Székhelyi József
Színművész, rendező
Székhelyi József (Budapest, 1946. november 24. – ) színművész, rendező, a Fészek Klub alelnöke. Nős, három gyermek apja
1971-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, karrierje a kecskeméti Katona József Színházban indult. 1979–ban átszerződött a fővárosi Nemzeti Színházba, 1983-ban a Madách Színház, 1992-1994 között az Arizona Színház tagja lett, majd 1994-től Sopronba szerződött. 1998 óta a soproni Petőfi Színház és a budapesti Nemzeti (2000 óta a Pesti Magyar Színház) munkatársa. 2003 óta a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.
Forrás: wikipedia.org
Székhelyi József lenyűgözte vendégeit, 40 pontos vacsorát főzött
Családcentrikus színészünk otthonában, szegedi házában fogadta vendégeit. Lakásában nemcsak a jelene, de még a múltja is megtalálható. Ereklye-ereklye hátán, antik bútortok, és egy őt ábrázoló festmény díszeleg a falon.
Vásárolni a helyi közértbe ment. Tudatosan vásárolt, tudta mit hol talál a boltban, és azt is, hogy miből mennyit szeretne venni.
Amint hazaért gyorsan nekiállt az előkészületnek. Először a welcome fatálat készítette el. Józsefen látszik, hogy otthonosan mozog a konyhában, tudja minek hol a helye, mit hol keressen.
Mikor megérkeznek a vendégek József a welcome drinket és a hozzá készített fatál a teraszon szolgálta fel. Majd egy paprikafüzérrel kedveskedett mindenkinek. A vacsora jó hangulatban telt, az ételek finomak voltak és ahogy a sólet is összeért az est végére, úgy a társaság is.
Az est meglepetés produkciója Székhelyi József vacsoráján Járai Máté, Töröcsik Mari unokája női ruhába öltözve szórakoztatta a vendégeket.
József főzőtudományt vendégei maximum pontszámmal jutalmazták, így összesen 40 ponttal büszkélkedhet.
Videó
Előétel:
Gombaleves
Hozzávalók:
gomba /vargánya, róka, csiperke/
gomba leveszöldség
hagyma
fokhagyma
petrezselyem
só
bors
pici cuko,
pirospaprika /szegedi, nemes őrölt/
házi füstölt szalonna
kevés házi kolbászkarika
kevés liszt,
két tojás a nokedlihez
pici víz
tejföl a habaráshoz
sólethez használt füstölt lé
A megtisztított zöldséget, hagymát, fokhagymát, gombaféleségeket elkülönítve tárold.
Apríts fel igény szerinti mennyiségben házi füstölt szalonnát, üvegesre párold a hagymát, fokhagymát, kis pirospaprikával, sóval, borssal dinsztelj, adagold hozzá a felaprított zöldségeket /zellert, fehérrépát, sárgarépát, karalábét/ majd később a felaprított gombát. Ha szárított gombád van – azt előáztatás után – keverd össze az alappal és lassú tűzön, kavargatva főzögesd.
Célszerű kóstolgatni, majd felereszteni a sóletszármazékok füstölt ízű levével és vízzel, pici cukorral bolondítva.
Ha lobogva forr, már sínen vagy. Addigra megkeverted a nokedlit is. Szaggasd és főzd bele. Ha „feljön” a nokedli, akkor ellenőrizd az ízét és tedd rá a frissen felaprított petrezselymet. – A tejföllel való behabarás előzze meg a petrezselymet. Fedő alatt várd a tálalást.
Az előételről:
József vendégei már az előétel illatával jól laktak. Roy kétszer is repetázott belőle, az adás során elmondta, nem udvariasságból tette, hanem mert neki annyira ízlett.
Főétel:
Sólet füstölt libamellel
Hozzávalók:
nagy szemű tarkabab /beáztatva/
füstölt marhanyelv
füstölt liba mell
kis libazsír
lilahagyma
fokhagyma
bors
piros paprika
árpagyöngye – sózás óvatosan /füstöltek okán/
előre mosott nagy tojások a füstölt lé adagolása mellett főzve
Gondos munkafázisok:
1. összerakás
2. előfőzés
3. sütés - tojásokkal
Többnapos művelet.
Előző napon a megmosott minőségi babot áztasd be, és folyamatosan ereszd fel vízzel, hiszen elnyelik a babszemek nedvességét. Főzd elő a füstölteket. A lé fontos lesz főzéskor. Készítsd elő a lilahagymát, fokhagymát tisztítva, aprítva.
A libamellről lefejtett zsiradékot és nem sok libazsírt felhasználva dinszteld meg.
Vágd csíkokra az előfőzött melle húsát.
