2010. október 1., péntek

Vacsoracsata - Papadimitriu Athina a vendéglátó


Papadimitriu Athina

Színésznő


Esküvővel zárult Athina vacsorája

A péntek esti Vacsoracsatában Caramel és Erdőhegyi Brigitta örök hűséget fogadtak.

Péntek este Athinára került a sor, hogy elkápráztassa vetélytársait főzőtudományával. A görög származású színésznő görög menüsorral várta vacsoravendégeit, ami első kóstolás után osztatlan sikert aratott. Csapó Gábor 9 pontja kivételével mindenki 10 ponttal jutalmazta főzőtudományát, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.

Athina estéjét egy esküvővel zárta.






Előétel:

Tarama pirított pitával padlizsánkrémmel

Tarama Ikrapástétom

A tarama sózott és savanyított pontyikra, amelyből a taramosalata készül, a görög és török konyha egyik mezéje, amelyben taramát kevernek össze citromlével, zsemlemorzsával, hagymával és olívaolajjal; ezt mártogatóként fogyasztják.

Hozzávalók:
• 4 szelet fehér kenyér,
• 1 vöröshagyma,
• 10 dkg ponty- vagy lazacikra (eredetileg füstölt tőkehalikra),
• 1 dl olívaolaj,
• 5 ek. citromlé, petrezselyemlevél, citromkarikák
A kenyér héját levágjuk, a belét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, az ikrával és a kenyérrel összeturmixoljuk. Apránként az olívaolajat meg a citromlevet is beleöntjük, és krémes állagúra keverjük. lehűtve, a petrezselyemlevéllel és a citromkarikákkal díszítve tálaljuk.

Tarama

Hozzávalók:
• 2 doboz apró szemű piros kaviár,
• 3 db főtt főtt krumpli,
• 2 dl olívaolaj,
• 2 db citrom leve,
• 1 fej vöröshagyma,
• 1 csokor petrezselyem zöldje,
• 1 csokor metélőhagyma,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 db citrom,
• pitakenyér a kínálásához.

Kanalazzuk a kaviárt egy konyhai gyorsvágó gépbe, tegyük hozzá a főtt krumplit. Csorgassuk bele az olívaolajat, a citromlevet, tegyük hozzá az összevágott hagymát. sózzuk, és borsozzuk, majd zúzzuk pépesre.

Kis tálakban kínáljuk a vendégeinknek.
A sült poliphoz kenjük be fokhagymával az egész polipokat, csorgassuk meg olívaolajjal és citromlével. Daráljunk rá borost, majd a grillen süssük pirosra.



Főétel:

Tepsiben sült paradicsomos báránycsülkök piláffal

Hozzávalók:
• 5 db báránycsülök,
• 1 kg paradicsom,
• 60 dkg vöröshagyma,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 2 teáskanál oregánó,
• 1 teáskanál római kömény, só, bors, olívaolaj,
• 3 dl száraz vörösbor,
• 3 szál rozmaring,
• 1 csokor menta.

Tegyük a csülköket egy tepsibe, daráljunk rá borsot, sózzuk meg, és fűszerezzük összezúzott fokhagymával, őrölt római köménnyel, és oregánóval. A hagymát és a paradicsomot karikázzuk fel, tegyük hozzá az összetépkedett menta és rozmaringleveleket, keverjük össze és borítsuk be vele a csülköket. Csorgassuk meg olívaolajjal, fedjük le fóliával, és tegyük a sütőbe. Amikor a csülkök megpuhultak, vegyük le róla a fóliát, öntsük rá a vörösbort, majd tegyük vissza a sütőbe. Süssük még néhány percig, míg a hús szépen megpirul.

Piláfhoz:
• 20 dkg rizstészta,
• 20 dkg jázmin rizs,
• 4 evőkanál olívaolaj,
• 1 maréknyi fenyőmag,
• 2 db csirkeleves kocka,
• só.

Csorgassuk az olívaolajat egy lábasba, és tegyük bele a rizstésztát. Pirítsuk meg aranysárgára, majd tegyük hozzá a rizst is. Forrósítsuk jól össze, szórjuk bele a fenyőmagot, és öntsük fel hat decinyi forró vízzel. sózzuk, morzsoljuk bele e leveskockát, majd lefedve pároljuk puhára.

Tepsis padlizsánhoz:
• 2 db padlizsán,
• 1 db paradicsompaprika,
• 3 evőkanál olíva olaj,
• só,
• darált bors, bazsalikomlevél.

A megmosott padlizsánt vágjuk félbe, majd fél centis szeletekre vágjuk. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a kis kockákra vágott paradicsompaprikát, mérsékelt tűzön addig süssük még a paprika barnulni kezd. Adjuk hozzá a felvágott padlizsánt. Sózzuk, és darált borssal ízesítsük. Állandóan kevergetve pirítsuk legalább 5-6 percig. Finomabbá tehetjük, ha megszórjuk bazsalikommal. A magpirított padlizsánt tegyük egy tepsibe vagy tűzálló üvegedénybe, majd tegyük a sütőbe, 160 fokon süssük 20 percig.



Desszert:

Baklava

Hozzávalók:
• 2 csomag friss réteslap,
• 50 dkg darált dió vagy mandula,
• 10 dkg cukor,
• 25 dkg vaj.
• Sziruphoz:
• 30 dkg cukor,
• 1 db fahéj rúd,
• 20 dkg méz,
• 6 db szegfűszeg,
• 4 dl víz, fél narancs leve,
• fél citrom leve.

Elkészítés: A réteslapot 10 perccel a feldolgozás előtt vegye ki a hűtőből. A sütőt 150 °C-ra melegítse elő. A leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerje ki, és vágja fel egy téglalap alakú sütőforma méretének megfelelően, majd helyezze a sütőformába. A réteslapot olvasztott vajjal kenje meg, majd szórja meg a cukorral összekevert dióval. A fenti műveletet addig ismételje, amíg a tészta ill. a diótöltelék el nem fogy. A végén fedje be tésztával, még egyszer kenje meg az olvasztott vajjal, és villával szurkálja meg. Kb. 40-45 percig süsse.

A sziruphoz a cukrot, mézet, fahéjat, szegfűszeget, narancslevet és vizet kb. 10 percig főzze. A fahéjat és szegfűszeget távolítsa el, és a még forró szirupot öntse a sült baklavára, és néhány óráig hagyja állni. Tálalás előtt vágja szeletekre.




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template