
Papadimitriu Athina
Színésznő, énekesnő
Görög este a Vacsoracsatában!
Hatalmas eszem-iszom, dínom-dánom, legkönnyebben így jellemezhetnénk Athina vacsoráját.
Hazánk népszerű színésznője, a görög származású Papadimitriu Athina volt a hét első vendéglátója. Vetélytársait nem otthonában, hanem barátnője lakásában látta vendégül, de az adás elején azonban a nézők kedvéért mégis tartott egy kis tárlatvezetést jurta méretű lakásában.
A vacsora hozzávalóit a helyi közértben szerezte be, a fogásokhoz illő bort Lajos bácsitól, a helyi termesztőtől vette, a főételhez szükséges csalánt pedig kertjében szedte.
Barbi Athina vacsorájára késve érkezett, mert fellépése volt. A welcome drink mellé a saját készítésű sajtját szolgált fel vendégeinek, és hogy elűzzék a rossz szellemeket a vacsoráról a pálinkás poharakat mindenkinek a földhöz kellett vágnia.
Amíg Barbit várták Athina egy rögtönzött dallal kedveskedett a fiúknak. Közben megérkezett Barbi, aki egy eperbokrot hozott ajándékba vendéglátójának. Míg Athina a konyhában előkészítette az előételt, a vendégek a kezük ügyébe került hangszerekkel szórakoztatták magukat. Feri harmonikázott, Imre pedig citerázott.

Rizsleves
Hozzávalók:
1 pohár rizs
1 citrom leve
1 dl joghurt
1 kanál Graham-liszt
2 dl tej
csipet só
Elkészítése:
A rizst mossuk tisztára, és tegyük fel annyi vízbe főzni, hogy ellepje a rizst. Amikor forr, csavarjuk bele 1 citrom levét. Ha megfőtt a rizs, 2 dl tejbe belehabarunk 1 kanál lisztet. Ezzel a levest feleresztjük tetszés
szerint, összeforraljuk, és tálaláskor joghurtot öntünk rá.
Az előételről:
Athinától vendégei görög fogásokat vártak. Az előétel azonban nem épp a görög konyha ízvilágát tükrözte. Joghurtos rizslevese sima, egyszerű, hétköznapi étel volt, amivel azt akarta bebizonyította vetélytársainak, hogy pár száz forintból is lehet finomat főzni.

Tepsis csirke, csalános paszattió, tzatziki
Tepsis csirke
Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 db egész csirkemell vagy 50 dkg pulykamell
4 nagy szem vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
20 dkg trappista sajt
só
szárnyasfűszer
Elkészítése:
Vegyünk egy közepes méretű tepsit, kenjük ki az alját olajjal. Hámozzuk meg a krumplit (nyersen), karikázzuk fel, majd terítsük szét a tepsiben. Ahány rétegben sikerül lerakni, annyiszor sózzuk meg a tetejét, hogy mindenhol átérje a só. Ezután a vöröshagymát is meghámozzuk és felszeljük karikára, a krumpli tetejére. Majd a csirkemellet szeljük fel szeletekre (0,5-1cm-es vastagságúra), fűszerezzük be a szárnyas fűszerrel. Fektessük a hagymára. Borítsuk be a tepsit alufóliával, tegyük előmelegített sütőbe 40 percre. Ezalatt megpuhul a krumpli, és megpárolódik a husi. Ha letelt a 40 perc, kivesszük a sütőből, ráöntjük a nagy pohár tejfölt úgy, hogy mindenhol ellepje, majd visszatoljuk a sütőbe 10 percre.
Ha ez is kész, ráreszeljük a sajtot, majd ismét betoljuk a sütőbe 10 percre.
Csalános paszattió
Hozzávalók:
3 nagyobb csomó csalán
1 zacskó lyukas tészta
vaj
Elkészítése:
Kevés vízben, és zsiradékban megpároljuk a csalánt, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd összekeverjük a tésztával. Jól eldolgozzuk, hogy mindenhová kerüljön a csalánból.
Tzatziki:
Hozzávalók:
2 csésze natúr joghurt
1 db uborka
zúzott fokhagyma
olívaolaj
só
bors (ízlés szerint)
pár csepp citromlé
Elkészítése:
Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az uborkát, sót, borsot.
Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.
A főételről:
Athina a főételt egy hatalmas fatálon tálalta. A szemet, szájat gyönyörködtető fogás, Feri kivételével mindenkinek ízlett. A Barátok közt egykori rosszfiúja, ugyanis nem szereti a tzatziki, de hosszas könyörgés után mégis megkóstolta.

Epersaláta rétes kosárban joghurtos szósszal
Hozzávalók:
1 zacskó rétestészta
Kevés olaj
1/2 kg eper
2 pohár joghurt
1 muffin sütőforma
Elkészítése:
Kisebb kockákra vágjuk a rétestésztát, elhelyezzük a sütőformába és üresen készre sütjük. A joghurtot ízesítjük, összekeverjük a feldarabolt eperrel és beletöltjük a készre sütött formába. Porcukorral és friss eperrel tálaljuk.
A desszertről:
Az est utolsó fogása, epersaláta volt rétes kosárban joghurtos szósszal. A látványos finomság nemcsak szép, hanem ízletes volt.
Forrás: vacsoracsata.tv
1 megjegyzés:
Jó lett volna, ha a rizsleves leírásába is fel lett volna tüntetve a hagymás dinsztelés... (előbb csináltul leírás alapján és utána néztük a videót, mikor már kész volt és nem lett tuti...)
Így "reszeltek" az első rizslevesünknek, de mind1...
Azért köszönjük szépen!
Megjegyzés küldése