2010. november 25., csütörtök

Vacsoracsata - Beszeda Gábor a vendéglátó


Beszeda Gábor

Műsorvezető

Beszeda fergeteges alakítása a Vacsoracsatában

Az egykori telefonos játékmesternek a mai adásban sikerült a lehetetlen: vacsoráját maximum pontszámmal jutalmazták a vendégek…

Beszeda Gábor az összes vendéglátónál kritizálta az ételeket. Házigazdáit a vendégeskedések alatt mindvégig bölcsebbnél bölcsebb tanácsokkal látta el azzal kapcsolatban, miként tudnák legközelebb finomabban elkészíteni az adott fogást. Vetélytársai eddig azt hihették, hogy Gábornak csak a szája nagy, de a csütörtöki adásban bebizonyította: nemcsak a telefonos játékokban, hanem a konyhapult előtt is profi.

Gábor egy legénylakásban lakik, de meglepő módon otthonában nem a férfiaktól megszokott káosz uralkodik. Lakását elnézve a műsorvezető jelmondata: rend a lelke mindennek.

Ahhoz, hogy vendégei egy ötcsillagos éttermi vacsorában részesülhessenek, egészen felforgatta otthonát és hogy igazán a kedvükben járjon, meglepetéssel is készült az asztaltársaknak: monogrammal ellátott papucsot ajándékozott nekik.

Az éhes celebeknek azonban egy próbatételen is át kellett esniük azért, hogy házigazdájuk asztalához ülhessenek: az ajtó és lépcső helyett egy létrán kellett feljutniuk az emeletre.

Az ex-műsorvezető mindenkit lenyűgözött főzőtudományával, így vacsorája osztatlan sikert aratott. A maximum 40 ponthoz pedig nemcsak a finom ízek, hanem a vacsora végén elszavalt versikéje is hozzájárulhatott!







Előétel:

Konyakos fácánleves

Hozzávalók:
1 tisztított fácán
2 velőscsont
3 dl konyak

egész bors
zellergumó
krumpli
sárga és fehér gyökér
petrezselyem
kevés gomba
vöröshagyma
fokhagyma
kevés citromlé
1 evőkanál cukor
olívaolaj

Elkészítési mód:
Az olajat, zöldségeket, fűszereket és a csontokat feltesszük főni bőségesen felöntve vízzel.
Közben megpucoljuk a fácánt, ügyelve arra, hogy ne maradjon benne sörét. Mikor a lé forr, beletesszük a madarat. Előtte megkóstoljuk, hogy elég sós illetve ízes-e. Főzzük egy bő órán keresztül, majd hozzáöntjük a konyakot. Keverés után hagyjuk még 1 órát főni. Hozzáadjuk a citromot és a cukrot, ami elképesztően kiemeli az ízeket, majd még egy negyed óráig hagyjuk gyöngyözve főni. Mikor kész, leszűrjük s csak a levét tálaljuk kevés felcsíkozott sárgarépával és vékonyra szelt fácánmell szeletekkel.



Főétel:

Kacsamell almás párolt káposztával és tótgombóccal

Hozzávalók:
4 bőrös kacsamell

bors
majoranna
olívaolaj
reszelt vöröskáposzta
szegfűszeg
reszelt alma
kevés vörösbor
zsenge krumpli
liszt

Elkészítési mód:
A kacsamelleket megtisztítjuk, a bennmaradt tokokat eltávolítjuk. Besózzuk, fűszerezzük. Belehelyezzük a tepsibe és bőségesen öntök alá vizet, majd lefóliázzuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig pároljuk, majd pirosra sütjük fólia nélkül 210 fokon.
A káposztát kevés olajon elkezdjük párolni. Ráöntjük a bort, sózzuk és rövidesen hozzáadjuk az almát, meg a szegfűszeget. Lassú tűzön pároljuk, míg puha nem lesz.
A krumplikat megfőzzük, majd átpasszírozzuk jó alaposan. Sózzuk, és hozzáadjuk a lisztet gyúrás közben, épp annyit, amennyit felvesz, hogy tapadásmentes masszát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán hüvelykujjnyi rudacskákra nyújtjuk, majd felszeljük őket kb. 1,5 centis darabokra. Lobogó forrásban lévő vízben megfőzzük őket, majd hidegvízzel leöblítjük. A közben készre sült kacsa kicsit odakapott pecsenyelevében átsütjük a kis gombócokat.



Desszert:

Narancsos szuflé csokibundás narancsgerezdekkel

Hozzávalók:
4 tojás
margarin
70%-os étcsokoládé
barnacukor
aszalt narancsdarabok
friss narancs
kevés tej
vanília rudak

Elkészítési mód:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kivajazzuk a szufléformákat. A csokoládét gőz fölött vagy alacsony lángon felolvasztjuk, hogy folyós masszát kapjunk. A tojásokat szétválasztjuk, a 4 db sárgáját a cukorral habosra keverjük, vaníliát adunk hozzá, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. Az olvasztott csokival bevonjuk a megpucolt narancsgerezdeket és a mélyhűtőbe tesszük. A végén a fehérjét a masszához keverjük, lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjön a hab és hozzáadjuk a szárított narancsdarabokat (friss nem jó, mert levet ereszt és híg lesz tőle a massza). A szuflétálkákba adagoljuk úgy, hogy a perem alatt egy ujjnyival legyen a massza. A sütőbe tesszük, míg meg nem keményedik a teteje. Kivétel után megszórjuk a tetejét barnacukorral és lángvetővel karamellizáljuk, hogy kemény bevonatot képezzen.




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template