2010. október 15., péntek

Vacsoracsata - Erdei Zsolt a vendéglátó


Erdei Zsolt

Magyar ökölvívó



Erdei Zsolt a Vacsoracsatában

A hét utolsó napján Erdei Zsolt világbajnok bokszolónk látta vendégül a csapatot

Erdei Zsolt spanyol-magyar estét tartott. Előételként főtt polipot burgonyakarikákkal, főételként baconba csavart szűzpecsenyét zöldbors mártással, sáfrányos rizzsel, desszertként pedig flant gyümölcskompóttal.

Zsoltnak láthatóan semmi gondot nem jelentett az ételek elkészítése, valószínűleg nem először főzte ezeket.

Menüsora elnyerte vendégei tetszését, az Animal Cannibals fiúk 9 pontja kivételével mindenki 10 ponttal jutalmazta főzőtudományát, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.






Előétel:

Pulpo Gallega

Hozzávalók:
• 1 kg polip,
• 1 kg burgonya (sárga),
• tengeri durva szemcsés só, olívaolaj extra szűz, fűszerpaprika.

A polipok csápjait klopfolóval jó alaposan meg kell veregetni, majd egy fazékba tenni. Tegyük hozzá az alaposan megmosott burgonyákat. Sózzuk meg, és főzzük addig, míg a burgonya puha nem lesz. A megfőzött polipokat szedjük ki a főzővízből, és csápjait szeleteljük fel. A megfőtt burgonyákat hámozzuk meg, és szeleteljük fel karikákra.

Tálaljuk nagy fatányérra a felszeletelt krumplikat, és tetejére a felkarikázott polipcsápokat. A polip többi részét is vágjuk fel és tálaljuk a krumplira. Csorgassuk meg az olívaolajjal, szórjuk meg durvaszemcsés sóval, és pirospaprikával.



Főétel:

Baconba göngyölt szűzpecsenye, zöldbors szósszal, sáfrányos rizzsel

Hozzávalók:
• 1.5 kg sertés szűzpecsenye,
• 25 dkg baconszalonna,
• só, darált bors,
• olívaolaj, rozmaring.

Szószhoz:
• 4 evőkanál zöldbors (ecetes lében eltett),
• 4 dl tejszín,
• 1 evőkanál mustár,
• só, 1 csokor újhagyma,
• 1 evőkanál vaj.

Sáfrányos rizshez:
• 50 dkg basmati rizs,
• 1 csipetnyi sáfrány (eredeti, nem sáfrányos seklice),
• 3-4 evőkanál étolaj, só.

A szűzérmét éles késsel hártyázzuk le, majd daráljunk rá borsot, csorgassuk meg olívaolajjal és fűszerezzük összevágott rozmaringgal. Sózzuk meg, majd göngyöljük be a szalonnával. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, és a begöngyölt hús mindkét oldalát süssük elő. Az elősütött szüzet tegyük sütőlapra, és a sütőben 180 fokon 10 perc alatt fejezzük be az elkészítését.

A zöldbors-szószhoz kanalazzuk a vajat egy lábasba, tegyük bele a felkarikázott újhagymát, majd pároljuk meg. Ha a hagyma megdinsztelődött, tegyük bele a mustárt, keverjük jól össze, majd öntsük fel a tejszínnel. Adjuk hozzá a zöldborsot, sózzuk, daráljunk bele feketeborsot és jól forraljuk be.

A sáfrányos rizshez szórjuk a rizst egy lábasba, öntsük rá az olajat, majd sózzuk meg. Közepes lángos állandóan kevergetve forrósítsuk fel a rizst, majd öntsük fel másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Tegyük bele a sáfrányt, fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk készre.
Az elkészült húst szeleteljük fel, tálaljuk tányérokra, köretnek a sáfrányos riszt tálaljuk, majd csorgassuk meg a zöldbors szósszal.



Desszert:

Flan a nyár gyümölcseivel

A flanhoz:
• Fél liter tej
• 6 ek cukor
• 1 csipet só
• fél citrom héja nagyobb darabokban
• 2 tojás
• 2 tojás sárgája

A tejet a cukorral, sóval, citromlével felforralom, majd kb. egy órán át szotyogtatom. Kikeverem a tojásokat, majd a forró tejet folyamatos keverés közben hozzáadom, előtte a citromhéjat kidobom. Egy tepsibe kicsi szuflétálkákat teszek, melyek aljára egy kevés kompótlevet kanalazok. A kész keveréket szétosztom. A tepsibe annyi vizet öntök, hogy a tálkákat félig ellepje. Majd 170 C-on kb. 45 percig sütöm. A kész flanokat (közepe is szilárd, ugyanakkor az egész remegős) kiveszem a vízből, majd hülés után egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap a gyümölcskompóttal tálalom.

/Erdei Zsolt nem kis tálkákban, hanem egy püspökkenyér sütőformában készítette és a tepsi aljába cukrot karamellizált és arra öntötte a masszát/

A kompóthoz:
• 8 kisebb őszibarack
• egy marék szeder
• egy marék ribizli
• fél narancs héja
• fél citrom héja
• 2 dl malaga bor, vagy vmilyen édes bor
• egy darabka fahéj
• 3 szem szegfűszeg
• 8 kanál cukor, felesben lehet nád cukor
• 8 dl víz

A cukorból és a vízből szirupot készítettem, majd hozzáadtam a malagabort, a citrushéjakat és a fűszereket és 30 percig lassú tűzön főztem. Hozzáadtam a gyümölcsöket és puhára főztem. Három-négy evőkanálnyit félretettem. Mikor lehült egy éjszakára a hűtőbe tettem.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template