2010. április 21., szerda

Vacsoracsata 2010. 56. adás - Szily Nóra a házigazda


Szily Nóra

Műsorvezető

Szily Nóra 1965. április 20.-án született Szombathelyen. Pszichológiát tanult, ám soha nem praktizált, inkább újságíró lett. Pályafutása a Magyar Rádiónál kezdődött 1990-ben riporterként, majd a Magyar Televízió műsorvezetője lett.
Jelenleg a Reflektor TV-n Őszintén - Szily Nórával címmel látható egy beszélgetős műsora.
Forrás: wikipedia.org

Szily Nóra 40 pontos vacsorát főzött

A szerdai Vacsoracsatában a Reflektor tévé üdvöskéje, Szily Nóra kápráztatta el főzőtudományával vendégeit.

Faragó András a keddi adásban nagyon magasra tette a mércét, de a háziasszonyok gyöngyszemét Szily Nórát sem kellett félteni, mert ő sem hagyta magát és megvédte női becsületét.

Kora reggel útnak indult, hogy a menüsorához szükséges alapanyagokat beszerezze, majd mikor hazaért gyorsan nekilátott a főzésnek.

Előételként só ágyon sütött sáfrányos osztrigát tálalt vendégei elé. Főételként rózsaszínűre grillezett kacsamell került az asztalra mézes barackos meggyszósszal, kacsamájas krumplipürével, desszertként pedig francia citromtorta.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt, és a fogások is osztatlan sikert aratattak, amit Nóra vendégei maximum pontszámmal jutalmaztak, így összesen 40 ponttal büszkélkedhet.




Videó






Előétel:

Só ágyon sütött sáfrányos osztriga

Hozzávalók:
25 db osztriga,
1 kg tengeri só,
1 evőkanál vaj,
15 dkg póréhagyma,
só,
darált bors,
fél citrom leve,
1 dl száraz fehérbor,
1 csipet sáfrány,
1 csipetnyi curry,
2 dl tejszín,
1 db tojás sárga,
citrom a tálaláshoz,

Elkészítés:
Az osztrigák héját eltávolítjuk, húsukat hűtőbe tesszük. Négy jénait beszórunk tengeri sóval, majd ezekben eloszlatjuk a héjakat. A felaprózott hagymát vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a borral, fűszerezzük sáfránnyal, curry-vel, citromlével. Jól összeforraljuk, majd hozzáöntjük a tojás sárgával összekevert tejszínt. Amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk. Ezután az osztrigahéjakba teszünk 1-1 kanál hagymás szószt, 1-1 osztrigát, és meglocsoljuk őket a szósszal. Így néhány percig grillezzük, majd tálaljuk.



Főétel:

Rózsaszínűre grillezett kacsamell mézes barackos meggyszósszal, kacsamájas krumplipürével

Hozzávalók:
5 db bőrös kacsamell filé,
2-2 ág friss kakukkfű és zsálya,
darált bors,
só,
5-6 evőkanál olívaolaj,

Mártáshoz:
20 dkg meggy (lehet mélyhűtött is),
20 dkg őszibarackbefőtt,
2 evőkanál vaj,
félmaréknyi cukor,
féldiónyi friss gyömbér,
darált bors,
2 ek méz,

Körethez:
1 kg sárga burgonya,
30 dkg kacsamáj,
3 szál újhagyma,
2 ág friss bazsalikom,
só,
darált bors,
5 dl tej,
1 csokor petrezselyemzöldje,

Elkészítés:
A kacsamelleket tegyük egy tálcára, daráljunk rá borsot, majd csorgassuk meg olívaolajjal. tépkedjünk rá a kakukkfűlevelekből, és dörzsöljük be az összevágott zsályalevelekkel. Hintsük meg sóval, majd sütési tartsuk hűtőben.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, tegyük bele a befűszerezett kacsamelleket. Mindkét oldalát erős lángon pirítsuk meg, majd tegyük forró sütőbe, és 180-190 fokon süssük kb 10-15 percig. ha elkészült tálaláskor szeleteljük fel.

