2010. április 6., kedd

Vacsoracsata 2010. 45. adás - Benkő Dániel a házigazda


Benkő Dániel

Lantművész


Benkő leszerepelt vendégei előtt a Vacsoracsatában

A keddi Vacsoracsatában Benkő Dániel ismét kudarcot vallott főzőtudományával.

Az idén 63. életévét betöltő lant és gitárművész Benkő Dániel 40 éve végzett a Zeneművészeti Főiskolán, ahol később, mint lant-professzor is tevékenykedett. Számtalan lemezt készített, világszerte koncertezett és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is. Főzőtudományával azonban még nem sikerült brillírozni, és vetélytársai pontjai alapján nem is fog.

Igaz Edit, egykori felségjelöltje 10 ponttal jutalmazta Dániel szakácstudományát, de Kasza Tibor csak szimpla jóindulatból adott neki 9 pontot. A népszerű zenész ugyanis az adás végén elmondta, ilyen rossz ételeket már régen nem evett. Fésűs Nelly azonban már nem volt ilyen könyörületes, mivel ő csak 8 pontra értékelte Benkő konyhaművészetét, így összesen 27 ponttal büszkélkedhet az elismert lantművész.




Videó





Előétel:

Lazacpraliné ála Benkő

Hozzávalók:
15 szelet füstölt lazac
40 dkg lágy natúr kecske vagy tehéntúró
2 evőkanál tejszínes torma

darált bors
1 teáskanál citromlé
2 ág friss kaporlevél
1 teáskanál mustár
1 doboz rukkola
1 doboz nagy szemű kaviár
1 db friss torma

Tegyük egy tálba a túrót, kanalazzuk hozzá a mustárt és a tejszínes tormát. Ízesítsük citromlével, sóval, kevéske darált borssal és az összevágott kaporlevéllel. Villával vagy fakanállal keverjük pár percig, míg könnyű és lágyabb krémet nem kapunk.

Tegyük egymás mellé egy deszkára a lazacszeleteket, majd mindegyik közepére helyezzünk egy-egy diónyit a fűszeres túróból. Vegyünk egy megtöltött lazacszeletet a kezünkbe, óvatosan hajtsuk a széleit a túróra, majd formázzunk belőle kis gömböket.

Helyezzük tálra, tetejére kanalazzunk pár szemet lazackaviárból, majd az egészet reszeljük le friss tormával. Tálalhatjuk egyenként leveses kanalakba, majd azokat tálra helyezve látványos és nagyon finom vendégváró falatkákat tudunk készíteni az érkező vendégeinknek.
Hasonló finom falatokat tudunk készíteni sonkából is.



Főétel:

Pontyvariációk aszúban és tökmagolajban pirított gombával

Hozzávalók:
5 db közepes méretű pontyfilé
5 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál liszt
1 evőkanál fűszerpaprika
fokhagymás gombához
60 dkg apró csiperkegomba
3 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
2 evőkanál liszt
4 szál újhagyma
3 evőkanál olívaolaj

darált bors
1 csokor friss petrezselyemzöld

Körethez:
30 dkg vadrizs
30 dkg barnarizs
3 evőkanál olívaolaj


A pontyfilén hagyjuk rajta a bőrét, bőrével lefelé tegyük egy deszkára. Éles késsel vágjuk be a bőréig milliméterenként. Vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át.
Daráljunk a beirdalt halra borsót, sózzuk meg, majd forgassuk bele a paprikával összekevert lisztbe. Forrósítsuk fel az olívaolajt egy nagy serpenyőbe, majd tegyük bele a befűszerezett halfiléket. Közepes lángon mindkét felét süssük pirosra.

A fokhagymás gombához forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, tegyük bele a felkarikázott újhagymát. Pároljuk néhány percig, utána adjuk hozzá a feldarabolt gombát. Tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk addig, míg a saját levét el nem főtte. Utána szórjuk meg liszttel, keverjük össze, majd öntsük fel a tejszínnel. Forraljuk jól össze, és végezetül keverjük hozzá az összevágott petrezselyemzöldet.

Körethez két lábasban forraljunk fel sós vizet, és az egyikben főzzük puhára a vadriszt, a másikban a barnarizst. Ha elkészült szűrjük le a főzőlevétől, majd tegyük egy nagy tálba. Csorgassuk meg olívaolajjal, és jól keverjük össze.



Desszert:

Sokmagos répatorta sajtkrémmel

Hozzávalók:
1 maréknyi mazsola
1 db narancs
120 ml étolaj
12 dkg búzaliszt
12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbonát
1 teáskanál őrölt fahéj
2 db tojás
15 dkg barnacukor
28 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg vegyes olajosmag-keverék (diákcsemege)
1 csipetnyi só

Tetejére:
10 dkg natúr krémsajt
3-4 evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja és leve

Reszeljük le a megmosott narancs héját egy tányérba, a levét facsarjuk ki. Szórjuk a mazsolát egy kis tálba, öntsük rá a narancslevet, majd forraljuk fel. Hagyjuk addig állni, míg a mazsola ki nem hűl.

Tegyük a lereszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba, csorgassuk rá az olajt, üssük hozzá a tojásokat, és szórjuk rá a barnacukrot. Ízesítsük sóval, őrölt fahéjjal, reszelt narancshéjjal és a beáztatott mazsolával. Fakanállal az egészet jó alaposan keverjük össze. Egy kis tálba mérjük ki a liszteket, tegyük hozzá a szódabikarbónát, a sütőport és az olajos magvakat, utána kanállal keverjük. Kis adagokban dolgozzuk bele a répás masszához. Öntsük a tésztát egy kiolajozott és liszttel meghintett kuglófformába, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon 40-50 perc alatt készre sül. Ha lekészült borítsuk ki egy nagy tányérra.

A mázhoz tegyük a szobahőmérsékletű krémsajtot egy keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, a citromhéjat, és a citromlevet, majd elektromos keverővel keverjük tíz percig, míg habos nem lesz. Ha lekészült kanalazzuk a kihűlt torta tetejére, majd vágjuk fel cikkekre. Melléje kanalazhatunk a maradék krémsajtból.

Diákcsemege helyett használhatunk vegyesen tök, és napraforgómagot, diót, mandulát és mogyorót.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template