2010. október 4., hétfő

Vacsoracsata - Istenes Bence a vendéglátó


Istenes Bence

Műsorvezető


Istenes Bence 36 pontos vacsorát főzött

A hazai zenetévé műsorvezetője apukájával, Istenes Lászlóval közösen készítette el élete első háromfogásos menüjét.

A hétfői vacsoracsatában Istenes Bencének, azaz Bennek kellett elkápráztatnia vetélytársait főzőtudományával. A népszerű műsorvezető azonban nem mondható rutinos szakácsnak, így apukájával karöltve kezdett neki a főzésnek.

Welcome drinkként különböző ízesítésű mojitoval kedveskedett sztárvendégeinek. Az ital elfogyasztás közben pedig egy saját dallal szórakoztatta celebtársait, amit apukájával közösen adott elő.

A vacsora, a desszert kivételével osztatlan sikert aratott vendégei körében. Zsuzsa 8, Ildikó és Andrea 9-9, Sándor 10 ponttal jutalmazta Ben főzőtudományát, így összesen 36 ponttal büszkélkedhet.







Előétel:

Narancsos édesköményleves füstölt lazaccal

Hozzávalók:
• 2 narancs
• 3 evőkanál cukor
• 4 fej édeskömény
• 2 fej hagyma
• 2 kávéskanál koriandermag
• 3 evőkanál olaj
• Só
• 1 db zöldségleves kocka
• 1-2 dl tejszín
• 10 dkg füstölt lazac

A leveshez az egyik narancs héját megreszeljük, félreteszünk belőle 2 kávéskanálnyit. Minkét narancs levét kifacsarjuk, leszűrjük. A narancslevet és a cukrot addig kevergetjük mérsékelt tűzön, amíg a cukor fel nem olvad, majd elkezdjük nagy lángon forralni, hogy kb. 4 evőkanálnyi szirupra sűrűsödjön be. A narancsos szirupot és a narancshéjat összevegyítjük: egyik felét belefőzzük a levesbe, a másik felét pedig a tálalásnál használjuk.

Az édesköményekről levágjuk az aljukat és a tetejüket, a fodrokat félretesszük a díszítéshez. Ezután elnegyedeljük őket, a negyedekből kivágjuk a torzsás részeket, és a zöldséget ½ centi vékonyan felcsíkozzuk. A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A koriandermagot egy kis serpenyőben pár másodpercig kevergetve hevítjük, majd mozsárban finomra törjük.

Egy közepes méretű fazékban mérsékelt tűzön megpároljuk a hagymát egy kis sóval az olajon. Lefedve gyorsabban megy, de néha meg kell keverni. A párolt hagymához hozzáadjuk a felcsíkozott édesköményt, a finomra tört koriandert, megsózzuk, és az egészet 1 percig kevergetjük, továbbra is mérsékelt tűzön. Ekkor hozzáöntjük a másfél liter vizet, és a hozzátesszük a leveskockát, a narancsos szirup egyik felét, majd a levest nagy lángon felforraljuk, és mérsékelt-takarék fokozat között, lefedve, csendes forralással 20-30 perc alatt megfőzzük. Az a lényeg, hogy az édeskömény megpuhuljon.

A levest a tejszínnel együtt összepürésítjük, majd visszaöntjük a fazékba. Belekeverjük a vékony csíkokra felvágott lazacot, és forraljuk még egy percig. Tálaláskor megcsorgatjuk a maradék narancsos sziruppal.


Főétel:

Tejben sült bébi csirkék sült zöldségekkel

Hozzávalók:
• 5 db bébi csirke
• tengeri só
• frissen őrölt fekete bors
• 12,5 dkg vaj
• olívaolaj
• 1/2 rúd fahéj
• 1 jó marék friss zsályalevél
• 2 citrom héja
• 6 gerezd fokhagyma
• 6 dl tej

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A zsálya szárait letépjük, de nem dobjuk el. A citromot krumpli hámozóval meghámozzuk, a citromhéjat félretesszük. A csirkéket befűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, kívül - belül. A hasüregébe tesszük a zsálya szárait, 1 citromkarikával (érdemes a fehér részt levágni, hogy ne legyen keserű), és összekötjük a lábait, hogy a töltelék ne essen ki. Magas falu tepsibe tesszük, vajat ráöntjük, mellédobjuk az egész, pucolt fokhagymákat. Elosztjuk rajta a citromhéjat és a zsályát. Aláöntjük a tejet, és beledobjuk a fél rúd fahéjat. Rátesszük az alufóliát, előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, időnként locsolgatva a levével. A citromhéj kicsapja majd a tejet, amitől a mártásnak egészen különleges íze lesz, és túros állaga.

Sült zöldségek:
répa, paradicsom, padlizsán, kaliforniai paprika..... bármilyen zöldség ízlés szerint.
A felszeletelt zöldségeket olajon átsütjük, kiszedjük, lecsöpögtetjük majd sózzuk, borsozzuk.


Desszert:

Mojitó torta

Tésztához, 27 cm-es tortaformához:
• 110 gr finomliszt
• 90 gr étkezési keményítő
• 6 tojás
• 130 gr porcukor
• 1/2 lime reszelt héja

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kivajazzuk és belisztezzük. A lisztet, a keményítőt, a citrom reszelt héját egy tálban összekeverjük.
A tojássárgáját habverővel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a szilárd lisztes keveréket.
A tojásfehérjét a porcukorral és pár csepp citromlével nagyon keményre verjük és óvatosan hozzákeverjük a lisztes masszát.
A nyers tésztát beleöntjük a tortaformába és a sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, mikor van kész a piskóta.

Mojito krém
• 500 gr mascarpone
• 3 tábla fehércsoki
• 2 lime reszelt héja
• 1 lime leve
• 1 nagyon nagy csokor menta (aprítva kb 3 ek)
• 1 lime a dekoráláshoz


Elkészítése:
1. A csokit vízfürdő felett olvasszuk meg alacsony hőfokon. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a mentát, a lime héját és levét.
2. Keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a mascarpone-t.
3. Mielőtt a piskótát megkennénk vele, a krémet hűtsük le, de nem teljesen. Langyos legyen.
4. A tortát vágjuk 3 részre, kenjük meg a krémmel, díszítsük lime szeletekkel.
Tálalás előtt legalább 2-3 órára tegyük hűtőbe.




Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template