok, televíziós műsorok hagyják örökségül.


Náray Tamás a konyhában is remekelt

Elismert divattervezőnk a csütörtöki Vacsoracsatában bebizonyította, hogy nem csak a divathoz, hanem a főzéshez is ért.

Náray Tamás hazánk legelismertebb magyar tervezője, akinek ruháit sztárok, televíziós műsorok hagyják örökségül. Az elismert divattervező az RTL Klub nézői kedvéért most nem a szebbnél szebb ruhakölteményeivel, hanem szakácstudomány próbálta elkápráztatni vetélytársait.

Tamás bio menüsorral várta vendégeit. Vacsorája olyan volt, mint egy jól sikerült ruhakollekció. Ugyan nem a hétköznapokba való, de szemet gyönyörködtető és izgalmas volt. Vetélytársai elégedetten álltak fel az asztaltól, az estét pedig egy rendhagyó divatbemutatóval zárta.

Straub Dezső 9, Ördög Nóra, Szabó Sípos Barnabás és Csepregi Éva pedig 10-10 ponttal jutalmazta az elismert divattervező főzőtudományát, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.



Videó






Előétel:

Bio csalánleves bacon csipsszel

Hozzávalók:
5 nagy csokor friss csalánlevél
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 l tej
őrölt szerecsendió
őrölt bors

3-4 szem burgonya.

A csokorba kötött csalánleveleket mossuk meg alaposan, forrásban lévő vízbe mártsuk egy fél percig. Csepegtessük, majd a leveleit szedjük le. Egy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és sistergésig hevítsük. Tegyük bele a leforrázott csalánleveleket és az összekockázott burgonyát. Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük szerecsendióval, őrölt borssal, és kevéske sóval. Főzzük legalább tíz percig, majd öntsük rá a tejet is. Forraljuk jól ki, majd merülő mixerrel pürésítsük.
A még forrásban lévő levesbe akár egész tojásokat is üthetünk, majd pár percig főzzük.
Szedjük levesestálakba és egy-egy evőkanál joghurttal tegyük még finomabbá.



Főétel:

Sous Vide báránygering, csicsókapürével, rozmaringos-paradicsomos birsalmazselével

Hozzávalók:
1 kg báránygerinc csont nélkül
3-4 evőkanál olívaolaj
darált bors
2 szál friss rozmaring
friss csírák a bárány mellé.

Csicsókapüréhez:
50 dkg csicsóka
30 dkg burgonya
csipetnyi őrölt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
pár evőkanál olívaolaj


A báránygerinc hártyáját éles késsel vágjuk le, majd csorgassuk meg olívaolajjal. Daráljunk rá borsot, és tépkedjünk rá a rozmaringlevelekből. Tegyük egy erős fóliába úgy, hogy a húsdarabok egymás mellé kerüljenek, majd vákuumgép segítségével szívjuk ki belőle a levegőt.
Tegyük a levákuumozott húst egy nagy tálba, öntsünk rá annyi meleg vizet, hogy bőven ellepje, majd tegyük be a sütőbe, és állítsuk a hőmérsékletet 60 Celsius fokra. Ezen a hőmérsékleten hő kezeljük két úrón keresztül. Ha elkészült azonnal tegyük át egy jégkockákkal teli edénybe, öntsünk rá hideg vizet, hogy minél előbb lehűljön.

A vendégek érkezése előtt vegyük ki a fóliából, majd egy nagy serpenyőben pár evőkanál olívaolajon minden oldalát pirítsuk meg.

A körítéshez hámozzuk meg a csicsókát és a burgonyát, aprítsuk fel, majd sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le a főzőlevét és burgonyanyomóval nyomjuk át.
Szeleteljük fel a fokhagymát, majd pár evőkanál olívaolajon pirítsuk meg, utána öntsük az áttört püréhez. Ízesítsük őrölt szerecsendióval, és jól keverjük össze.
Szeleteljük fel a kész báránygerincet, tálaljuk nagy tányérokra, mellé halmozzunk a kész püréből, és egy kanálnyit birsalmás zseléből. Friss rozmaringággal dekoráljuk.



Desszert:

Csokoládés Pavlova-torta friss öko gyümölcsökkel

Hozzávalók a tortalaphoz:
6 db tojás fehérje
30 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor
1 teáskanál balzsamecet
5 dkg étcsokoládé.

Tetejére:
5 dl tejszín
50 dkg friss eper vagy málna
2-3 evőkanál reszelt étcsokoládé.

Tegyük egy keverőtálba a tojások fehérjét, majd elektromos habverővel kezdjük el kemény habbá verni. Amikor a fehérje már szépen habosodik, állandó keverés közben szórjuk hozzá a cukrot. Ha már kemény hab lett belőle, szitáljuk bele a kakaóport, csorgassuk hozzá az ecetet, és az apró darabokra tört csokoládét.
Tegyünk sütőpapírt egy sütőlemezre, majd a habot kb. 23 centiméteres kerek formára simítsuk el rajta. Tegyük 180 fokos sütőbe, majd pár perc múlva vegyük vissza a hőfokot 150 Celsiusra. Süssük körülbelül egy órán keresztül, addig, míg a habcsóktorta teteje szépen meg nem keményedik, a közepe pedig szaftosan lágy maradt.
Ha elkészül, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Míg a torta hűl, készítsük el hozzá a krémet. Verjük fel a tejszínt kemény habbá, kenjük a torta tetejére, szórjuk meg a reszelt csokoládéval, majd halmozzuk a tetejére a gyümölcsöket.



Forrás: rtlklub.hu

1 megjegyzés:

Cicuska on 2010. május 7. 22:15 írta...

Igazán le a kalappal! Nemcsak az ételek inspirálnak azok kipróbálására, de az előadásmódja is magával ragadó volt a műsornak! Csak így tovább! Tudtam, hogy Tamás igényes, de hogy ennyire...! :)

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template