2010. október 14., csütörtök

Vacsoracsata - Valkó Eszter a vendéglátó


Valkó Eszter

Műsorvezető


Valkó Eszter kötényt öltött

Csütörtök este Valkó Eszterre került a sor, hogy bebizonyítsa főzőtudását.

A népszerű műsorvezető nem főz túl gyakran, persze ez nem azt jelenti, hogy csak hírből ismerné a konyhát. Rutinos szakácsnak igaz nem mondható, de azt tudja, hogy a fakanalat melyik fiókban találja.

Előétele sajnos nem aratott osztatlan sikert, de a főétele és a desszertje már minden vendége tetszését elnyerte.

Az Animal Cannibals fiúk 9 pontja kivételével Eszter mindenkitől 10 pontot kapott, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.




Előétel:

Málnakrém-leves citromfagyival

Hozzávalók:
• 1 kg málna
• 2 db egész fahéj
• 5-8 szem szegfűszeg
• 1 db vanília rúd
• Só
• fél citrom leve
• 20 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás főzhető pudingpor
• 3 dl tejszín
• 10 dkg szeletelt mandula
• 1 liter tej
• 1 db citromfagyi

Öntsünk a fazékba a tejet, öntünk hozzá fél liter vizet, tegyük hozzá a teatojásba tett szegfűszegeket, az egész fahéjat és a vanília rudat. Sózzuk, ízesítsük, cukorral majd forraljuk fel. Keverjük ki hideg vízzel a vaníliás pudingot, és sűrítsük be vele a tejet. Tegyük hozzá a málna felét, majd kézi mixerrel pürésítsük. Szűrjük át finomlyukú szűrőn, utána öntsük vissza az edénybe. Adjuk hozzá a tejszínt, ízesítsük citromlével, forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Hideg vízbe állítva hűtsük le jól. Tálaláskor tegyük hozzá a maradék málnaszemeket, és kanalazzuk bele a fagyiból, és szórjuk meg pirított mandulával.



Főétel:

Vörösboros borjúpörkölt, tojásos galuskával, fejes salátával

Hozzávalók:
• 1 kg borjúcomb,
• 2 nagy fej vöröshagyma,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 2 evőkanál fűszerpaprika,
• só, darált bors,
• 2 db paprika,
• 2 db paradicsom,
• 1 db zöldpaprika,
• 4-5 evőkanál olívaolaj,
• 3 dl száraz vörösbor,
• fél teáskanál őrölt köménymag.

Aprítsuk fel a hagymát apróra, tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a finomra összevágott fokhagymát, és az őrölt köménymagot. Pirítsuk addig, míg a hagyma üveges nem lesz, majd tegyük bele a felkockázott marhahúst. Pároljuk fedő nélkül addig, míg a saját levét el nem fövi, és a húskockák szélei pirulni nem kezdenek. Szórjuk rá a fűszerpaprikát, keverjük jól össze, és öntsük fel a borral. Sózzuk, fűszerezzük darált borssal, tegyük hozzá az összevágott paprikát és paradicsomot. Fedjük le, és pároljuk addig, míg puha nem lesz. Ha szükséges a párolólevet pótoljuk vízzel.

Tojásos galuska
• 60 dkg búzaliszt,
• 6-10 db tojás,
• pár evőkanál étolaj,
• só.

Öntsük a liszteket egy nagy tálba, üssünk rá két egész tojást, majd ízesítsük egy teáskanálnyi sóval, majd hideg vízzel keverjünk belőle galuskatésztát.
Forraljunk fel egy fazékban sóval ízesített vizet, majd szaggassuk bele a nokedlit. Ha elkészült szűrjük le, és jól öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk jól lecsepegni.
Üssünk fel négy tojást egy tálba, tegyünk hozzá egy csipetnyi sót, majd jól verjük fel. Öntsünk pár evőkanálnyi olajat egy nagy serpenyőbe, forrósítsuk fel jól, és öntsük bele a felvert tojást. Ha kezd szilárdulni keverjük bele a kiszaggatott galuskát.

Fejes salátához:
3 fej fejes saláta, 1 teáskanál só, 3 teáskanál cukor, 1 dl ecet.

A salátákat mossuk meg alaposan, majd csepegtessük le jól. Az öntethez tegyük egy tálba a só, cukrot, és az ecetet. Öntsünk rá kb 3-4 dl vizet, majd jól keverjük össze, és kóstoljuk meg. A salátákat tegyük egy tálba, és öntsük rá az ecetes levet.



Desszert:

Részeges sárgabarackpite

Hozzávalók:
• 17 dkg vaj
• 30 dkg búzaliszt
• 50 dkg sárgabarack
• 5 cl sárgabarack pálinka
• 1 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
• 2.5 dl tejszín
• 20 dkg barnacukor
• 3 db tojás
• 2 teáskanál sütőpor
• csipetnyi só

Tegyük a vajat és a tejszínt egy lábasba, majd forraljuk fel. Keverjük el benne a cukrot, majd ha kissé kihűlt üssük bele a tojásokat. Habverővel pár percig keverjük simára. Szórjuk bele a citrom lereszelt héját és ízesítsük csipetnyi sóval, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. Keverjük addig, míg sima nem lesz.

A barackok magjait szedjük ki, majd vágjuk négyfelé. Csorgassuk meg citromlével és pálinkával, hogy ne barnuljon meg, majd öntsük a tésztához. Adjuk hozzá a barackdarabokat, majd óvatosan keverjük össze.

Öntsük a masszát egy közepes méretű vajjal kikent és liszttel meghintett tepsibe. Egyengessük el simára a tetejét, majd szórjuk meg egy-két evőkanálnyi barnacukorral. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk a sütőből, szúrjuk meg fogvájóval, és ha már nem ragad rá a tészta, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a sütemény.
Ha elkészült még langyosan vágjuk kockákra és szórjuk meg porcukorral.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template