2010. február 12., péntek

Vacsoracsata 2010. 10. adás - Bársony Bálint a házigazda

Bársony Bálint

Zenész

Bársony Bálint a Black II Black zenekar egykori szaxofonosa a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó figurája. Tehetségét nemcsak a zenélésben és a zeneszerzésben nyilvánul meg, de öltözködési tanácsadóként is kiemelkedőnek számít a munkássága.


Török barátnője, Jázmin segített Bálintnak a török vacsora elkészítésében.

Bálint tíz évet játszott a Black II Black zenekarban, újabban pedig jazz karrierjét egyengeti. Saját, de nem professzionális házi stúdiója van, több hangszeren játszik, énekel is.

Egy igazi török különlegességeket árusító boltban szerezte be a vacsora egyes hozzávalóit. Látszik, hogy otthonosan mozog ebben az ízvilágban, az eladóval is jó ismerősként köszöntötték egymást, a bevásárlás végén teáztak is. A szupermarketben más vevők segítségét kéte a bazsalikom megtalálásához. Rácsodálkozott a zöldségekre, a padlizsán szerinte olyan, mint egy lufi. A többiek nem feltételezik, hogy tud főzni, később kiderült, megérzéseik nem csaltak.

Bálint nem egy konyhatündér, a hagymaaprítással még elboldogult, de a répareszeléssel már meggyűlt a baja. Nagyon komolyan próbálta betartani a recept utasításait. A főétel készítése közben megérkezett a barátnője, Jázmin, aki nagy segítségére volt a továbbiakban, hiszen Bálint folyamatosan elkalandozott, megállt dobolni, énekelgetett. Jázminnak hála azért időközben az ételek is elkészültek.

A vendégeket lenyűgözte a lakás, az óriáspálmák a nappaliban. Ica saját videokazettáiból vitt ajándékba, míg Iván a könyvét adta. Welcome drinkként Bálint teát szolgált fel és török édességet, amit mindenki túl édesnek talált. A második, alkoholos welcome drink már nem nyerte el annyira a vendégek tetszését, Sanyi a pálma alá öntötte, hogy ne bántsa meg a házigazdát. Az előétel alatt Ica dekoltázsával voltak elfoglalva, Sanyi szerint durván kipakolta a melleit, ami miatt nem fog tudni a szemébe nézni. Iván eléggé kötekedő volt az egész vacsora alatt, persze csak viccesen. A vacsora után Bálint Reginának énekelt el egy számot, Sanyi pedig folyamatosan beleénekelt. Az estet közös énekléssel és tánccal zárták.

A hetet holtversenyben Iván és Sanyi nyerték 36 ponttal. Harmadik lett 33 ponttal Ica és Bálint, második lett 35 ponttal Regina.


Videó






Előétel:

Török vörös lencse leves bulgurral és pitával

Hozzávalók:

Vöröslencse,
hagyma,
sárgarépa,
só,
pirospaprika,
olaj és citrom,
arab fűszerkeverék Baharat,
bazsalikom,
kurkuma,
menta

Kevés olajon megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát, belereszeltem a sárgarépát. Átpirítottam, hozzákevertem a paradicsompürét és vízzel átmosott vörös lencsét. Felöntöttem 5 csésze vízzel és a ulgurt és a lencsét puhára főztem (30 perc). Ekkor kicsit félretettem hűlni, majd összeturmixoltam majd tálalásnál citromlevet csöpögtetek bele.Majd vajban pirított pirospaprikával és mentával ízesítjük.



Főétel:

Currys csirke kókusztejes, fenyőmagos mártásban mézédes jázmin rizzsel és joghurtos padlizsán salátával

Hozzávalók:

80 dkg filézett csirkemell
5 dl kókusztej
napraforgóolaj
2 teáskanál szezámolaj
4 evőkanál világos szójaszósz
4 nagy gerezd fokhagyma
vöröshagyma
kb. 4-5 cm-es gyömbér
2-4 evőkanál curry
őrölt vagy egész chilli
citromfű (őrölt)
őrölt vagy egész fahéj
1 csapott evőkanál cukor

bors
koriander vagy petrezselyem
rizs
kurkuma
cukkini
alma
fenyőmag


Hozzávalók a salátához:

padlizsán,
cirtom,
joghurt,
só,
fehérbors,
édeskömény,
oregano,
kapor

Currys Csirke:
A csirkemellet ujjnyinál valamivel vastagabb szeletekre vágjuk, kicsit lemossuk, majd félretesszük. Felforrósítunk bő 4-5 evőkanál mogyoróolajat a wokban vagy a serpenyőben, ha már elég forró, beletesszük az apróra vágott mogyóróhagymát, fokhagymát és a gyömbért. Vigyázzunk, nehogy megégjen a fokhagyma, végig gyorsan, sűrűn kell kevergetni, dobálni. 1-2 perc pirítás után beletesszük a citromfüvet, az egész fahéjat, az egész chilit és a curry-t. Kicsit ezekkel is átforgatjuk, szintén 2-3 percig, amíg megérezzük az chili és curry erőteljes illatát. Ha nagyon besűrítenék az olajat a fűszerek, akkor locsoljuk meg minimális vízzel. Mikor egy kissé megpirult a curry (itt is nagyon ügyesen dolgozzunk, mert a megégett curry borzasztó keserű lesz) és a chilli, hozzáadjuk a csirkemellet, és együtt gyorsan forgatva, erős lángon kb 7-9 percig pirítjuk. Akkor jön hozzá a szójaszósz, mikor a csirke kifehéredik, tehát 2 -3 perc után. Ezután hozzáöntjük a kókusztejet és a cukrot (nagyon jól kiemeli a kókusz és a fűszerek ízét, semmiképp ne hagyjuk ki), visszavesszük a lángot annyira, hogy épp csak gyöngyözzön. Ekkor adjunk hozzá aprított petrezselymet vagy koriandert. Kb. 20-30 perc alatt besűrűsödik a szósz, ilyenkor lehet hozzáadni a szezámolajat (óvatosan, mert nagyon intenzív!), sót, borsot ízlés szerint. 1 percig még dobáljuk egy kicsit, hogy a szezámolaj íze eljusson mindenhova. Pergős, őrölt kurkumával ízesített Jázminrizs.

Saláta elkészítése:
2 közepes padlizsánt héjastól karikára vágunk,megsózzuk,szűrőre tesszük és hagyjuk lecsöpögni a levét. Közben egy fél citrom levével meglocsoljuk. Utána 2-4 darabra vágjuk a szeleteket és olívaolajon oregánóval megszórva, megsütjük. Ezután még egy kis citromlével meglocsoljuk a sült padlizsándarabokat. Fél liter joghurtba egy kevés édesköményt, fehérborsot és kaporlevelet elkeverünk. Egy gerezd fokhagymát összezúzunk, és azt is a joghurtba keverjük,majd 2 evőkanál olívaolajat is belekeverünk. Ebe a joghurtos masszába padlizsándarabokat beforgatjuk, hűtőbe tesszük.



Desszert:

1001 éjszaka a’la Bársony

Hozzávalók:

Háztartási keksz (darált)
(3 csomag)

Mandula (egész)

Sűrített tej

Kókusztej

Kókuszreszelék

Vaníliás cukor

1 megjegyzés:

Patricia on 2010. február 15. 20:15 írta...

Hali!
Nem tudod véletlen, hogy az 1001 éjszaka nevű süti alapanyagaiból mennyi kell?

Köszi,
Patricia

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template