Eszményi Viktória
Énekesnő
(Balassagyarmat, 1951. június 14. – )Főleg country stílusú dalaival vált országszerte ismerté. (Forrás: wikipedia.org)
Eszményi Viktória kötényt öltött
Elismert gitárosunk és énekesnőnk a hétfői Vacsoracsatában megmutatta, hogy nem csak a színpadon, de a konyhában is megállja a helyét.
Eszményi Viktória először 1972-ben tűnt fel és azóta is hazánk egyik legkiemelkedőbb gitárosa és énekesnője a magyar popszakmában. Neve szorosan összekovácsolódik Heilig Gáborral, aki nem csak a színpadon, de otthon is évtizedek óta a társa.
A vacsora helyszínéül Viki családi házukat választotta. Az adás elején betekintést engedett otthoni stúdiójukba, megmutatta kedvenc családi fényképeit, mesélt a kisfiáról és arról, hogyan ismerkedett meg a férjével. Ezután vásárolni indult, hogy beszerezze a vacsorához szükséges alapanyagokat.
Már a vásárlás során megmutatkozott, hogy Viki profi háziasszony. Céltudatosan járt kelt a boltokban, tudta mit akar, elképzeléséből pedig nem engedett. Profizmusát a konyhában sem hazudtolta meg, ugyanis minden mozdulatán látszott, hogy nem először készít háromfogásos menüsort.
A vacsora nagyon jó hangulatban telt, a fogások finomak voltak és osztatlan sikert arattak vendégei körében. Koós Réka és Gönczi Gábor 9-9, Vásáry André és Gergely Robi pedig 10-10 ponttal jutalmazta Viki főzőtudományát, így összesen 38 ponttal büszkélkedhet.
Videó
Előétel:
Melegítő vörös lencseleves petrezselyemkrémmel
Hozzávalók:
30-40 dkg vörös lencse
10 dkg füstölt császárszalonna
1 doboz paradicsomkonzerv
1 teáskanál őrölt római kömény (kumin)
fél teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldségleves kocka
1 fej vöröshagyma
só
darált bors
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékba, majd tegyük bele az apróra összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha már kezd pirulni, szórjuk rá a római köményt és az őrölt koriandermagot. Pirítsuk együtt még ö percig, utána szórjuk meg a kurkumával, keverjük össze, majd öntsük fel két liternyi vízzel. Tegyük bele a lencsét, ízesítsük sóval, leveskockával, daráljunk rá borsot majd főzzük húsz percen keresztül. ha a lencse már puha öntsük hozzá a paradicsomkonzervet. Főzzük még további tíz percig, utána kézi mixerrel pürésítsük.
Vágjuk kockákra a szalonnát, majd egy serpenyőben süssük ropogósra.
Petrezselyemkrémhez:
2 csokor petrezselyemzöld
1 pohár görög joghúrt vagy tejföl
só
darált bors
Kanalazzuk egy tálba a joghurtot, tegyük hozzá a durvára összevágott petrezselyem zöldjét, ízesítsük sóval, kevéske darált borssal, majd keverjük össze.
Tálaljunk kis leveses tálkába a levesből, kanalazzunk a tetejére a krémes petrezselyemből, majd szórjuk meg a kisütött szalonnával, és pirított hagymával leöntjük.
Főétel:
Pulyka rolád fürj tojással és spenóttal töltve parmezánrétesben, brokkolis krumplipürével
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé
40 dkg mélyhűtött spenótlevél
3 gerezd fokhagyma
20 dkg juhtúró
2 db paradicsom
1 csomag füstölt fürjtojás
olívaolaj
2 teáskanál fokhagymás sült fűszerkeverék
só, bors, szerecsendió
2 csomag teljes kiőrlésű réteslap
15 dkg reszelt parmezán sajt
Szeleteljük fel a pulykamellet nagy, tenyérnyi darabokra, majd kissé klopfoljuk ki. Daráljunk rá borsot, sózzuk, és fűszerezzük a fűszerkeverékkel.
