2010. október 20., szerda

Vacsoracsata - Maksa Zoltán a vendéglátó


Maksa Zoltán

Humorista


Maksa Zoltán kötényt öltött

Szerda este a humor nagyágyúja, Maksa Zoltán csillogtatta meg főzőtudományát…

Maksa Zoltán nem tartja magát rutinos szakácsnak, de tudja, hol található a konyhájuk.

Előételként potenciáljavító fürjtojást szolgált fel, hogy ezzel is kedveskedjen férfitársainak, desszertként pedig lotyórétest. Csonka András és Gáspár Bea 8-8, Vágó Piros és VV Miló 9-9 ponttal jutalmazta főzőtudományát, így összesen 34 ponttal büszkélkedhet.

Mivel egy este sem érhetett véget produkció nélkül, így Maksa is előrukkolt egy különleges zenei műsorszámmal.





Előétel:

Tárkonyos fürjtojás-salátával töltött paradicsomok

Hozzávalók:
• 30 db fürjtojás
• 4-5 evőkanál majonéz
• 2 evőkanál tejföl
• 2 evőkanál mustár
• darált bors
• 1 teáskanál tárkony
• Só
• fél citrom leve
• 5 db óriási paradicsom
• 1 csomag rukola saláta
• 2 db hagymás kenyér (olasz jellegű)
• őrölt fehérbors
• 1 csokor petrezselyem zöldje

A tojásokat főzzünk meg keményre, majd hűtsük le jól, és tisztítsuk meg a héjától. Vágjuk apró darabokra, majd tegyük egy tálba. Adjunk hozzá a majonézt, a tejfölt és a mustárt. Fűszerezzük tárkonnyal, citromlével, ízlés szerint sóval, egy leheletnyi őrölt fehérborssal és frissen összevágott petrezselyem zölddel, majd óvatosan keverjük össze.

A paradicsomok tetejét vágjuk le késsel, a belső részét egy kiskanál segítségével vájjuk ki. Töltsük bele a tárkonyos tojássalátát, majd helyezzük rá vissza a levágott tetejét.

Előételes tányérok közepére tegyünk egy maroknyit a megmosott rukolából, és a közepére tálaljuk a megtöltött paradicsomot. Pár szelet hagymás kenyeret kínáljunk hozzá.



Főétel:

Libamájjal töltött fürjek, rozmaringgal sült nektarinnal, krumplipürével

Hozzávalók:
• 13 db tisztított fürj
• 1 kg libamáj
• 1 csokor friss bazsalikomlevél
• 1 csokor friss kakukkfű, só, olívaolaj
• 30 dkg bacon szalonna
• 10 dkg vaj
• 2 csokor petrezselyem zöldje

Erre a célra csak fiatal fürjeket használjunk! A fürjet megtisztítjuk, hátsó gerincénél vékony, éles pengéjű késsel felnyitjuk, és a csontokat eltávolítjuk belőle. A belsejét besózzuk, belehelyezzük a kb. 30 g-os libamájszeleteket, amit bazsalikomlevelekkel begöngyölünk, és a bőrét visszahajtjuk. Az egészet szalonnával beborítjuk és vékony zsineggel átkötjük. Kevés olajban elősütjük. Kivajazott tepsibe helyezzük az elősütött fürjeket, mellétesszük a megmosott petrezselyem zöldjét, és kevés víz hozzáadásával kb. 20-25 percig sütőben pirosra sütjük. A megsült töltött fürjeket saját pecsenyelevükkel leöntve, forrón tálaljuk.

Vágjuk nagyobb darabokra a libamájat, körülbelül akkorákra, hogy a fürj hasüregébe beleférjen. Daráljunk rá borsot, és burkoljuk be a bazsalikomlevéllel. A fürjeket sózzuk meg, daráljunk rá borost, majd tegyünk mindegyikbe egy-egy darab beburkolt libamájat. Helyezzük tepsibe, csorgassuk meg olívaolajjal, öntsünk alá kevéske vizet, fedjük le alufóliával, és tegyük a sütőbe. Közepes hőmérsékleten, 150-160 fokon süssük kb. 40-50 percig. Amikor a fürj húsa megpuhult vegyük le róla a fóliát, és süssük még pár percig, míg ropogósra nem sül.


Rozmaringgal sütött nektarin
• 10 szem (nagyobb) nektarin
• 3 szál friss rozmaring olívaolaj
• darált bors

A nektarinokat mossuk meg jól, majd vágjuk kétfelé. Távolítsuk le a közepéből a magját, és tegyük egymás mellé a magházával felfelé egy sütőlapra. Érdemes alá tenni egy ív sütőpapírt.
Tépkedjünk rá a rozmaringlevelekből, daráljunk rá borsot, és csorgassuk meg olívaolajjal. tegyük forró sütőbe, és 170-180 fokon süssük kb 10-15 percig.


Krumplipüréhez
• 1.5 kg sárga burgonya
• 2-3 evőkanál vaj
• 3-4 dl tej
• Só
• csipetnyi őrölt szerecsendió

A meghámozott burgonyákat aprítsuk fel, tegyük egy fazékba. Sózzuk, öntsük fel vízzel, és főzzük puhára. Szűrjük le a főzőlevétől, nyomjuk át krumplinyomón, majd tegyük hozzá a vajat, és a csipetnyi őrölt szerecsendiót. Kis adagokban, állandóan keverve öntsük hozzá a forró tejet, majd keverjük könnyű habosra.



Desszert:

Lotyórétes

Tepsiben:
• 25 dkg rétes liszt
• 15 dkg sima liszt
• 1 csomag sütőpor
• két csomag túró
• reszelt citromhéj
• 20-25 dkg porcukor
• 5 dkg teavaj
• 30-40 dkg mirabella szilva (lotyószilva)
• fél liter tej
• 3 tojás
• 2 dl tejföl
• zsemlemorzsa

Tepsit kivajazzuk, majd zsemlemorzsával megszórjuk, elhintjük…
A kétfajta lisztet, a sütőport, porcukor negyedét jól összekeverjük, az egyveleg felét a tepsiben szétoszlatjuk egyenletesen…

A túrót a maradék porcukorral kissé áttörjük, citrom héját ráreszeljük, majd a tepsibe morzsoljuk…
A teavajat apró kockákra vágjuk, és a túró tetejére egyenletesen szétszórjuk…

A gyümölcsöt is rátesszük, majd a maradék liszt egyveleggel meghintjük

A tejet, a tojást és a tejfölt jól kikeverjük, és rászórjuk a tetejére…

Sütőben közepes hőfokon (160 fok, légkeveréssel) kb. 40-45 perc alatt megsütjük…




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template