Rakj emeleteket babból, gersliből, libahúsból, rétegesen fűszerezz borssal, kevés őrölt pirospaprikából, óvatosan sózva.
A rakomány tetejére rakd az előmosott tojásokat.
Amikor a bab megpuhult már majdnem készen vagy.
Ekkor a libazsírral kikent tepsiben merd át a füzetet és süss mindaddig, amíg jónak látod.
A sült tetejére a forró sütőbe helyezd a tojásokat.
Tálaláskor szeld ár a füstölt nyelvet.
És nézd, ahogy cuppogva esznek a szeretteid.
A főételről:
A sólet kicsit meglepett mindenkit, mivel a tojást József nem hagyományos módon tette az ételhez, hanem héjával tálalta, a babbal együtt. Ennek ellenére osztatlan sikert aratott a vendégek körében
Desszert:
Rakott palacsinta
Az ismert palacsinta alapanyagok /tojás, tej, víz, liszt/
Oliva olaj
Töltelék:
mák
dió
lekvár
túró
csokiöntet
reszelt citrom héja
porcukor
mazsola
Igény szerint tejszínhabdíszítéssel.
Célszerű a töltelék arzenált előre megkeverni. Lásd. Túró, mák, dió, kakaó, lekvár /ok/.
Szépen sütögesd a palacsinta-özönt.
Amikor készen vagy – rakogasd ösztönösen váltogatva az emeleteket.
Borítsd be csokival az egészet. Akinek hiányzik, adj neki tejszínhabot a tetejére.
A desszertről:
Az est utolsó fogása méltó befejezése volt az estének. A Rakott palacsinta olyan finomra sikeredett, hogy József vendégei annak ellenére, hogy tele voltak, nem tudtak nemet mondani neki.
Forrás: rtlklub.hu
2009. október 7., szerda
Vacsoracsata 6. hét - Székhelyi József, színművész-rendező látta vendégül versenytársait
Author: showzok
| Posted at: 20:01 |
Filed Under:
Gombaleves,
Járai Máté,
Rakott palacsinta,
Sólet füstölt libamellel,
Székhelyi József,
vacsoracsata
|
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Lehet, hogy én vagyok eltévedve, de a sóletben igenis pucolás nélkül rakjuk a tojást! És úgy is tálaljuk!
Szerintem ez az eredeti.
(Lehet, hogy csak nekem :))
Miért tévesztik meg az embereket?
Járai Máté(1978)nem lehet Töröcsik Mari unokája,mivel a művésznőnek egyszem lánya van;Maár Teréz, aki kb 1975-77 között született!!
Ezen kívűl még egy örökbefogadott fia van aki vietnámi származású.
Ha már a receptek nem stimmelnek sokszor,legalább a rossz recepthez berakott fényképek stimmelnének!!PL:Ez a halovány sárga krémleves-kép hogy jön az erdei gombás recepthez? vagy a tekert palacsinta-kép a rakotthoz???
gigi, igazad van, lecseréltem a képeket.
Járai Mátéval kapcsolatban nem találtam semmit, hogy valóban Töröcsik Mari unokája lenne.
"1978 október 15-én született Budapesten.Gyerekkora óta színésznek készül. Budán egy kertes házban nõtt fel ahol a szüleitõl a harmadik születésnapjára egy kerti színpadot kapott - így kezdõdött.
Késõbb olyan illusztris nézõi voltak a kerti színház elõadásainak mint Ascher Tamás, Gyabronka József vagy Törõcsik Mari." Forrás. jaraimate.uw.hu
Talán időzőjelesen kell érteni, hogy Töröcsik Mari unokája, mert az ő hangját utánozta?
Köszi az észrevételt!
OK köszi a képcserét!
Biztos,hogy nem unokája!Lehet, hogy a szülők révén összejártak,vagy egy darabban-filmben esetleg együtt szerepeltek...
Én Imádom Töröcsik Marit,mindent tudok róla,és elég nem szép dolog ilyen "tréfát"űzni egy nemrég, nagybetegségből felépült hatalmas művésszel.
A bántó még az ,hogy senki se járt utána és nem tiltakozott!A másnapi sajtókban is Unokájaként szerepel!
Igy akar felkapaszkodni?
Kedves Gigi!
Sajnos valóban sok minden kimaradt a műsorból, ami a vacsorán, élőben elhangzott, mégpedig, hogy Járai Máté bár nem vér szerinti unokája Törőcsik Marinak, hanem férjének Maár Gyula filmrendezőnek az unokája, születése óta Törőcsik Mari is unokájának tekinti, Járai Máté pedig nagymamájának. Tehát bántásról legkevésbé sincsen szó.
Köszi terrier a felvilágosítást,de akkor is csak"fogadott" unokája.Ezt "illett" volna mondaniuk,írniuk!
Megjegyzés küldése