2010. február 22., hétfő

Vacsoracsata 2010. 16. adás - Eszményi Viktória a házigazda

Eszményi Viktória

Énekesnő

(Balassagyarmat, 1951. június 14. – )Főleg country stílusú dalaival vált országszerte ismerté. (Forrás: wikipedia.org)




Eszményi Viktória kötényt öltött

Elismert gitárosunk és énekesnőnk a hétfői Vacsoracsatában megmutatta, hogy nem csak a színpadon, de a konyhában is megállja a helyét.

Eszményi Viktória először 1972-ben tűnt fel és azóta is hazánk egyik legkiemelkedőbb gitárosa és énekesnője a magyar popszakmában. Neve szorosan összekovácsolódik Heilig Gáborral, aki nem csak a színpadon, de otthon is évtizedek óta a társa.

A vacsora helyszínéül Viki családi házukat választotta. Az adás elején betekintést engedett otthoni stúdiójukba, megmutatta kedvenc családi fényképeit, mesélt a kisfiáról és arról, hogyan ismerkedett meg a férjével. Ezután vásárolni indult, hogy beszerezze a vacsorához szükséges alapanyagokat.

Már a vásárlás során megmutatkozott, hogy Viki profi háziasszony. Céltudatosan járt kelt a boltokban, tudta mit akar, elképzeléséből pedig nem engedett. Profizmusát a konyhában sem hazudtolta meg, ugyanis minden mozdulatán látszott, hogy nem először készít háromfogásos menüsort.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt, a fogások finomak voltak és osztatlan sikert arattak vendégei körében. Koós Réka és Gönczi Gábor 9-9, Vásáry André és Gergely Robi pedig 10-10 ponttal jutalmazta Viki főzőtudományát, így összesen 38 ponttal büszkélkedhet.


Videó






Előétel:

Melegítő vörös lencseleves petrezselyemkrémmel

Hozzávalók:
30-40 dkg vörös lencse
10 dkg füstölt császárszalonna
1 doboz paradicsomkonzerv
1 teáskanál őrölt római kömény (kumin)
fél teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál kurkuma
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldségleves kocka
1 fej vöröshagyma

darált bors

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy fazékba, majd tegyük bele az apróra összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Ha már kezd pirulni, szórjuk rá a római köményt és az őrölt koriandermagot. Pirítsuk együtt még ö percig, utána szórjuk meg a kurkumával, keverjük össze, majd öntsük fel két liternyi vízzel. Tegyük bele a lencsét, ízesítsük sóval, leveskockával, daráljunk rá borsot majd főzzük húsz percen keresztül. ha a lencse már puha öntsük hozzá a paradicsomkonzervet. Főzzük még további tíz percig, utána kézi mixerrel pürésítsük.
Vágjuk kockákra a szalonnát, majd egy serpenyőben süssük ropogósra.

Petrezselyemkrémhez:
2 csokor petrezselyemzöld
1 pohár görög joghúrt vagy tejföl

darált bors

Kanalazzuk egy tálba a joghurtot, tegyük hozzá a durvára összevágott petrezselyem zöldjét, ízesítsük sóval, kevéske darált borssal, majd keverjük össze.
Tálaljunk kis leveses tálkába a levesből, kanalazzunk a tetejére a krémes petrezselyemből, majd szórjuk meg a kisütött szalonnával, és pirított hagymával leöntjük.



Főétel:

Pulyka rolád fürj tojással és spenóttal töltve parmezánrétesben, brokkolis krumplipürével

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell filé
40 dkg mélyhűtött spenótlevél
3 gerezd fokhagyma
20 dkg juhtúró
2 db paradicsom
1 csomag füstölt fürjtojás
olívaolaj
2 teáskanál fokhagymás sült fűszerkeverék
só, bors, szerecsendió
2 csomag teljes kiőrlésű réteslap
15 dkg reszelt parmezán sajt

Szeleteljük fel a pulykamellet nagy, tenyérnyi darabokra, majd kissé klopfoljuk ki. Daráljunk rá borsot, sózzuk, és fűszerezzük a fűszerkeverékkel.
Olvasszuk ki a spenótleveleket, majd a felesleges vizet nyomkodjuk ki belőle. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, tegyük bele a zúzott fokhagymát és pirítsuk egy percig. Adjuk hozzá a kinyomkodott spenótleveleket, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és sóval. Fedjük le fedővel és pároljuk pár percig. Ha elkészült vegyük le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd keverjük hozzá a kis kockákra összevágott paradicsomot, az olajától leszűrt füstölt fürjtojást, és a túrót. Keverjük óvatosan össze, majd töltsük a befűszerezett pulykaszeletek közepére, majd göngyöljük fel szorosan.

