2009. december 16., szerda

Vacsoracsata 12. hét - Bálint Antónia figyelmességével levette lábukról vendégeit


Bálint Antónia

Szépségkirálynő, műsorvezető

A népszerű Antóniát előbb szépségkirálynővé választották, majd megfosztották koronájától a róla megjelent aktfotók miatt. Több év pereskedés után azonban visszaszerezte az őt megillető koronát.




Bálint Antónia figyelmes házigazda
Szerda este Bálint Antónia nyűgözte le vendégeit főzőtudományával.

Az egykori szépségkirály bájait több nemzedék is megcsodálhatta már. Főztjéből azonban csak kevesen ehettek eddig, a szerdai Vacsoracsatában azonban 4 kiválasztott celeb letesztelhette Antónia főzőtudományát.

Celebtársait szülei otthonában látta vendégül. Az adás elején megmutatta szobáját, a családi ereklyéket és apukája érmeit.

Az előételt és a főételt gond nélkül elkészítette, mint egy rutinos háziasszony, a desszertnél azonban cserbenhagyta a kezdők szerencséje, amit tudott elrontott, odaégetett és elfelejtetett.

A vacsora ennek ellenére nagyon jó hangulatban telt, az ételek finomak voltak, az este pedig egy meglepetés produkcióval zárult.

Anikó 7, Feri 9, Zoltán és Zsóka 10-10 ponttal jutalmazta Antónia főzőtudományát, így összesen 36 ponttal büszkélkedhet.


Videó






Előétel:

Narancsos kacsaragu leves árpagyönggyel

Hozzávalók:
2-3 db kacsamell
60 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db csirkehúsleves kocka
1 maréknyi árpagyöngye

darált bors
2 ág kakukkfű
1 diónyi friss gyömbér
1 db narancs

Éles késsel szedjük le a kacsamellről a zsírt, majd kockázzuk fel kis darabokra. Tegyük egy kis lábasba, és közepes lángon olvasszuk ki. Ha elkészült szűrjük le róla a tepertőt.
Kanalazzunk egy fazékba a kacsazsírból három evőkanálnyit, majd tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, és az apró darabokra összevágott gyömbért. Pároljuk pár percig, míg az hagyma üveges nem lesz, utána tegyük hozzá az egy centis darabokra felkockázott kacsahúst. Szórjuk rá a kakukkfűleveleket, daráljunk rá borsot és hintsük meg sóval. Közepes lángon időnként kevergetve pároljuk addig, míg a levet engedett kacsa a szaftját el nem fövi, és a hús szélei pirulni nem kezdenek. Öntsük fel másfél liternyi vízzel, ízesítsük leveskockával, és adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát. Főzzük kis lángon a hús megpuhulásáig. Ha már a húskockák puhák, szórjuk bele az árpagyöngyét, és további negyed órán keresztül főzzük.
Még forrón tálaljuk leveses tálkákba vagy tányérokba, tetejére reszeljünk frissen narancshéjat.



Főétel:

Egészben sütött pulykamell vörös áfonya szósszal, sütőtökös-fehérrépás röszti toronnyal

Hozzávalók:
1,30 kg dkg pulykamell
3-4 evőkanál natúr joghúrt
1 evőkanál curry fűszerkeverék
darált feketebors

2 evőkanál olívaolaj

Áfonya szószhoz:
50 dkg vörösáfonya
3-5 dl narancslé
3-4 evőkanál cukor
1-2 evőkanál étkezési keményítő

Az egész pulykamell filét vágjuk két-három darabra, majd tegyük egy tálkába, szórjuk meg darált borssal, sóval és a curry keverékkel. Natúr joghurttal kenjük be alaposan, majd tegyük a hűtőbe legalább fél napra, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett joghurtos húst. Mindkét oldalát süssük két-két percig, még szép piros lesz. Tegyük serpenyőstül előmelegített sütőbe és süssük 180 fokon 20-25 percig. Tálalásig tartsuk melegen.

