2010. április 28., szerda

Vacsoracsata 2010. 61. adás - Bay Éva a házigazda


Bay Éva

Műsorvezető

(Kecskemét, 1954. augusztus 30.) televíziós bemondó, műsorvezető
1972-ben érettségizett, 1978-ban előadóművészi vizsgát tett. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, esztétika szakon végzett. Nyert szavalóversenyt és rendezett színdarabot is. 1972-től 1976-ig a Technoimpex Külkereskedelmi Vállalat dolgozott mint bonyolító, majd színész szülei, barátai unszolására adta be jelentkezését a Magyar Televízióhoz, melynek 1976-tól 1999-ig munkatársa volt, bemondó és műsorvezetőként. A bemondó szakmát Fischer Sándor stúdiójában tanulta, három hónap elteltével került adásba. ...
....Jelenleg az EuTIKET nevű Kft. tagja, illemet, etikettet és protokollt tanít, valamint Gór Nagy Mária Színi-Tanodájában oktató. Rendezvényeken is vezet műsort külön felkérésre.
Forrás: wikipedia.org

Bay Éva 40 pontos vacsorát főzött

Népszerű műsorvezetőnk a szerdai Vacsoracsatában elkápráztatta vetélytársait főzőtudományával és vendégszeretetével.

Bay Éva majdnem negyed évszázadon át volt a Magyar Televízió népszerű bemondónője és műsorvezetője. Vezetett híradót, közéleti magazint, falutévét, nóta műsorokat és lottósorsolást. Bájos mosolyát sajnos csak utóbbi műsorban csodálhatjuk hétről, hétre az RTL Klub műsorán.

A szerdai Vacsoracsatában Éva fakanálra cserélte a számokat tartalmazó golyókat , hogy háromfogásos menüsorával elkápráztassa vendégeit.

Terve sikerült, ugyanis vetélytársai az est végén maximum pontszámmal jutalmazták főzőtudományát, így 40 ponttal büszkélkedhet.



Videó






Előétel:

Málnás rebarbara krémleves

Hozzávalók:
60 dkg rebarbara
1 dkg málna
2 db egész fahéj
5-8 szem szegfűszeg
1 db vanília rúd

fél citrom leve
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás főzhető pudingpor
3 dl tejszín
1 doboz tejszínhab
10 dkg szeletelt mandula
3 db sárgadinnye

Vágjuk egy centis darabokra a megmosott rebarbarát, majd tegyük egy fazékba. Öntsünk, rá másfél liternyi vezet, tegyük hozzá a teatojásba tett szegfűszegeket, az egész fahéjat és a vanília rudat. Sózzuk, ízesítsük cukorral és citromlével, majd főzzük húsz percig. Keverjük ki hideg vízzel a vaníliás pudingot, és sűrítsük be vele a levet. Tegyük hozzá a málna felét, majd kézi mixerrel pürésítsük. Szűrjük át finomlyukú szűrőn, utána öntsük vissza az edénybe. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Tálaláskor tegyük hozzá a maradék málnaszemeket.
Vágjuk kétfelé a sárgadinnyéket, kanállal szedjük ki a húsát. Tálaljuk félbevágott sárgadinnye kelyhekbe a kihűlt levest, tetejére nyomjunk tejszínhabot, és szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel.



Főétel:

Pulykatorta quiche lorraine-nel és házi birsalma dzsemmel

Hozzávalók:
1 kg pulykamell filé
3 gerezd fokhagyma
2 db tojás
10 dkg liszt
2 dl tej
10 dkg vaj
20 dkg trappista sajt
20 dkg füstölt sajt 1 pohár tejföl