Hajtsuk szét a réteslapot, kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a parmezán sajttal.
Ezt a műveletet még háromszor ismételjük meg, majd helyezzük rá a begöngyölt roládot, és tekerjük fel. Külsejét kenjük meg vajjal, és tegyük sütőpapírral borított tepsire, és forró kb 160-170 fokos sütőben süssük 30-35 percig.

Ha elkészült szeleteljük fel egy centis szeletekre.

Brokkolis krumplipüréhez:
1 kg sárga burgonya
1 fej brokkoli
szerecsendió

2 evőkanál vaj
2-3 dl tej

A brokkolis krumplipüréhez hámozzuk meg a burgonyákat, majd aprítsuk fel, és tegyük fel főni sós vízben. Ha már puha tegyük a tetejére a rózsáira szedett brokkolit is. ha szükséges öntsünk még rá vizet, hogy ellepje, majd főzzük még öt percig.
Ha elkészült szűrjük le, tegyük rá a vajat, fűszerezzük szerecsendióval, majd törjük össze a burgonyanyomóval. Öntsük rá a forró tejet, és keverjük könnyű habosra.



Desszert:

Fehér csokiba mártott gesztenyebomba

Hozzávalók:
2 csomag gesztenyemassza
10 dkg vaj
1/2 dl rum
1/2 dl víz
1/2 csomag zselatin
2 pohár tejszín
2 csomag vanília cukor
porcukor
babapiskóta
csoki öntet

A 2 csomag gesztenyemasszát lereszeljük és a vajjal ill. a rummal ízesítjük. Vízzel kiöblítünk egy mélyebb tálat, folpackkal kibéleljük és ismét kiöblítjük. Beletesszük a gesztenyét úgy, hogy az alját és az oldalát 1, 5 ujjnyi vastagon borítsa, de a közepe üres legyen. Hűtőszekrényben hagyjuk megkeményedni. 1/2 evőkanál zselatint 1/2 dl vízzel elkeverünk, felmelegítjük és közben kavargatjuk, nehogy összecsomósodjon. 2 pohár tejszínt, 2 csomag vanília cukrot, egy kanál porcukrot és a zselatint összekeverjük és kemény habbá verjük. Megtöltjük vele a massza üresen hagyott részét. A tetejét 2 sor, rumos tejben megáztatott babapiskótával rakjuk le. Tányérra borítjuk és csoki öntettel leöntjük.

6 megjegyzés:

Anikó on 2010. február 22. 21:07 írta...

Hát a gesztenye bombánál teljesen kész voltam! Viktória nagyon kedves volt!

Gizi on 2010. február 23. 9:26 írta...

Remek vacsorát varázsolt a vendégeinek!!! Gesztenyebomba engem is megnyert, hamarosan el is készítem.:)

Unknown on 2010. február 23. 14:57 írta...

Muszáj volt erre rákeresnem :) isteninek néz ki .....hétvégén megcsinálom!!!Köszi! (Viki gesztenyés bombája néven írtam le a füzetembe:))

Gizi on 2010. február 25. 17:27 írta...

Ma elkészítettem a gesztenyebombát, és mondhatom igen nagy sikere volt. Nagyon finom, valódi bomba!! Ízbomba és kalória bomba!!!!

Unknown on 2010. február 25. 19:45 írta...

Én is hallottam másokat, hogy megcsinálták és nagy bejött nekik én is megcsinálom.

k.kriszti on 2010. március 3. 10:12 írta...

Nagyon jol néz ki.Jol sikerült a családnak nagyon bejöt mindenkinek.Köszi.

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template