2010. április 26., hétfő

Vacsoracsata 2010. 59. adás - Détár Enikő a házigazda


Détár Enikő

Műsorvezető, színésznő

(Szolnok, 1964. február 26.– ) magyar színésznő. Férje: Rékasi Károly
1986-ban végezte el a Színház-és Filmművészeti Főiskolát. 1986–tól 1991-ig a Vidám Színpad, 1991-től 1996-ig pedig a Rock Színház tagja volt. 1996-tól szabadfoglalkozású színész.
Díjak:
* Déryné-díj (1993)
* Artisjus előadóművészi-díj (1996)
* RTL nívódíj (2002)
* A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2009)
Forrás: wikipedia.org



Détár Enikő leitatta vendégeit?

Pálinkás előétel, pálinkás főétel és pálinkás desszert. Enikő háromfogásos menüsora alkoholban úszott.

Egy ország izgult Détár Enikőért, amikor néhány hónapja ágynak esett. A Déryné-díjas színművészünk szerencsére nemrégiben felépült és újra a reflektorok kereszttüzében szórakoztatja a nagyérdeműt.

Enikő egyszer már megcsillogtatta szakácstudományát az RTL Klub főzőműsorában, most azonban ismét kötényt öltött. A képernyőn mindig összeszedett és magabiztos csinos műsorvezetőt az adásban szeleburdi oldaláról is megismerhettük. Persze ez nem azt jelenti, hogy Enikő nem rutinos háziasszony – bár az állandó kapkodása miatt nem mindig tűnt magabiztosnak.

Háromfogásos menüsora azonban kifogástalan volt, estéjét pedig egy táncos-énekes produkcióval zárta.

Enikő főzőtudományát és vendégszeretetét Bery 8, Bay Éva 9, Kaszás Géza és Szakál Miklós 10-10 ponttal jutalmazta, így összesen 37 ponttal büszkélkedhet.


Videó




Előétel:

Akácfahordóban érlelt szilvapálinkában pácolt libamáj kalácson, friss salátával

Hozzávalók:
80 dkg libamáj
30 dkg aszalt szilva
15 szelet sovány baconszalonna
1 liter étolaj
Kalács

A libamájat vágjuk kisebb darabokra, daráljunk rá borsot. Mindegyik szelet mellé tegyünk egy aszalt szilvát, majd göngyöljük fel a szalonnával.
Forrósítsuk fel az olajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a begöngyölt libamájat, majd közepes lángon mindkét oldalát süssük pirosra.



Főétel:

Fűszeres-ropogós kacsacombok, aszalt-sárgabarackos pálinkaszósszal, medvehagymás krumplipürével

Hozzávalók:
7 db kacsacomb

darált bors
sárgabarack pálinka
50 dkg aszalt sárgabarack
2 evőkanál balzsamecet
5 gerezd fokhagyma.

Körethez:
1 kg burgonya
10 dl vaj
3 dl tej
1 csokor medvehagyma

A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, tűzdeljük meg a fokhagymával, majd tegyük egy nagy tepsibe. Öntsünk alá vizet, fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe. 150-160 fokon süssük körülbelül egy órán keresztül. Mielőtt kivennénk, vegyük le róla az alufóliát, és süssük még tíz percig, hogy ropogós piros legyen.

A szószhoz aprítsuk fel kisebb darabokra az aszalt sárgabarackot, tegyük egy lábasba és öntsünk alá annyi vizet, hogy ellepje. Kis lángon főzzük negyed órán keresztül, majd öntsünk rá egy decinyi pálinkát és két evőkanál balzsamecetet. Forraljuk még néhány percig, majd kanalazzuk a megsütött libacombokhoz.

A körethez főzzük meg a meghámozott burgonyát sós vízben, majd szűrjük le és nyomjuk át burgonyanyomón. Tegyük hozzá a vajat, a felmetélt medvehagymát és a forró tejet, majd keverjük habosra.



Desszert:

Tejszínes epres pite, mentahabbal, vanília sodóval

Hozzávalók:
17 dkg vaj,
30 dkg búzaliszt,
1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve,
2,5 dl tejszín,
20 dkg barnacukor,
3 db tojás,
2 teáskanál sütőpor,
50 dkg eper,
csipetnyi só,

Tegyük a vajat és a tejszínt egy lábasba, majd forraljuk fel. Keverjük el benne a cukrot, majd ha kissé kihűlt üssük bele a tojásokat. Habverővel pár percig keverjük simára. Szórjuk bele a citrom lereszelt héját és ízesítsük csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. Keverjük addig míg sima nem lesz.

Adjuk a tésztához a megmosott és félbevágott eperszemeket, majd óvatosan keverjük össze.
Öntsük a masszát egy közepes méretű vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe. Egyengessük el simára a tetejét, majd szórjuk meg egy-két evőkanálnyi barnacukorral.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a sütemény.

Ha elkészült még langyosan szúrjunk ki széles szájú pohárral henger alakú formákat, tálaljuk nagy tányérra, majd kanalazzunk rá az epersalátából.

Epersalátához vágjuk négybe a megmosott eperszemeket, tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a vékony csíkokra felmetélt bazsalikomot, ízesítsük citromlével és mézzel, majd óvatosan keverjük össze.

Mentahab: habszifonba önti a tejszínt, bele összetumixolt mentalevél, porcukor, majd kinyomja. Vigyázni kell a menta turmixilásánál ne használjon vizet, inkább tejszínt hogy szépen felverődjön.

Vanília sodó:
Hozzávalók:
tojás sárgája,
vaj,
liszt,
vaníliás cukor,
tej,

1/2 l tejre veszünk: 2 tojássárgáját, 5 dkg cukrot, 1 kk lisztet, 1 cs vaníliáscukrot vagy 1/4 rúd vaníliát, 1 dkg vajat.

A tojássárgáját 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. Tűzre tesszük és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrni nem szabad a mártásnak, mert a tojásságra összecsomósodik benne.




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template