2010. április 3., szombat

Vacsoracsata 2010. 44. adás - Héder Barna a házigazda


Héder Barna

Sportriporter




Héder Barna családias menüvel brillírozott
A műsorvezető édesanyja és felesége receptjei alapján főzte meg az ünnepi vacsorát.
Barnát úgy láthattuk, ahogyan eddig csak nagyon ritkán. Mielőtt vásárolni indult, két gyermekével, Benjivel és Lujzival játszott. Megmutatta a családi fotókat, és a televíziós múltjának relikviáit. Együtt indult vásárolni a kisfiával, ő segített a válogatásban. Hazafelé még egy kis dalolásra és táncra is volt energiájuk.

A menüsort Barna úgy állította össze, mintha csak a családnak főzne ünnepi lakomát. Az ételek között helyet kapott az anyukájától tanult spárga krémleves, felesége kedvence, a wellington bélszín, és egy különleges desszert, amihez kellemes emlékek kötik a sportriportert.

A vacsora után Barna és egy barátja doboltak, amihez St. Martin is csatlakozott klarinétjával. A műsorszám végén Linda mindenképpen ki akarta próbálni a dobolást, amihez Tibor és Cecília is kedvet kapott később. Emlékül mindenki kapott egy-egy dobverőt a saját aláírásukkal és egy Vacsoracsata logoval.

A hölgyek 10-10 pontot adtak Barna teljesítményére, Tibor és Martin pedig 9-et, így a tévés 38 ponttal a második helyen zárta a hetet Cili és St. Martin mögött.





Videó






Előétel:

Tavaszi spárgakrém leves

Hozzávalók:

• 3 csokor zöldspárga,
• 2 szál sárgarépa,
• 1 szál petrezselyemgyökér,
• 1 gerezd fokhagyma,
• 1 kávéskanál curry,
• 1 csipetnyi őrölt szerecsendió,
• 1 db zöldségleves kocka,
• 1 evőkanál vaj,
• 2 evőkanál liszt,
• 3 dl tejszín,
• só,
• őrölt fehérbors,
• 1 csokor zöldpetrezselyem.

Elkészítés:

A spárgák végeit vágjuk le, majd burgonyahámozóval húzzuk le a külső héját, és a fejrészét vágjuk le.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és forrósítsuk fel. Tegyük bele a spárgák összevágott végeit, adjuk hozzá a zöldségleves kockát, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, fehérborssal, sóval és curry-vel. Pároljuk legalább öt percig, majd szórjuk meg liszttel, keverjük jól össze és engedjük vízzel. Főzzük körülbelül tíz percig, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Forraljuk jól össze, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Öntsük vissza az átpasszírozott leves a fazékba, tegyük bele a spárgafejeket és a vékony csíkokra összevágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Forraljunk rajta egyet, majd tálaljuk leveses tálkákba, tetejét összevágott zöldpetrezselyemmel szórjuk meg.
Izgalmasabb, ha pároláskor egy csipetnyi őrölt fahéjat is adunk hozzá.



Főétel:

Wellington bélszín szezámmagos zöldbabbal és vajas újrépával

Hozzávalók:

• 1 kg bélszín
• 60 dkg gomba,
• 12 szelet pármai sonka,
• 2 evőkanál angol mustár,
• 1 csomag Tante Fanny friss vajas leveles tészta,
• 2 db tojás sárgája,
• só,
• bors,
• olívaolaj.

Körethez:

• 70 dkg friss zöldbab (nagycsarnok, culináris),
• 1 maréknyi szezámmag,
• 3 evőkanál olívaolaj,
• 3 csomag újrépa,
• 2 evőkanál vaj.

