2010. október 18., hétfő

Vacsoracsata - Vágó Piros a vendéglátó


Vágó Piros

Rádiós műsorvezető


Vágó Piros 35 pontos vacsorát főzött!

A hét első sztárszakácsa népszerű rádiós műsorvezetőnk, Vágó Piros volt.

Piros rutinos háziasszonynak tartja magát, amit vetélytársai is megerősítettek, menüje azonban nem aratott osztatlan sikert. Előétele leginkább egy babfőzelékhez hasonlított, az állaga miatt, de az ízével mindenki elégedett volt.

Sajnos a főétellel sem nyerte el maximálisan vetélytársai tetszését, de a desszert már osztatlan sikert aratott.

Gáspár Bea 8, Miló, Maksa Zoltán és Csonka András pedig 9-9 ponttal jutalmazta Piros főzőtudományát, így összesen 35 ponttal büszkélkedhet.






Előétel:

Toscán kenyérleves

Hozzávalók
• 12 szelet toszkán kenyér (szikkadt)
• 80 dkg friss fehérbab vagy 3-4 db konzerv
• 5 db répa
• 40 dkg burgonya
• 3 szál zeller
• 1 ek paradicsom sűrítmény
• 2 db paradicsom
• 1-2 csipet kakukkfű
• 10-15 dkg hagyma
• 1-2 csipet só
• 1-2 csipet bors (őrölt)

Elkészítés
A zöldségeket készítsük elő és közepes nagyságúra daraboljuk, főzzük meg a babot a saját vizével és szitán törjük át. (esetleg turmixolhatjuk is.) Néhány babot hagyjunk egészben. Egy lábosban pirítsuk meg olajon a hagymát, miután a hagyma megpirult adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a paradicsomsűrítményt. Egy kis főzés után öntsük bele a babpürét és az egész babokat, ill. az előzőleg felaprított zöldségeket. Tegyünk bele sót és borsot, majd adjunk hozzá ízlés szerint kakukkfüvet. Főzzük miközben kb. hat merőkanál vizet pótoltunk, kb. 10 perccel a főzés befejezte előtt, tegyük bele a kenyeret és azzal együtt főzzük. Olívaolajjal öntözzük.



Főétel:

Papilote-ban sült vajhal, citrommártással

Hozzávalók:
• 5 db vajhal steak
• 2 db cukkíni
• 1 db angol zeller
• 3 szál sárgarépa
• 1 db póré
• 15 dkg vaj
• Só
• darált bors
• 1 csokor citromfű
• 1 csokor friss kakukkfű
• 1 db citrom
• 1 csomag sütőpapír
• 3 db zöldcitrom.

Citrommártáshoz:
• 5 dkg vaj
• 5 csapott kanál liszt

Húsleves
• 1 deci tejszín
• 1-2 citrom leve és héja
• Szerecsendió
• Fehérbors

Készítek egy besamelt, csak a végén nem tejjel, hanem húslevessel öntöm fel, utána bele a tejszín, a citrom leve és a felcsíkozott héja, és esetleg a felsorolt fűszerekből adok hozzá egy leheletnyit.

Daráljunk a halra borsot, enyhén sózzuk meg, majd tépkedjünk rá a citrom és kakukkfűlevelekből.
A zöldségeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk nagyon vékony hosszú darabokra (metéltre). Tépjünk le 5 db ívet a sütőpapírból, és mindegyikre tegyünk a felmetélt zöldségekből. Helyezzük rá a halfilét, és mindegyik tetejére egy-egy diónyi vajat. A papírt tekerjük széleitől befelé, mintha fel akarnánk göngyölni, addig, míg egy csónak alakot nem formázunk. Így a papír egy peremet fog képezni a hal körül. Nem kell hogy teljesen befedje, a teteje szabadon maradhat. Tegyük a becsomagolt halat tepsire, és forró sütőben, kb 20-25 percig süssük. Tálalhatjuk a papírral együtt a tányérra, tetejére kanalazva a citromos szószból. Egy-egy cikk citrommal dekoráljuk.



Kukorica muffin
• 85 gr vaj
• 20 dkg morzsolt kukorica (mélyhűtött)
• kis db chili paprika
• 14 dkg liszt
• 14 dkg kukoricadara
• 2 teáskanál sütőpor
• 5 dkg cheddar sajt
• 2 db tojás
• 280 ml joghurt
• 1 dl tej
• Só
• darált bors

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a egy evőkanálnyi vajat, tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát, és ízlésünk szerinti mennyiségű chili paprikát. pároljuk pár percig, majd tegyük hozzá a kukoricát. Sózzuk, daráljunk rá borsot, és néhány percig pároljuk, míg a kukorica puha nem lesz.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, kukoricadarát, sütőport és egy csipetnyi sót.
Egy másik tálba szintén keverjük össze a tojásokat, joghurtot, tejet, a maradék olvasztott vajat. A tojásos keverékbe kis adagokban dolgozzuk bele a lisztes keveréket, majd tegyük hozzá a megpárolt kukoricát és a sajtot is.
Vajjal kikent és liszttel meghintett muffin formákba töltsük, majd forró sütőben 160 fokon süssük 25-30 percen keresztül.



Desszert:

Fordított meggyes süti

Hozzávalók:
• 1 kg mélyhűtött magozott meggy
• 12 dkg vaj
• 12 dkg porcukor
• 2 tojás
• 12 dkg liszt
• ½ cs sütőpor
citromhéj
• szórásnyi barnacukor
• tetejére pirított mandulaszeletek

A vajat a cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a tojásokat. Hozzá a sütőporral elkevert liszt és a citromhéj. Kivajazzuk a sütőedényt, beleszórunk barnacukrot, rá a meggy, rá a tészta. Kicsit elsimítjuk a tetejét és kb. 170 fokos sütőben sütjük úgy 20-25 percet. Kivesszük, kifordítjuk, rászórjuk az előzőleg kis cukorral megpirított mandulát. Cikkekre felvágva tálaljuk.



Forrás: rtlklub.hu


2 megjegyzés:

marimama on 2010. október 20. 12:01 írta...

Nem tisztem Vágó Piros főző tudományát értékelni, de nagyon sajnálom, hogy annyira leértékelték az előételként felszolgált toszkán kenyérlevest. Ez év szeptember 22-én Sienában a "Fekete Kakas" vendéglőben volt szerencsém egy eredeti toszkán menűt megkóstolni.A toszkán kenyérleves ( Ribollita) ugyanolyan volt - állagra, színre -mint amit Piros készített.Nekem is, mint a vacsoracsata résztvevőinek nagyon ízlett ez a leves.

Gizi on 2010. október 20. 15:54 írta...

Ma elkészítettem a halat, igaz nekem csak lazac volt itthon, de azzal is nagyon finom lett. A muffin és a mártás is finom. Nagyon jó választás volt Piros részéről ez a menü.

Az én változatom itt megtalálható, ha esetleg érdekel valakit.

http://gizi-receptjei.blogspot.com/2010/10/papircsonakban-sult-lazac-zoldsegekkel.html

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template