Mossuk meg jól a vörösáfonyát, majd tegyük egy kis lábasba. Öntsük rá a narancslevet és a cukrot. Forraljuk fel, és főzzük 3-4 percig. Hideg vízzel keverjük csomómentesre a keményítőt, majd lassan, állandó kevergetés mellett sűrítsük be a mártást. Forraljunk rajta még egyet.

A megsütött pulykamellet szeleteljük fel vékonyra, tegyük egy nagy tányérra, mellé sült sütőtököt, és a többi köretet. Vörösáfonya szósszal csorgassuk meg.

Köretek

Fehérrépa püré:
Tisztítsunk meg kb. másfél kilónyi petrezselyemgyökeret, vágjuk falatnyi darabokra, majd tegyük fel főni. Ízesítsük sóval és főzzük puhára, ha elkészült szűrjük le a levét, majd a léből tegyünk félre egy keveset. Tegyünk a megfőtt gyökérre kb. tízdekányi vajat, majd kézi mixerrel pürésítsük. Ha szükséges a főzőlevéből öntsünk még hozzá.

Röszti:
Nagyobb krumplikat kb. egy kilónyit reszeljünk le vékonyan, majd egy nagy serpenyőben forrósítunk meg pár evőkanálnyi olajat. Kanalazzunk a reszelt krumpliból annyi egymás mellé, hogy lesimítva tenyérnyi lapokat kapjunk. Mindkét oldalát kis lángon süssük pirosra.

Sülttök-püré:
Kb. két közepes sütőtököt vágjunk darabokra, tegyük egymás mellé, majd sütőben süssük puhára. Ha elkészül kanállal szedjük ki a megsült tökhúst, tegyük egy tálba. Fűszerezzük kevéske szerecsendióval, tegyünk rá két evőkanálnyi vajat, majd keverjük jól össze.



Desszert:

Mogyorós habcsók torta

Hozzávalók:
4 tojásfehérje
22 dkg finom szemcséjű kristálycukor
7 dkg mogyoró
25 dkg friss málna
porcukor a díszítéshez

Vaníliakrémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
3-4 evőkanál cukor
1 liter tej
1 hosszában felhasított vaníliarúd

A grillsütőt előmelegítjük, és egy tepsiben óvatosan megpörköljük a mogyorót, majd megvárjuk, amíg kihűl. Néhány szemet a díszítéshez durvára összevágunk, félreteszünk, a többit pedig megdaráljuk.

A sütőt 140 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 1-es fokozat). Két sütőpapírdarab hátoldalára egy-egy 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, és beletesszük két tepsibe.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk, közben apránként beleszitáljuk a kristálycukrot, egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit. 1-2 percig tovább verjük, amíg a tojáshab egészen kemény és fényes nem lesz, majd habverővel vagy fémkanállal beleforgatjuk a darált mogyorót.
A habcsókmasszát kétfelé osztjuk, majd a papírra rajzolt körön belül egyenletesen szétterítjük. Addig sütjük, amíg a massza teljesen megszilárdul, és már könnyen elválik a papírtól. A sütés félidejében megcseréljük a tepsiket, hogy a tészta mindenhol egyenletesen barnuljon. A habcsóklapokat óvatosan leválasztjuk a papírról, majd a tepsiben hagyjuk őket, amíg teljesen kihűlnek.

A krémhez 8 dl tejet egy lábasba öntjük, beletesszük a felhasított vanília rudat, majd felforraljuk. Ha már forr a maradék két decinyi tejjel simára kevert pudingport állandó keverés mellett hozzákeverjük, és csomómentesre forraljuk. Ha elkészült, lefedve hagyjuk kihűlni.
A tortát elég 1 órával fogyasztás előtt összeállítani. Az egyik lapot a sima oldalával fölfelé egy tálra tesszük, és rákenjük a vaníliakrémet (ha túl sűrű, keverjünk bele még egy kis tejet). Szétterítjük rajta a málna kétharmad részét, majd rátesszük a másik lapot is. A tetejét a maradék málnával, a durvára vágott mogyoróval és kevés porcukorral díszítjük. Éles késsel szeletekre vágjuk, és azonnal tálaljuk.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template