Olvasszuk ki a spenótleveleket, majd a felesleges vizet nyomkodjuk ki belőle. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, tegyük bele a zúzott fokhagymát és pirítsuk egy percig. Adjuk hozzá a kinyomkodott spenótleveleket, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és sóval. Fedjük le fedővel és pároljuk pár percig. Ha elkészült vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük hozzá a kis kockákra összevágott paradicsomot, az olajától leszűrt füstölt fürjtojást, és a túrót. Keverjük óvatosan össze, majd töltsük a befűszerezett pulykaszeletek közepére, majd göngyöljük fel szorosan.
Hajtsuk szét a réteslapot, kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a parmezán sajttal.
Ezt a műveletet még háromszor ismételjük meg, majd helyezzük rá a begöngyölt roládot, és tekerjük fel. Külsejét kenjük meg vajjal, és tegyük sütőpapírral borított tepsire, és forró kb 160-170 fokos sütőben süssük 30-35 percig.
Ha elkészült szeleteljük fel egy centis szeletekre.
Brokkolis krumplipüréhez:
1 kg sárga burgonya
1 fej brokkoli
szerecsendió
só
2 evőkanál vaj
2-3 dl tej
A brokkolis krumplipüréhez hámozzuk meg a burgonyákat, majd aprítsuk fel, és tegyük fel főni sós vízben. Ha már puha tegyük a tetejére a rózsáira szedett brokkolit is. ha szükséges öntsünk még rá vizet, hogy ellepje, majd főzzük még öt percig.
Ha elkészült szűrjük le, tegyük rá a vajat, fűszerezzük szerecsendióval, majd törjük össze a burgonyanyomóval. Öntsük rá a forró tejet, és keverjük könnyű habosra.
Desszert:
Fehér csokiba mártott gesztenyebomba
Hozzávalók:
2 csomag gesztenyemassza
10 dkg vaj
1/2 dl rum
1/2 dl víz
1/2 csomag zselatin
2 pohár tejszín
2 csomag vanília cukor
porcukor
babapiskóta
csoki öntet
A 2 csomag gesztenyemasszát lereszeljük és a vajjal ill. a rummal ízesítjük. Vízzel kiöblítünk egy mélyebb tálat, folpackkal kibéleljük és ismét kiöblítjük. Beletesszük a gesztenyét úgy, hogy az alját és az oldalát 1, 5 ujjnyi vastagon borítsa, de a közepe üres legyen. Hűtőszekrényben hagyjuk megkeményedni. 1/2 evőkanál zselatint 1/2 dl vízzel elkeverünk, felmelegítjük és közben kavargatjuk, nehogy összecsomósodjon. 2 pohár tejszínt, 2 csomag vanília cukrot, egy kanál porcukrot és a zselatint összekeverjük és kemény habbá verjük. Megtöltjük vele a massza üresen hagyott részét. A tetejét 2 sor, rumos tejben megáztatott babapiskótával rakjuk le. Tányérra borítjuk és csoki öntettel leöntjük.
2010. február 22., hétfő
Vacsoracsata 2010. 16. adás - Eszményi Viktória a házigazda
Author: showzok
| Posted at: 20:35 |
Filed Under:
Eszményi Viktória,
Fehér csokiba mártott gesztenyebomba,
Melegítő vörös lencseleves petrezselyemkrémmel,
Pulyka rolád fürj tojással,
vacsoracsata
|
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Hát a gesztenye bombánál teljesen kész voltam! Viktória nagyon kedves volt!
Remek vacsorát varázsolt a vendégeinek!!! Gesztenyebomba engem is megnyert, hamarosan el is készítem.:)
Muszáj volt erre rákeresnem :) isteninek néz ki .....hétvégén megcsinálom!!!Köszi! (Viki gesztenyés bombája néven írtam le a füzetembe:))
Ma elkészítettem a gesztenyebombát, és mondhatom igen nagy sikere volt. Nagyon finom, valódi bomba!! Ízbomba és kalória bomba!!!!
Én is hallottam másokat, hogy megcsinálták és nagy bejött nekik én is megcsinálom.
Nagyon jol néz ki.Jol sikerült a családnak nagyon bejöt mindenkinek.Köszi.
Megjegyzés küldése