Mága Zoltán
Hegedűművész
Mága Zoltán nevét hamarabb ismerték külföldön, mint Magyarországon.
A világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Cigány Zenekarral (Budapest Gipsy Banddel) bejárta a Föld másik felét, és kivétel nélkül hatalmas sikerű koncerteket adott. Talán nincs még egy művész, aki küldetéstudatát ennyire előtérben tartva képviselte a magyar kulturális tradíciókat, és erősítette a magyarságról kialakult pozitív képet. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus muzsikának is.
Forrás: magazoltan.hu
Mága Zoltán vendégei főúri fogadtatásban részesülhettek
Porcelán tányérok, kristálypohár, fenséges ételek, múzeális bor és egy melegszívű házigazda várta az éhes celebeket.
Mága Zoltán világhírű hegedűművész. Zenélt már arab sejkeknek, hercegeknek, sőt még a Pápának is. Most azonban vendéglátóként kellett bemutatkoznia, a főzésben pedig korántsem olyan rutinos, mint a muzsikálásban.
Zoltán biztosra ment, hagyományos karácsonyi menüsorral várta vendégeit. A korhely halászlével főleg Zsókának akart kedvezni, aki ezt az egy halételt szereti, ezt viszont nagyon. A többiek is örültek Zoli választásának, Hujber Feri egész nap a halászlét várta, és nem kellett csalódnia a pikáns előételben. A második fogás kolozsvári töltöttkáposzta volt, a receptet a hegedűművész a feleségétől tanulta, izgult is, hogy ne valljon szégyent. Aggodalma azonban felesleges volt a főétel csakúgy, mint a desszert, azaz a karácsonyi mézeszserbó, osztatlan sikert aratott vendégei körében. Mága Zoltán persze jó házigazdához méltón ügyelt a speciális igényekre, Ungár Anikót lazaccal és királyrákkal kínálta, hiszen a bűvésznő nem eszik húst.
Felsorolni is nehéz mennyi meglepetéssel készült még a lelkes vendéglátó. Meghívottjait borlovaggá üttette, múzeális borral és csokiszökőkúttal kedveskedett nekik, majd egy felejthetetlen koncertet is adott.
Zsóka, Anikó, Toncsi és Fer egyaránt a maximális 10 ponttal jutalmazták Zoltán teljesítményét, 40 pontjával így jó eséllyel pályázik a heti győzelemre.
Videó
Előétel:
Korhely halászlé
Hozzávalók:
2 kg tisztított
konyhakész ponty
1 citrom
1 fej hagyma
1 mokkáskanál szárított tárkony
5 szem egész bors
2 babérlevél
1 evőkanál pirospaprika
1,5 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A pontyot megmossuk, kifilézzük, fejét, farkát, uszonyait levágjuk, és a húsát falatnyi kockákra vágjuk. A citromot megmossuk, karikákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, hat-nyolc darabra vágjuk.
A halcsontot, a fejet, a farkat, az uszonyokat 2 liter hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a citromot, a hagymát, a tárkonyt, a borsot, a babérlevelet és egy csipet sót. Lassú tűzön 1,5 óráig főzzük. A halkockákat lábosba tesszük, meghintjük pirospaprikával, összekeverjük, és rászűrjük a forró hallevest. A tejfölt simára keverjük kevés lével, és a leveshez adjuk. Felforraljuk, és lassú forralással kb. 10 percig főzzük. Kevergetni nem szabad! Ennyi idő alatt megpuhul a halhús. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Tálaláskor a levest tányérokba merjük, megszórjuk a petrezselyemmel. Pirított kenyeret kínálhatunk hozzá.
Főétel:
Kolozsvári töltött káposzta
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta
8 savanyított káposztalevél
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
40 dkg darált sertéshús
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
8 dkg rizs
1 tojás
1 csipet őrölt köménymag
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
Elkészítés:
A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
Desszert:
Karácsonyi mézes zserbó
Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg vaj
36 dkg + 3 evőkanál porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 egész tojás + 3 tojás sárga
4 evőkanál olvasztott méz
kb. 2-3 evőkanál tejföl
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
5-6 dl tej
3-4 evőkanál rum
Elkészítés:
Fél kiló lisztet eldörzsölünk 10 dkg vajjal. Hozzáadunk 16 dkg porcukrot, 1 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 egész tojással, 4 evőkanál olvasztott mézzel és kb. 2-3 evőkanál tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk belőle. 5 egyenlő részre osztva kissé pihentetjük, majd késhát vastagságúra nyújtva 5 egyenlő nagyságú lapot sütünk belőle tepsi hátoldalán.
Töltelék:
3 tojássárgájából, 3 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál liszttel, 5-6 dl tejjel sűrű, sima krémet főzünk és jól kihűtjük. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, 3-4 evőkanál rummal habosra keverünk, hozzákeverjük a kihűlt, főzött krémet is, és megtöltjük vele a mézes lapokat.
A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy egyszerűen meghintjük vaníliás porcukorral. Ez a sütemény csak másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a krémtől a tészta.
