2010. november 10., szerda

Vacsoracsata - Kinizsi Ottó a házigazda


Kinizsi Ottó

Színész

Kinizsi Ottó 32 pontos vacsorát fűzött

A szerdai Vacsoracsata házigazdája Kinizsi Ottó volt, akit az ország a Barátok közt Imijeként ismerhetett meg.


Ottó estéjét a filmvilág határozta meg, mert magyar sikerfilmekből választott ételeket szolgált fel. Miközben készítette a fogásokat, el is mesélte az ételek kapcsolódását a filmekhez.

Menüsora azonban nem aratott osztatlan sikert vendégei körében. Tóth Gabi a velőtől lett rosszul, Schobert Norbinak a galuska nem ízlett, Kakasy Dórának pedig az édessége nem jött be.

Gabi 7, Norbi és Laci 8-8, Dóri pedig 9 ponttal jutalmazta Imre főzőtudományát, így összesen 32 ponttal büszkélkedhet.







Előétel:

Húsleves velős csonttal

Hozzávalók:
• 5 vastag szelet lábszár velős csonttal (kb. 1 kg)
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma
• Só
• 15 szem fekete bors
• 1 db zöldpaprika
• 1 db paradicsom
• 4-8 szál petrezselyemzöld
• zeller zöld
• 50 dkg sárgarépa
• petrezselyemgyökér és zeller vegyesen
• 10 dkg kelbimbó
• 12 dkg csigatészta

A velős csonttal együtt felszeletelt húst megmossuk, a közepén lévő velőt bedörzsöljük sóval, hogy fövés közben ki ne essen a csontból, majd nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy jócskán ellepje, és mérsékelt tűzön feltesszük főni.
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk.
A zöldpaprikát, a paradicsomot és a zöldfűszereket leöblítjük, ez utóbbiakat a babérlevéllel együtt csokorba fogjuk, és fehér cérnával többszörösen átkötjük-tekerjük.
Amikor a leves felforrt, leszedjük a habját, majd beletesszük a vöröshagymát, a fűszereket, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a fűszercsokrot.
Fedő nélkül vagy félig lefedve, éppen csak gyöngyöző forralással félpuhára főzzük a húst (45-60 perc).
A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra-szeletekre vágjuk, majd a kelbimbóval együtt a levesbe tesszük. Továbbra is gyöngyöző forralással az egészet puhára főzzük (további 30-50 perc), végül utána sózzuk.
Enyhén sós vízben kifőzzük a csigatésztát, leszűrjük, majd egy kevés húsleveslét merünk rá, és melegen tartjuk.
A leves felszínéről leszedjük a zsiradékot, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a fűszercsokrot eltávolítjuk. A húsból kiemeljük a velős csontot.
A húst, a zöldségeket és a tésztát mély tálba tesszük, rászűrjük a leveslét és forrón tálaljuk. A velőt pirított kenyérszeletekre kenve kínáljuk.



Főétel:

Bakonyi sertéspaprikás galuskával

Hozzávalók:
• 1 kg sertés szűzpecsenye
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 1 pohár tejföl
• 3 evőkanál liszt
• darált bors
• Só
• 1 evőkanál fűszerpaprika
• 1 db tölteni való paprika
• 1 szem paradicsom
• 35 dkg apró csiperkegomba
• 15 dkg bacon szalonna

Galuskához:
• 60 dkg liszt
• 3-4 db tojás
• só

Forrósítsuk fel egy lábasban az olívaolajt, tegyük bele a kis kockákra felvágott szalonnát, majd pirítsuk meg. Tegyük bele az apróra felvágott vöröshagymát és fokhagymát, és közepes lángon pároljuk addig, míg a hagyma meg nem puhul. Tegyük rá a falatnyi kockákra felvágott húst, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, majd addig pároljuk párszor fakanállal megkevergetve, míg a saját párolólevét el nem fövi, és a húskockák szélei pirulni nem kezdenek. Ekkor szórjuk rá a fűszerpaprikát, keverjük jól össze, hogy a zsiradékban a pirospaprika feloldódjon, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje a húskockákat. Tegyük hozzá a kis kockákra feldarabolt nyers paprikát, a kis darabokra felvágott gombát és a paradicsomot. Fedjük le fedővel, és addig pároljuk, míg a hús puha nem lesz. Ha szükséges az elpárolgott levet pótoljuk kevéske vízzel.

Egy kis tálkába kanalazzuk a lisztet, öntsünk rá egy decinyi vizet, majd keverjük csomómentesre. Habarjuk be vele a borjút főzelék sűrűségűre, majd öntsük hozzá a tejfölt. Keverjük jól össze, és forraljunk meg egyet rajta.

A galuskához szórjuk a lisztet egy tálba, üssük rá a tojásokat, majd sózzuk meg. Annyi hideg vízzel keverjük össze, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. A tésztát forrásban lévő sós vízbe szaggassuk ki nokedli szaggatóval. Ha felforrt szedjük ki hideg vízbe és hűtsük le jól. Tálalás előtt forró vízbe téve melegítsük fel.



Desszert:

Krémes

Hozzávalók
- 2 csomag vajas keksz (pl. Petit Beurre édes háztartási keksz)
- 2 csomag vanília puding
- 3 tojás (sárgája)
- 15 dkg cukor
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 3 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin (Rama)
- 2 dl tejszín
- 1 liter tej

Elkészítés
Egy közepes méretű tepsi alját kirakjuk keksszel, és elkészítjük a rá valón krémet.
A pudingot, a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
Beleöntjük a maradék tejbe és sűrűre főzzük. Miután langyosra lehűlt belekeverjük a margarint.
Közben a tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a tej felforrásakor belekeverjük, majd
beledaraboljuk a margarint is.

Óvatosan a kekszre kanalazzuk. Fontos, hogy ne borítsuk rá a masszát, hanem kis adagokban
merítsük rá. A krém tetejére a felvert tejszínt majd keksz kerül. A tetejét bevonhatjuk, díszíthetjük
csokimázzal. Helyezzük a hűtőbe. Másnapra megpuhul és kényelmesen lehet szeletelni



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template