2010. október 7., csütörtök

Vacsoracsata - Nagy Sándor a vendéglátó


Nagy Sándor

Színész


Középkori vacsora Nagy Sanyinál

A Madách Színház elismert színésze a középkorba kalauzolta el vendégeit…

Egy nem mindennapi vacsora részei lehettek Nagy Sanyi vetélytársai. A megszokott este helyett, ugyanis a középkorba invitálta celebtársait. Utcai viseletét jelmezekre cserélte, házát pedig egy várra, ahova lovas kocsival vitte el vendégeit. Bekocsikáztak a várba, hogy elfogyasszák a welcome drinket, majd gyaloggalopposan elgaloppoztak a várból a vacsora asztalig.

A vacsora nagyon jó hangulatban telt. Ben 8, Zsuzsa és Andrea 9, Ildikó pedig 10 ponttal jutalmazta Sanyi főzőtudományát, így összesen 36 ponttal büszkélkedhet.


Videó






Előétel:

Sajtleves

Hozzávalók:
• 4 alma
• 3 dl száraz fehérbor
• 1 teáskanál szárított kakukkfű
• 4 korong camembert sajt (egyenként 12,5 dekásak)
• Só
• durvára tört fekete bors

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A szeleteket lábosba tesszük és felöntjük a borral, beleszúrjuk a kakukkfüvet, összeforraljuk, és 5-6 perc alatt puhára főzzük, közben a sajtot kisebb kockákra vágjuk. A párolt almát botmixerrel vagy turmixban pépesítjük, és visszatesszük a tűzre. Öntünk hozzá 5 dl vizet, és ha felforrt, beledobjuk a kockákra vágott camembert sajtot. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a sajt teljesen fel nem olvadt, ekkor rögtön lehúzzuk a tűzről. Megsózzuk, megborsozzuk, és készen is van, pirított zsemlekockával tálaljuk.



Főétel:

Rókagombás őzragu, mézes apróburgonyával

Rókagombás őzragu
Hozzávalók:
• 1 kg őzcomb,
• 2 fej vöröshagyma,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 60 dkg rókagomba,
• 3 dl száraz vörösbor,
• 5-6 szem borókabogyó,
• 3 levél babér, darált bors,
• 2 evőkanál étkezési keményítő,
• 30 dkg pirosáfonya mélyhűtött (ázsia shop),
• 3 szál kakukkfű, só,
• 1 üveg pirosáfonya lekvár (Ikea),
• 3-4 evőkanál olívaolaj.

Aprítsuk finomra a hagymát, fokhagymát, tegyük egy nagy lábasba. Csorgassunk rá pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a babért és a kakukkfűágakat. Pároljuk pár percig, utána tegyük bele a nagyobb kockákra az őzhúst. Pároljuk addig, míg a hús pirulni nem kezd, utána öntsük fel a borral. Sózzuk, borsozzuk és lefedve pároljuk míg a hús puha nem lesz.

Ha szükséges öntsünk alá vizet. Amikor a hús már puha tegyük bele a jól megmosott gombákat (nem szükséges összevágni, jól mutat, ha egészben vannak a raguban), és tegyük bele az áfonyát is. Néhány perces párolás után sűrítsük be a levét hideg vízzel elkevert keménytővel. A legvégén még egy korty vörösborral felönthetjük. Tálaljunk mellé kis tálkákban pirosáfonya lekvárt.

Újburgonya mézzel

Hozzávalók:
• 50 dkg apró szemű újburgonya
• 15 dkg méz
• 1 evőkanál vaj
• 1 db vanília rúd

Az apró újburgonyát forró vízzel leöntjük, megmossuk. Szárazra töröljük, eközben a héja könnyen leválik.

A mézet a félbevágott vaníliával, vajjal együtt tűzre tesszük, felforraljuk. Beletesszük a burgonyát, és addig főzzük, amíg megduzzad és megfő.
Melegen vagy hidegen tálaljuk harmadik fogásnak.



Desszert:

Paradicsomtorta

Hozzávalók:
• 10 dkg dió
• 1 doboz 40 dkg-os hámozott paradicsomkonzerv
• 15 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál sütőpor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 1 kávéskanál „Mézes fűszerkeverék"
• 15 dkg puha vaj
• 25 dkg cukor
• 2 tojás
• 10 dkg mazsola
• 10 dkg fehércsoki

A krémhez:
• 1 dl tejszín
• 1 citrom reszelt héja
• 10 dkg fehér csokoládé
• 25 dkg natúr, tejszínes krémsajt

A tortaforma előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt
A torta tetejére 1 csomag színes tortadara
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.
A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, aztán ha kihűlt, durvára őröljük.

A hámozott paradicsomot levével együtt pépesre turmixoljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel. Ezután a puha vajat és a cukrot robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.

A tojásos-cukros vajba felváltva belevegyítjük a lisztes keveréket és a pépes paradicsomot, de nem egyszerre, hanem úgy 2-3 részletben. Végül fakanálra váltunk, és jöhet a tésztába a dió, a csoki és a mazsola.

A tésztát átkanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk és 45 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, ha beleszúrunk egy tűvel és arra nem tapad ragacsos, nyers massza. Amennyiben úgy látjuk, hogy sütés közben a torta teteje túlságosan elkezdene pirulni, óvatosan takarjuk le alufóliával és így süssük tovább.

A kihűlt torták megkenjük a mázzal, amely úgy készül, hogy megolvasztjuk a fehér csokit gőz fölött, majd robotgéppel összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Végül a torta tetejét bőven meghintjük színes tortadarával.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template