Elkészítés:

Hártyázzuk le a bélszínt éles késsel, majd daráljunk rá borsot. Forrósítsunk fel pár evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben, és tegyük bele a bélszínt. Minden oldalát süssük elő pirosra. Ha elkészült vegyük ki a serpenyőből és kenjük meg a mustárral
Tegyük az összedarabolt gombát egy konyhai gyorsvágó gépbe, és daráljuk apróra. A gombadarálékot tegyük egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat, majd pároljuk addig, míg a saját levét el nem párologja.
Fektessük egymás mellé a sonkákat egy fóliára, kenjük rá a gombapépet, majd helyezzük a közepére az elősütött húst. Göngyöljük fel szorosra, majd burkoljuk be a leveles tésztába. Tetejét kenjük meg tojássárgájával, és forró sütőben süssük 200 fokon kb 35-40 percen keresztül. ha elkészült hagyjuk állni negyed órát, majd éles késsel szeleteljük fel vastag szeletekre.
Szezámmagos zöldbabhoz főzzük sós vízben meg az egészben hagyott babot, majd ha már puha szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Ha lehűlt csepegtessük le jól.
Egy nagy száraz serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot, majd tegyük rá a megfőzött babot. Csorgassunk rá pár evőkanálnyi olívaolajat, sózzuk, és daráljunk rá borsot.
A vajas répához tegyünk két evőkanálnyi vajat egy lábasba, majd tegyük bele a meghámozott újrépákat. Ha kisméretű ne szükséges szétvágni. Sózzuk, öntsünk alá kevéske vizet, majd lefedve pároljuk 6-8 percig.



Desszert:

Édes emlék morzsa

Hozzávalók:

• 4 dl tej,
• 25 dkg liszt,
• 4 db tojás,
• 10 dkg cukor,
• 10 dkg vaj,
• 5 dkg mazsola,
• 1 csomag vaníliás cukor,
• 1 db citrom reszelt héja,
• só,
• porcukor,
• 1 üveg baracklekvár,
• 1 korty rum.

Elkészítés:

Tegyük a tojások sárgáját egy keverőtálba, adjuk hozzá a fele cukrot és a sót, majd elektromos keverővel keverjük habosra. A tejet keverjük simára a liszttel, majd ezt is óvatosan dolgozzuk a tojássárgás keverékhez. Keverjük hozzá a fele olvasztott vajat, a mazsolát és a maradék cukorral keményre felvert tojásfehérjét.

A maradék vajat olvasszuk fel egy nagy serpenyőben, öntsük bele a tésztát, és kis lángon állandóan kevergetve addig süssük, míg aranybarna, morzsás nem lesz.
Ha elkészült tálaljuk tányérokra, tetejét porcukorral szórjuk meg, és kínáljunk hozzá rumos baracklekvárt.



Forrás: rtlklub.hu


6 megjegyzés:

Mária on 2010. április 3. 14:12 írta...

szerintem a tv-ben volt mascarpone is!
miért maradt ki?
mennyi kell ehhez a mennyiséghez?r

Gizi on 2010. április 3. 19:57 írta...

Valóban volt benne mascarpone, de itt megint lemaradt. Én elfogom készíteni mert nagyon jó recept. Ehhez a mennyiséghez 25 dk mascarponét fogok tenni.

Mária neked is ennyit ajánlanák, biztosan elég lesz bele.

Gáborné on 2010. április 4. 20:35 írta...

Ha nem azt írják le, ami a műsorban szerepelt, nem is lehet olyan az étel!!!
Ez így nem jó, kérem módosítani

Mária on 2010. április 5. 19:18 írta...

Kérem a pontos receptet! Miért nem veszik a fáradtságot a műsorban elhangzottak pontos közléséhez?

Zília on 2010. április 6. 12:17 írta...

Nem ez az első eset, hogy mást írnak, pedig épp az ilyen "trükköktől" lesz jobb az egyik recept mint a másik. Nem gond ha nem akarják megadni, de akkor ne írják oda hogy ez az a recept, hogy ez Héder Barna receptje.

Gizi on 2010. április 9. 18:26 írta...

Megsütöttem mascarponeval, mint az eredeti Barna féle receptben volt, és nagyon finom lett. A blogomban megtalálja, akit esetleg érdekel.

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template