2010. november 5., péntek

Vacsoracsata - Barabás Évi a házigazda


Barabás Évi

Műsorvezető


Hagyományos falusi vacsora Barabás Évánál

A népszerű műsorvezető, Barabás Éva nem csupán főzőtudományát mutathatta meg végre a nagyvilágnak, hanem szülőfaluját, a már sokat emlegetett Bonyhádot is.

A Fókusz arca a régi gimnáziumától kezdve a tarka marhák szépségversenyéig körbevezette a nézőket Bonyhádon. Megtudhattuk például, hogy ezen a festői tájékon szeretett bele Vörösmarty Mihály Perczel Etelkába. Éva minden alapanyagot kistermelőktől és piacról szerzett be - utóbbin maga is óriásrépákat árult kislányként.

Kovács Ági, Fenyő Iván és Andy Vajna egyaránt tájjellegű ízekre számítottak, és számításuk be is igazolódott: igazi bonyhádi specialitásokat készített a csinos műsorvezető vendégeinek. Ugyan a leves nem találtatott eléggé forrónak, a marhapecsenye fokhagymás szósza és a kézzel nyújtott rétes végül osztatlan sikert aratott.

Végül mind a három vendég 9 pontot adott Évi házias vacsorájára, ám az így kapott 27 pont is csupán a harmadik helyezéshez volt elegendő a héten.





Előétel:

Bonyhádi tarka leves

Hozzávalók:

• 1/2 kg Sárgarépa
• 20 dkg Petrezselyem
• 1 db zeller
• 1 fej fokhagyma
• Petrezselyem zöldje
• 1odkg delikát ételízesítő
• 2 és fél kg marha hátszín vagy felsál, (rakhatunk bele velőscsontot is, hogy szebb legyen)
• Aki szereti rakhat még bele 1 fej karalábét, 1 fej vöröshagymát
• Só

Szokásos módon megfőzzük a húslevest, figyeljünk arra, hogy a keletkező habot kanalazzuk le, ha szükséges később szűrjük is meg a levest.

Amikor elkészült a puhára főtt húst kivesszük belőle és 2-3 centi széles szép szeletekre vágjuk mert ebből lesz a pecsenye. Csak keveset aprítunk össze, hogy azért mutatóba a levesben is legyen, a tárkonyosban inkább, hogy tartalmasabb legyen.


Tárkonnyal:
A sóban-ecetben eltett tárkonyból egy kis maroknyit (1 evőkanálnyit) lemosunk, felaprítjuk.
Ha forr, a leves beleteszem, pár percig összeforr, elzárom, belekeverem az egy pohárnyi tejfölt és petrezselyem zölddel díszítem.

Tarka galuska:
• 1 evőkanál liszt,
• 2 evőkanál gríz,
• 1 tojás,

Összeaprított petrezselyem zöld – az egészet összedolgozzuk és a forró levesbe szaggatjuk nagy lukú reszelőn vagy tésztaszaggatón
Pár perc alatt kész!



Főétel:

Fokhagymás tarka marha percsenye krumpli és sajtgombóccal (salátával)

Hozzávalók:
• 1 fej fokhagyma
• 1 üveg erős pista
• Fél liter étolaj
• Delikát
• liszt
• őrölt pirospaprika

Kb. 2 ujjnyi széles szeletekre vágtuk a levesben megfőtt húst. Paprikás lisztben megforgatjuk a szeleteket és a fokhagymával, erős pistával gazdagon ízesített olajban néhány perc alatt megsütjük. Amikor az olajba tettük szórjunk még a tetejükre ételízesítőt.

Krumpipüré
Fagyiszedővel gombócokat formálva tálaljuk, figyeljünk hogy megfelelő állagúra keverjük a tejjel, vajjal!

Sajtgombóc
• 13 dkg trappista sajt reszelve
• 1 és fél evőkanál liszt
• 2 csipetnyi só
• 1 tojás

Összegyúrjuk mindezt és a fagyasztóban keményre fagyasztjuk! Forró olajban pár perc alatt megsütjük.

Salátához és tálaláshoz
• Fejes, leveles , fodros leveles saláták
• Uborka
• Paradicsom
• Paprika- több színű
• Öntet: 2-3 evőkanál joghurt
• Majonéz
• Erős pista
• Kevés bors



Desszert:

Rétes Vanília mama módra

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
1/4 liter sós víz
1 tojás,
1 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír,


Töltelékhez:

Túró, tejföl, cukor, tojás, mazsola,

Mák, cukor, meggy,

Dió, alma, cukor, fahéj,



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template