2010. november 4., csütörtök

Vacsoracsata - Andy Vajna a házigazda


Andy Vajna

Producer

Japán este Andy Vajnánál

Csütörtök este elismert filmproducerünk, Andy Vajna csillogtatta meg főzőtudományát.

Világhírű filmproducerünk, Andy Vajna először engedett kamerákat az otthonába. Az adás elején megmutatta ereklyéit, a sztárokkal készült közös képeit.

Valószínűleg, ha nem főzött volna semmit, akkor is nyert ügye lett volna Andynek, hiszen otthona igazi sztárkincsekkel volt tele. Ettől függetlenül olyan ételekkel rukkolt elő, amelyek mintha egy profi séf keze alól kerültek volna ki.

Andy estéjén Barabás Évi, Kovács Ági és Fenyő Iván új ízekkel ismerkedtek meg, és azonnal a japán konyhaművészet rajongói lettek.

Az elégedett sztárvendégeik maximális pontszámmal jutalmazták Andy főzőtudományát, így összesen 30 ponttal büszkélkedhet.







Előétel:

Yellowtail sashimi pikáns jalapene paprikával, white fish vörös miso-val

Hozzávalók (4 főre):
• 4 db yellowtail filé, egyenként 10 dkg
• 1 teáskanál finomra reszelt fokhagyma
• Koriander levél, (száraitól elválasztva)
• 2 db jalapeno paprika, vékony karikákra vágva

Yuzu szójaszósz elkészítése
Keverjen össze 8 evőkanál yuzu-levet* (japán citrusféle) 4 evőkanál szójaszósszal

Az elkészítés menete
1. Szeletelje fel a yellowtail filéket kb. 3 mm vastagságúra.
2. Helyezze el a halszeleteket a tányérokon kör alakban. A halszeletek tetejére tegyen egy keveset a finomra reszelt fokhagymából, korianderlevélből, valamint helyezze rá a jalapeno karikákat. Öntse körbe yuzu szósszal.



Főétel:

Perzselt tonhal sashimi saláta Matsukisa öntettel, grillezett alaszkai fekete tőkehal miso-val





Desszert:

Lágy csokoládé fondant házi zöldtea fagylalttal

Goma disk (szezámmag lapocska)
A cukrot, a glükóz szirupot, és a vizet egy edénybe tesszük, és 170 C fokig felfőzzük. Amikor a szirup elkészült, félrehúzzuk a tűzhelyről és belekeverjük a szezámmagokat. A még meleg (folyékony) karamellizált szezámmagokat egy szilikon lapra öntjük, majd a teljes kihűlés után darabokra törjük és egy turmix gépben finom porrá daráljuk. A port kb. 3 cm átmérőjű korongokká formázzuk egy szilikon lapon majd 6-8 percig, 180c fokon megsütjük.

Csokoládé fondant
A vajat és a csokoládét egy edénybe tesszük, és gőz fölött megolvasztjuk. A tojást, a sárgáját és a cukrot egy habverőgépbe helyezzük, és magas fordulaton habosítani kezdjük. Körülbelül egy órányi keverés után a gépet lassabbra vesszük és belekeverjük a rizslisztet.
Ezek után a megolvadt csokoládé egy harmad részét óvatosan a felvert tojásokhoz öntjük, majd a gépből kivéve a maradék csokoládét egy fakanál segítségével óvatosan belekeverjük. A kevergetést egészen addig kell folytatni, amíg a csokoládé mixünk teljesen egynemű, mindenhol egyenletesen barna színű nem lesz. Ezután az így kapott masszát az előre vékonyan kivajazott, és kukoricakeményítőbe forgatott fém karikákba töltjük, amelyek aljára egy-egy sütőpapírt teszünk. A karika 2/3 részéig érjen a csokoládé mix. Majd a karikákat hűtőbe rakjuk és minimum 2 órán keresztül hűtjük.
Ennyi idő után a karikák mozgathatóak lesznek a csokoládé fondant megköt bennük, és nyugodtan betehetjük a sütőbe, ahol 180C fokon 7 percig sütjük, így a mix belsejében a csokoládé forró, és folyós marad.

Zöld tea fagylalt
A zöld tea port (macha) beáztatjuk egy kevés tejbe és a hűtőbe tesszük. A tejet, tejszint egy főző edényben melegíteni kezdjük. Amikor 25C fokos lesz, beletesszük a tejport majd a cukorral elkevert stabilizátort, a glükózszirupot és a trimolint. A fagylalt alapot felfőzzük 84C fokra és ekkor keverjük bele a tojássárgáját, amit előtte egy kis meleg fagylalt alappal elkeverünk (hogy elkerüljük a tojás kicsapódását) majd 2-3 percig főzzük, és utána levesszük a tűzről. A félkész fagylaltunkat lehűtjük 50C fokra és ekkor keverjük hozzá a machás tejet, átszűrve (elkerülendő az esetleges darabok fagylaltba kerülését). A még langyos fagylaltot kézi mixerrel pár percig keverjük, majd lehűtjük és legalább 5-6 órán keresztül pihentetjük. Ezután fagylaltgépbe tesszük és megfagyasztjuk.

A bento box egyik sarkába egy goma disket (szezámmag lapocska) teszünk, amit egy csepp csokival a dobozhoz rögzítünk. Erre helyezzük a gombóc zöld tea fagyit, a doboz másik sarkába pedig a frissen kisült csokoládé fondant karikát, amit a dobozban vágunk körbe. Forrón tálaljuk.




Forrás: rtlklub.hu

1 megjegyzés:

Unknown on 2010. november 19. 16:56 írta...

Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy Andy Vajna, melyik csoki boltban volt vásárolni a műsor során?

Előre is köszi!

Mac

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template