Másnapra finom puha lesz, és akkor szeleteljük fel hosszúkás szeletekre. A töltelék egy részét ízesíthetjük kakaóval is.
Forrás: rtlklub.hu
2009. december 17., csütörtök
Vacsoracsata 12. hét - Mága Zoltán megannyi meglepetéssel várta vendégeit
Author: showzok
| Posted at: 20:03 |
Filed Under:
Karácsonyi mézes zserbó,
Kolozsvári töltött káposzta,
Korhely halászlé,
Mága Zoltán,
vacsoracsata
|
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
26 megjegyzés:
a ZSERBÓ TÖLTELÉKÉT NEM ÉRTEM,Ő GRÍZT FŐZÖTT,ÉS ABBA KERÜLT A VAJ.eZ MIÉRT MÁS,MINT AMIT LÁTUNK A TV-BEN???eZ ÍGY NEM IGAZSÁGOS!!!
Egyáltalán nem így készült a műsorban....
Konkrétan a Mága művész úr által
- a műsorban - készített ételek receptjeihez szeretnék hozzájutni.
Lehetséges ez?
Főképp a korhely halászlé és a mézes zserbó érdekelne.
A Mága művész úr által készített mézes zserbó nem így készült. Ő grízt tett bele, és ha jól láttam a tészta kakaós volt. Még külön ki is hangsújozta, hogy a gríztől volt olyan finom omlós puha. Ha lehet kérem a valós receptet.
Köszönettel Évi
Csatlakozom az előző hozzászólásokhoz. Ez a recept nem az ami alapján a művész úr sütött. Kérném az eredeti Mága receptet.Kata
Ha beírod a Google-ba, hogy mézes zserbó recept, onnan szedték le. Nagyon ciki ez a hazugság. Akkor ezek szerint a többi recept is pont ennyire igaz. Pedig már alig vártam a ma reggelt, hogy felrakják a receptet, mert még karácsony előtt ki szerettem volna próbálni....
igazából nemnagyon különbözik a tvben elkészített süti az ittenitől, csak a liszt helyett grízt kell tenni a töltelékbe, mintha egy tejbegrízt főznétek és a tésztába pedig lehet kakaót tenni, csak akkor ugye kevesebb liszt kell hozzá...
Kedves Ági!
Pont ez az, pontos mértékek nélkül nem lesz jó a süti....
Ez a recept sosem volt ZSERBÓ. Mézes krémes a becsületes neve. A ZSERBÓ - az igazi - 3-4 lapból áll, nincs külön sütve, és a lapok barack lekvárral és cukrozott őrölt dióval vannak rétegezve. Kihűlés után csokimázzal van behúzva.
Ettől függetlenül csodálatos élmény volt a Művész úr "alakítása" , megérdemelten viszi el a pálmát!
Ezt a sütireceptet a mindmegette.hu-ról másolták át. Úgy látom sosem fogunk a Mága Úr féle Karácsonyi mézes zserbó receptjéhez jutni. Pedig nagyon szerettem volna karácsonyra megsütni. Talán majd máskor....
Kiírtam a receptet amit nagyon vártam és rájöttem,hogy ez nem is az amit a Művészúr csinált.utána olvastam a hozzászólásokat és látom nem vagyok egyedül.Azt hiszem maradok a előre kigondolt sütiknél,nem kísérletezem az ünnepek előtt.Azért megjegyzem ez nem szép tőletek RTL.Boldog karácsonyt mindenkinek!
A tegnap este nem igy készitete a muvész ur a sutit ,,,,,
Azt a Korhelyhalászlé receptet szeretném,ami a műsorban volt,és ahogyan a Művész Úr készítette!
Ami fenn van az oldalon az nem az!
Nagyon jó lenne odafigyelni,hogy azok a receptek és úgy kerüljenek fel ahogyan a műsorban voltak.
Úgy látom nem vagyok egyedül a problémával.
Olvassa egyáltalán valaki a megjegyzéseinket,akinek a feladata,hogy a receptek felkerüljenek?
Kedves Mindenki! az itt leirt süteményt évtizedek óta sütöm, hatlapos néven, ennek semmi köze a zserbóhoz,az nem szép dolog, hogy a nézőket becspják. Zsuzsa néni
zselike!teljesen igazad van, ez nagyon GÁZ!!!!Az RTL-t egyáltalán nem érdeklik a nézők!!!!! Teljesen hülyének néznek, ideraknak egy olyan receptet, amiről első ránézésre látszik, hogy nem az, amit Mága Zoltán elkészített (kakaó a tésztába, gríz a krémbe...stb.)!!!Miért reklámozzák, hogy a vacsoracsata receptjeit megtaláljuk a honlapjukon?????????ÉN NEM TALÁLOM!!!!!!!!És úgy látom, még sokan nem!!!!!
kész átverés a receptek leírása ! miért nem tesznek valamit az oldal szerkesztői???? vagy nem számít a néző??????
