2010. december 16., csütörtök

Vacsoracsata - Szakál Miklós a vendéglátó


Szakál Miklós

Műsorvezető

A telefonos játék műsorvezetője a Vacsoracsatában megmutatta, milyenek a szabolcsi vendéglátók.

A dízelmozdony-szerelőből lett műsorvezető nem rejti véka alá származását. A szabolcsi származású fiatalember egész vacsoráját úgy tervezte meg, hogy megmutathassa a szabolcsi szokásokat, ételeket. Előételként beregi sajttűt, főételként szabolcsi töltött káposztát, desszertként pedig almásrácsost készített.

A töltött káposztát saját termesztésű káposztájukból és zöldségeikből készítette, amiket édesanyja a déli vonattal küldött fel neki.

Ahogy eddig is megszokhattuk, Miki a főzést sem vette komolyan, hisz egyfolytában viccelődött. Szeleburdiságának aztán hamar meg is lett a következménye, mert egy ügyetlen mozdulat miatt elvágta az ujját.

Miki a telefonos játékban levő nagy piros gombról sem feledkezett meg, és elhozta a műsorból, hogy minden fogás elkészítésének kezdeténél és végénél megnyomja, ezzel jelezve, hogy kész a fogás.

A vacsora előtt egy vőfély versikével készült a vendégeknek. Hogy hatásosabb legyen a produkció, műbajuszt, kalapot és egy mellényt is magára öltött és így fogadta a vendégeket.

A házigazda egész este azon igyekezett, hogy lenyűgözze vetélytársait. Látszott rajta, hogy izgul, hiszen először fogadott vendégeket és adott háromfogásos vacsorát. Bár az ételek nem sikerültek hibátlanul, Miki igyekezetét azért értékelték a vendégek. Mónika, Antónia, Éva 7-7, Armand pedig 9 ponttal jutalmazta házigazdájuk főzőtudományát,
akinek így összesen 30 pontja van.





Előétel:

Beregi sajttű

Hozzávalók:
0,40 kg trappista sajt
0,10 kg gépsonka
db/fő kifli

2 db tojás
0,05 kg liszt
0.20 l olaj
1 fej zöld saláta

Elkészítési mód:
A sajtot, gépsonkát vagy a kiflit karikákra vágva spiccture vagy hurkapálcikára rétegesen tűzdeljük fel. Palacsintatésztába bundázzuk, és forró olajban kisütjük.



Főétel:

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók:
1 nagyobb fej édeskáposzta
1/2 kg darált hús
előfőzött rizs
2 fej hagyma

bors
pirospaprika
paradicsomlé (kb. 1 liter)

Elkészítési mód:
Egy nagyobb fazékba vizet teszünk forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén bevágjuk rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudjuk ezt a műveletet megoldani. Közben kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzzük, míg beszívja a vizet. A két hagymát apróra vágjuk, majd megfonnyasztjuk, és jó sok pirospaprikát (erőset) szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti. Öntsünk hozzá annyi paradicsomlevet (legjobb az üveges paradicsomlé, de akinek házi van, azt használja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni! A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára tegyük, pakoljuk rá szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat öntsük fel félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlevet is). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, és rákerült a paradicsomos-vizes lé, együk rá a fedőt. Körülbelül másfél-két órán keresztül főzzük, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.



Desszert:

Almás rácsos

Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
10-20 dkg cukor (ízlés szerint)
1 sütőpor
1 tojás
pici tej, vagy tejföl
80 dkg alma
fahéj
prézli

Elkészítési mód:
Lisztet, margarint, 1 ek cukrot, 1 cs sütőport, 1 tojást összemorzsoljuk. Ezután adunk hozzá annyi tejfölt, hogy összeálljon.
Ketté vesszük, az egyik felét vékonyra nyújtjuk, akkorára mint a tepsi. Belerakjuk, hintünk rá prézlit.
Az almát lereszeljük, kis fahéjat adunk hozzá. Összerottyantjuk, és a levéből kicsavarva a tésztán elosztjuk. A tészta másik feléből kis kígyókat gurigázunk és azt rácsszerűen elrendezzük a tetején. Ezután sütőbe tesszük.




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template