2010. február 18., csütörtök

Vacsoracsata 2010. 13. adás - Ernyey Béla a házigazda

Ernyey Béla

Színművész

Ernyey Bélának nem csak csinos felesége, számtalan általa írt könyve, de minden ruhájához színben passzoló szemüvege is van. A gasztrotudor színművész szerint, a nők szívéhez is a gyomrukon át vezet az út így élvezetekben gazdag élete során nem csak udvarolni, de is főzni is megtanult.


Gasztronómiai utazás Ernyey Bélával

A csütörtöki Vacsoracsatában elismert színészünk, Ernyey Béla kápráztatta el sztárvendégeit főzőtudományával.

Vacsoravendégeit saját otthonában fogadta, vásárolni pedig egyik barátjával ment. A háromfogásos menüsorhoz szükséges alapanyagokat nem a helyi közértben, hanem egy vadásznál és egy olasz étterembe szerezte be. Az elismert színész nem csak a világot jelentő deszkákon, de a konyhában is profin mozgott.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt, az ételek osztatlan sikert arattak, Dorottyának pedig külön vegetáriánus menüsorral készült.

Tabáni István 9, Geszler Dorottya, Judy és Erdélyi Mónika pedig 10-10 ponttal jutalmazta a gasztrotudor főzőtudományát, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.


Videó






Előétel:

Kacsamájparfé lilahagyma lekvárral, meglepetésbatyuval

Hozzávalók:
500 gr hizlalt kacsamáj
kevés kacsazsír
durva tengeri só

A májat megmosunk, papírtörlővel megszárítjuk, majd a 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és csak akkor vesszük ki, amikor gyöngyözni kezd és kevés zsírt ereszt (kb.10perc). Ekkor edénnyel együtt 10 percre a hűtőszekrény mélyhűtőjébe tesszük. Onnan kivéve megkenjük kevés kacsazsírra, meghintjük a sóval és azonnal visszarakjuk a sütőbe, amit közben intenzívre állítottunk. (alul-felül,180 fok) Amikor vékony barna kéreg jelenik meg a széleken, kivesszük és vékony szeletekre vágva forrón tálaljuk, pirított molnárkán, vagy kalácson. Mellé két fej lilahagymából és kevés kristálycukorból állandó kavarás mellett lekvárt főzünk.

Batyu:
Frissen szeletelt füstölt sonkaszeletek közepébe kecskesajt darabkákat göngyölünk, a póréhagymából hasított sálakkal összekötjük.



Főétel:

Vaddisznós tagliatelle parmezán forgáccsal

Hozzávalók:
1 kg vaddisznóhús (lapocka)
5 dl testes vörösbor
1 nagy fej hagyma
250 g sárgarépa
250 g fehérrépa
2 nagyobb paradicsom
2 ek. borecet
50 g áfonyalekvár
1 mk. kakukkfű
5 szem borókabogyó
2 babérlevél
2 ek. olaj

bors

A húst gondosan megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk, párolásra előkészítjük. Egy mélyebb lábasban felhevítjük az olajat, erős tűzön néhány percig pirítjuk rajta a húst, rádobjuk a finomra vágott hagymát, a megtisztított felkarikázott sárga és fehérrépát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, hozzáadjuk a paradicsomokat, 1 ek. borecetet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük, mérsékeljük a tüzet, felöntjük a vörösborral és fedő alatt pároljuk. Félidőben (kb. 2 óra a teljes párolási idő, a vad korától függően) hozzáadjuk az áfonyalekvárt, és azzal pároljuk tovább. Ha a hús megpuhult, a babérlevelet kidobjuk, ha szükséges, borecettel savanyítjuk.



Desszert:

Csokoládészuflé narancsos mascarponekrémmel

Hozzávalók:
4 tojás
200 gr cukor
220 gr falusi vaj
250 gr extra minőségű
legalább 85%-os étcsokoládé
100 gr liszt
vagy ha vegyíteni akarjuk, 50 gr liszt és 50 gr darált mogyoró, vagy mandula.

A tojásokat összekeverjük a cukorral, miközben a vajat és a csokoládét gőz fölött összeolvasztjuk. Az olvadt masszát hozzákeverjük a cukros tojáshoz, ezután jön hozzá a liszt. Száraz sütőformába öntjük (melyet esetleg kivajazhatunk, kilisztezhetünk). A tetejére vágott mogyorót, vagy mandulát szórunk és 180 fokon kb. percig sütjük nem előmelegített sütőben. Tisztított, kandírozott narancshéjat keverünk a mascarponéba és a szószt a szuflé mellé tálaljuk.




Forrás: rtlklub.hu

1 megjegyzés:

Unknown on 2010. február 19. 16:38 írta...

Kedves showzok!

Hány percig sütjük a desszertet?

üdv, á.

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template