2009. december 14., hétfő

Vacsoracsata 12. hét - Ungár Anikó mediterrán karácsonyi menüvel várta vendégeit


Ungár Anikó
Bűvésznő

Anikó előadásait többnyire a tiszta, klasszikus kézügyességen alapuló bűvésztrükkökön át az illúziók jellemzik, amely interaktív elemekkel párosul.

Több, a világon megjelent bűvész lexikonban megtalálható a neve és szakmai kiadványai. 2002-ben megjelent könyve leginkább az életéről és utazásairól számol be. Turnézott már bűvész trükkjeivel az afrikai kontinens több országaiban, Japánban, az USA-ban, távolkeleten és nem utolsó sorban Európa országaiban is.


Hétfő este Ungár Anikó próbálta elkápráztatni vetélytársait főzőtudományával.

Hazánk legismertebb bűvésze, Ungár Anikó pályafutása során számtalan gyermeket és felnőttet elkápráztatott már varázslatos tehetségével. A hétfői Vacsoracsatában azonban nem használhatta természetfeletti képességeit, mert mindent saját kezűleg kellett elkészítenie.

Anikó az elképesztő méretű és eleganciájú budai lakásában látta vendégül az ünnepi áhítatra vágyakozó celebeket. Az adás elején elmondta, náluk a karácsony nem a hagyományos, faállítós ünnep, régebben a gyerekek miatt minden évben állítottak karácsonyfát, de mióta megnőttek már nem szoktak, inkább elutaznak délre, hogy tengerparton töltsék az ünnepeket.

Vendégeinek mediterrán karácsonyi menüvel készült. A vásárlást egy étteremben kezdte, ahol beszerezhette a különlegesebbnél különlegesebb tengeri herkentyűket és gombákat az előételhez, majd miután mindent megvett hazasietett, hogy nekikezdjen a főzésnek.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt, az ételek finomak voltak. Zsóka kivételével mindenki minden fogásból evett. Az estét pedig egy bűvész produkcióval zárta.

Zsóka, Toncsi és Feri 8-8 ponttal, Zoltán pedig 9 ponttal jutalmazta Anikó főzőtudományát, így összesen 33 ponttal büszkélkedhet.


Videó






Előétel:

Wokban sült tenger gyümölcsei gombával és Pan Catalan-nal






Főétel:

Fehérboros kacsasült citrus salátával gyömbéres gesztenyével

Kacsasült

Hozzávalók:
5-6 db kacsacomb vagy mell

bors
olívaolaj
kakukkfű

Vágjuk be a kacsamell és a combok bőrét vékonyan, majd szórjuk meg sóval, darált borssal és kakukkfűvel. Tegyük egy tepsibe, csorgassuk olívaolajjal, öntsünk alá pár dl vizet, és fedjük le fóliával. Tegyük forró sütőbe és 160 fokon süssük legalább egy órán keresztül. Mielőtt kivennénk ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús, ha nem öntsünk alá még vizet és pároljuk, míg teljesen puha nem lesz. Elkészülte előtt vegyük le a fóliát a tetejéről, és pár perc alatt süssük ropogósra.


Citrussaláta

Hozzávalók:
3-4 db narancs
1-1 db rózsaszín és sárga grapefruit
4-5 szem mandarin
10 dkg bébi spenótlevél
4-5 evőkanál mandarinos olívaolaj
darált bors
1 fej lilahagyma

Hámozzuk meg éles késsel a narancsokat és a grapefruitot úgy, hogy fehér héjat is levágjuk. Vágjuk négyfelé, majd a közepén húzódó fehér részt is metsszük ki. A negyedeket vágjuk még pár cikkbe, majd tegyük egy nagy salátástálba. Tegyük hozzá a jól megmosott és lecsepegtetett spenótleveleket, a vékony karikákra felvágott lilahagymát. Daráljunk rá borsot, csorgassuk meg a mandarinos olívaolajjal, majd az egészet óvatosan keverjük össze.


Gyömbéres gesztenye

Hozzávalók:
1 kg főtt gesztenyehús
2 evőkanálnyi vaj
10 dkg barnacukor
2 dl fehérbor
5 cl konyak
3-4 szelet friss gyömbér

Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, szórjuk bele a cukrot, és hevítsük addig, míg a cukor olvadni nem kezd. Tegyük bele a megfőzött egész szemű gesztenyéket, öntsük alá a bort, és a konyakot. Fűszerezzük gyömbérszeletekkel. Fedjük le a fedővel és pároljuk kb. 10 percig. Tálalás előtt forraljuk addig, míg a cukros máz be nem vonja a gesztenyeszemeket.



Desszert:

Rusztikus mogyoró ágyon zöldcitromos krémsajt friss erdei gyümölcsökkel

Hozzávalók:
20 dkg színtelen marcipán massza
20 dkg cukor
1 db citrom
1 db zöldcitrom
1 csokor friss bazsalikom
4 db nagyobb szemű őszibarack
250 gr mascarpone
1-2 evőkanál Grand Marier likőr

Tegyük a szobahőmérsékletű marcipánt porcukorral meghintett nyújtódeszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, hogy megpuhuljon, majd sodrófával nyújtsuk fél centi vékonyságúra. Whiskys pohárral, vagy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szúrjunk belőle köröket. Gázlánggal pirítsuk meg a felületét.
Öntsünk félliternyi vizet egy lábasba, szórjuk bele a cukrot, keverjük össze, majd tegyünk hozzá 3-4 vékonyan levágott citromhéjat is. Főzzük kb. 5 percig, míg sziruposodni nem kezd. Vegyük le a tűzről, tegyük hozzá a fele mennyiségű bazsalikomlevelet és hagyjuk állni a szirupban.
Vágjuk félbe a barackokat, magjait szedjük ki, majd tegyük a szirupba. Kis lángon pároljuk 5-6 percig, utána vegyük le a tűzről, ha kihűlt emeljük ki szűrőkanállal, majd húzzuk le róla a bőrt.
Tegyük át egy serpenyőbe, csorgassuk meg a likőrrel, szórjuk meg porcukorral, majd tegyük a sütőbe 160 fokra, és süssük 6-7 percig.
Keverjük össze a krémsajtot egy tálban a citrom, és zöldcitrom lereszelt héjával, keverjük hozzá a vékony csíkokra felmetélt bazsalikomlevelet (ne sajnáljuk belőle), és ha sűrű a krémünk lazítsuk tejszínnel.
Tálaláskor tegyünk egy megpirított marcipánkorongot nagy tányér közepére, kanalazzunk rá a krémsajtból, majd ültessük rá a megsütött barackot. Mentalevéllel dekoráljuk.


Forrás: rtlklub.hu

4 megjegyzés:

Unknown on 2009. december 25. 13:33 írta...

Mitől fehérboros a kacsasült? Inni kell hozzá? :)

Unknown on 2010. december 20. 18:48 írta...

Attól,hogy nem így készült, ahogy itt írva vagyon!

Unknown on 2010. december 23. 12:29 írta...

Az előétel receptjét keresem de nem találom.Wokban sül tenger gyümölcsei.

lehner marianna on 2010. december 26. 13:52 írta...

Köszi Ungár Aniko a citrussaláta receptet,a szük család karácsony este nagyon dijazta a kacsához./15 fö/ Üdv Lehner Marianna

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template