A mártáshoz szórjuk a cukrot egy serpenyőbe, olvasszuk arany barnára, majd tegyük bele a vajat, a mézet és a vékony csíkokra felvágott gyömbért. Keverjük jól össze utána tegyük hozzá a kis kockákra felvágott barackbefőttet. A befőtt levéből is önthetünk hozzá egy keveset. Daráljunk rá borsot, forraljuk jól össze, hogy szirupossá sűrűsödjön, majd a legvégén adjuk hozzá a meggyszemeket.
A körethez hámozzuk meg a burgonyákat, aprítsuk fel, majd sós vízben főzzük puhára. Az elkészült burgonyát szűrjük le, és törjük össze.

A kacsamájat vágjuk kis darabokra, majd kacsazsírban pirítsuk meg a felkarikázott újhagymával és bazsalikomlevelekkel, darált borssal fűszerezzük. A kész májat és az összevágott petrezselyemzöldet keverjük össze az áttört burgonyával, ha szükséges kevés forró tejjel tegyük még lazábbá.

Kanalazzunk a májas krumplipüréből nagytányérra, mellé helyezzük a felszeletelt kacsamellet, majd kanalazzunk rá a málnász szószból. Pár szem gurulós málnával dekoráljuk.



Desszert:

Francia citromtorta

Hozzávalók:
1 csomag linzertészta,
8 dkg étkezési keményítő,
5 db tojás sárgája,
1,5 dl tejszín,
20 dkg cukor,
csipetnyi só,
másfél deciliter friss citromlé,
1 citrom reszelt héja,
1 evőkanál vaj.
1 kg száraz bab,
30 dkg eper vagy más friss bogyós gyümölcs,

Elkészítés:
Béleljünk ki linzertésztával egy nagy peremes tortaformát. Ha nehezen boldogulunk a tésztával, mert szakadozik, akkor kis darabokkal foltozzuk ki. Töltsük meg a formát teljesen száraz babbal, hogy sütéskor ne púposodjon fel.

Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 10-12 percig, még pirulni kezd. Ha elkészült hagyjuk kihűlni.
A krémhez öntsük egy fém keverőtálba a keményítőt, tojások sárgáját, tejszínt, sót, cukrot, citromlevet és a reszelt citromhájat. Tegyük vízgőz fölé, és állandóan kevergetve addig hevítsük, még sűrű krém lesz belőle. Szedjük ki a kész tésztából a babot, még melegen töltsük meg vele a megsütött tésztát, tegyük a hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen. Friss bogyós gyümölcsökkel dekoráljuk meg a tetejét.




Forrás: rtlklub.hu


5 megjegyzés:

Unknown on 2010. április 22. 5:16 írta...

Nem tévedés az 1 kg száraz bab a citromtortában ? A műsorban nem volt erről szó, és főleg arról,hogy sütés után bele kell keverni a linzertésztába.

Babu on 2010. április 22. 10:44 írta...

Én is ezt néztem. De szerintem azért írja babot, hogy ne emelkedjen meg a tészta...aztán kiszedi....bár az nem sül bele? És mikor kiszedte akkor ráönti a citromos tölteléket a tésztára...nem a babra:)De sose hallottam erről...ezzel a tortával nem babra megy a játék!

Unknown on 2010. április 22. 11:46 írta...

A babot, csak nehezéknek használta.
Az utána kiszedi, nem használja fel.
Mondjuk én nem pazarolnék el 1 kg babot ezért. Villával meg kell jól szurkálni a tésztát, és nem fog felemelkedni.

showzok on 2010. április 22. 20:54 írta...

Szerintem ez újfajta "módi" már több hasonló receptnél olvastam, de a tésztára előbb sütőpapírt tegyünk és úgy a babot.
Egyébként én is csak a villával szurkálom, a babot csak "flancolásnak" tartom ez esetben :) - bonyolítsuk még....

Gizi on 2010. április 23. 14:00 írta...

Szerintem nem csak bonyolításról van szó!!! Nekem is mindig feljön a tészta, ha csak megszurkálom, ha neked nem akkor nagyon ügyesen csinálod.

A tésztára sütőpapírt kell tenni, hogy teljesen befedje és arra jön a nehezék(én pl. rizst használok, és nem ég meg, így mindig ugyanazt használom fel)Végül a papírral együtt lelehet emelni a tészta tetejéről.

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template