Nagyot csalódtan az RTL-ben, átverik a nézőket, félnek hogy már csatornát néznek, ha nem közlik a recepteket, ezért inkább feltesznek közönséges recepteket, nem azt a mit szeretnének látni. hpgy lehet ezt megengedni, ki ezért a felelős? Egy átvert nagymama
Sziasztok!
Anyukámnak van egy receptje, ami grízes krémmel készül, igaz, hogy nem zserbónak nevezi, hanem mézes krémesnek. Ez a krémhez ír kakaót, de lehet variálni, hogy az egyik felébe teszünk csak és akkor kétszínű krém lesz a sütinkben.
Egyébként ha barna tésztát szeretnénk, nyugodtan lehet beleszórni 2 kanál kakaót - anyukám szerint
Tészta:
7 dkg vaj,
15 dkg porcukor
2 evőkanál méz
2 evőkanál tej
2 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
az egészet gőz felett 10 percig kavarni
majd még a forróba bele 45 dkg liszt
4 cipót formálunk és egyesével kisütjük
Krém:
18 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 kanál kakaó
1 cs vaníliás cukor
ezt kikeverni,
3 dl tejben 3 kanál grízt sűrűre főzünk
ha kihűlt összekeverjük a vajas krémmel
Máz:
5 dkg vajban 10 dkg étcsokoládét felolvasztani és a süti tetejére kenni.
Nincs igazság, kérjük az eredeti mézezs zserbó receptet! ÜdV.Babi
Kedves Showzok!
Nagyon kedves vagy hogy felraktad nekünk, én akkor ki is próbálom.
Ennek is állnia kell 1 napig fogyasztás előtt?
Mégegyszer köszike! :-)
zselike, igen, úgy az igazi, ha legalább egy éjszakát "pihen", a mézes tésztáknak kell egy kis idő a puhuláshoz, hamarabb is lehet enni, csak akkor nem lehet olyan szépen vágni a tésztát, mert töredezik.
Olvastam, hogy a csokimázra, ha teljes szilárdulás előtt berajzoljuk a szeleteket, szépen lehet vágni, és nem töredezik a csoki.
Nem értem, hogy miért nem reagálnak az illetékesek az RTL-től a beírtakra!
Nagyon szeretnénk megismerni a Mága művész Úr eredeti receptjeit.
Egyébként Ő egy igazi úri ember, mindenféle sztár allür nélkül. Kívánok nagyon boldog Karácsonyt, és újévet.
Mága féle zserbó:
1 tojás
5 dkg margarin
3-4 e.k. tej
15 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
6 dkg méz
csipet só
40 dkg liszt
1 kis kanál szódabikarbóna
2-3 e.k. kakaópor
Krém:
3 dl tej
6 dkg gríz
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
1-2 cs. vaniliás cukor
2 narancs reszelt héja
málnalekvár
kevés rum
Máz:
2 e.k. kakaópor
2 e.k. porcukor
5 dkg vaj
pici víz
Habüstben összekevertem a tojást, a tejet, a cukrot, a margarint és a mézet, majd összemelegítettem.
Langyosra hütöttem; közben a liszet, a sót, a szódabikarbónát és a kakaót összekevertem. A lisztre ráöntöttem a kihült masszát és jól összedolgoztam. Nem kell megijedni, elég ragacsos lesz a tészta állaga, de nem kell hozzá több lisztet tenni! Tálba tettem és bö fél órára betettem a hütöbe. Enyhén lisztezett deszkán 4 lapot nyújtottam a tésztából. (ha nagyon megkeményedne be lehet pár pillanatra tenni a mikróba- így már tökéletesen nyújtható lesz) A lapokat egyenként megvajazott tepsi háton kisütöttem. Nem tart sokáig a sütés, laponként kb. 3-4 perc. Amint látszik, hogy pirul a széle, azonnal lehet kivenni a sütöböl és jöhet a következö lap.
A krémhez elöször föztem egy tejbegrízt, majd teljesen kihütöttem. A margarint habosra kevertem a porcukorral és vaniliás cukorral, belereszeltem a narancshéjakat. A kikevert margarint alaposan összekevertem a kihült grízzel. A málnalekvárban elkevertem 3-4 evökanálnyi rumot. Közben kihültek a tésztalapok is. Az elsö lapot megkentem lekvárral, majd a grízes krém 1/3-át simítottam rá. Így jártam el a többi lappal is. Természetesen a felsö lapra már nem került krém. Azt csokis mázzal öntöttem le, amit a kakaóból, cukorból, pici víz és vaj össszemelegítésével nyertem. Érdemes elözö nap elkészíteni, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak a krémtöl. Aztán kezdödhet a harc!
Köszönjük, eduso!
Bár nem jó, hogy nem az eredeti recept jelent meg, de ha jól tudom, nem ez az RTL Klub hivatalos oldala.
Sajnos egyik recept se az amit a tv.láttunk Mánga Zoltántól.Pedig mindenki azt szeretné.
Megjegyzés küldése