darált bors

A pulykamell filét szeleteljük fel vékonyra, majd kissé ütögessük meg klopfolóval. Daráljunk rá borsot és sózzuk meg.
Öntsük a tejet egy tálba, reszeljük rá a fokhagymát, majd áztassuk bele a hússzeleteket.
Üssük fel a tojásokat egy tálba, villával verjük fel. A lisztet szórjuk egy másik tála.
Kenjünk ki vajjal egy ovális tűzálló üvegtálat, majd először mártsuk lisztbe a beáztatott hússzeleteket, utána a felvert tojásba, és tegyük egymás mellé a sütőedénybe. Ha megtelt az edény alja szórjunk rá a reszelt sajtokból, majd ismételjük meg a rétegezést. Ismét sajt kerüljön rá. addig rétegezzük, míg a hús el nem fogy.
A maradék lisztet, tojást, fokhagymás tejet keverjük össze a tejföllel, és öntsük a hússzeletekre. Forró sütőben 150 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül. Ha elkészült szeleteljük fel cikkekre és tálaljuk tányérokra. Körítsük a cikkekre vágott qiuche lorennel.

Quiche Lorraine
Hozzávalók:
1 adag omlóstészta
1 maréknyi gomba
1db póréhagyma vagy 5-6 db vöröshagyma
3 dl tejszín
8 szelet húsos bacon szalonna
4 db tojás sárgája
őrölt szerecsendió
őrölt bors

Omlóstészta:
20 dkg liszt
15 dkg vaj vagy margarin
csipetnyi só
5-6 evőkanál hideg víz

Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká.

A póréhagyma két végét vágjuk le, szeljük hosszában kétfelé, majd kockázzuk egy centis darabokra. Bő vízben mossuk át legalább kétszer, tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le alaposan. Ha vöröshagymát használunk, szeleteljük fél karikákra. Ugyancsak kockázzuk fel a szalonnát, tegyük egy nagy serpenyőbe és hevítsük addig, még a szalonna pirulni kezd. Adjuk a pórékockákat, a felszeletelt gombát, fűszerezzük őrölt borssal és őrölt szerecsendióval. Pároljuk körülbelül 2-3 percig és hagyjuk kissé kihűlni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk kis az omlóstésztát fél centi vastagságúra, béleljünk ki vele, egy vajjal és liszttel meghintett közepes méretű peremes piteformát. A tésztát a sütőedény kilógó széleinél vágjuk le, majd tegyük bele a megpárolt szalonnás hagymát.
Egy kis tálkában keverjük össze a tejszínt a tojások sárgájával és öntsük a hagymás keverékre. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük 150 fokon legalább 35-40 percig.



Desszert:

Francia csokoládétorta házi naracslikörrel és rumos dzsemmel

Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 cl narancslikőr
5 db tojás
1 evőkanál liszt

Csokoládészószhoz:
12 dkg csokoládé
12 dkg porcukor
5 cl narancslikőr

Tördeljük a csokoládét egy kis lábasba, adjuk hozzá a vajat és a porcukrot. Vízgőz fölött olvasszuk fel. Egy nagy keverőtálba üssük a tojásokat, verjük fel jól, majd óvatosan keverjük hozzá az olvasztott vajas csokoládét. Keverjük hozzá a lisztet és a narancslikőrt.
Béleljünk ki sütőpapírral egy lecsatolható oldalú tortaformát, majd öntsük bele a csokoládés masszát. Fedjük le alufóliával, és állítsuk tepsibe amibe öntöttünk egy kevéske vizet. Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon körülbelül 30-35 percig süssük.

A csokoládészószhoz tegyük a csokoládét egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd vízgőz fölött olvasszuk fel. Állandóan kevergetve óvatosan keverjünk hozzá 2.5 dl vizet és féldecinyi narancslikőrt.
Az elkészült tortát szeleteljük fel cikkekre, tálaljuk nagy tányérra, csorgassuk meg a csokoládészósszal. Tetejét dekoráljuk rumos meggyel, mentalevéllel és porcukorral.



Forrás: rtlklub.hu

1 megjegyzés:

jjzsuzsi on 2010. április 30. 19:18 írta...

Gratulálok Évának a finom vacsorához, a főételt én is elkészítettem, nagyon ízlett a családomnak! jjzsuzsi

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template