2010. október 26., kedd

Vacsoracsata - Szolnoki Tibor a vendéglátó


Szolnoki Tibor

Színész

Szolnoki Tibor 39 pontos vacsorát főzött

A keddi Vacsoracsatában Szolnoki Tibor mutatta meg főzőtudományát…

Szolnoki Tibor, az operett és musical világának örök és ifjú tehetsége messzi földről híres eleganciájáról és az angol urakat is megszégyenítő udvariasságáról. A Jászai Mari díjas színész az ország több színpadának rendszeres fellépője. A keddi Vacsoracsatában a világot jelentő deszkákat konyhára cserélte és elkészítette élete első háromfogásos menüjét.

Különleges ízeket válogatott össze, a kolumbiai krumplilevessel és az epres lasagne-vel alaposan meglepte vendégeit.

Bár Tibornak elsőre gondot okozott a tojás szétválasztása, különösebb nehézséget nem jelentett neki a vacsora elkészítése. A várt hatás nem maradt el, Müller Attila 9 pontja kivételével mindenki 10-10 ponttal jutalmazta főzőtudományát, így összesen 39 ponttal büszkélkedhet.






Előétel:

Kolumbiai krumplileves avokadóval és csirkével

Hozzávalók:
• 1 db csirke,
• 4 szem burgonya,
• 3 db avokadó,
• 2 szál sárgarépa,
• 1 db zellergumó,
• 1 fej vöröshagyma,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 szál petrezselyemgyökér, egész bors, só,
• 1 db csirkeleves kocka,
• 2 dl tejszín,
• 1 pohár tejföl.

A csirkét tegyük egy fazékba, öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd tegyük fel főni. Amikor elkezd forrni a tetejére feljövő habot szedjük le róla. utána tegyük hozzá a megtisztított zöldségeket, pár szem egész borsot, sózzuk és kis lángon főzzük készre.
Az egész burgonyákat hájába főzzük puhára, majd hámozzuk meg.

Az elkészült levest szűrjük le, a megfőtt csirkéről szedjük le a húst és vágjuk vékony csíkokra. Tegyük vissza a leszűrt levesbe, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott burgonyát, a tejszínt és a tejfölt. Tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze. Tálalás előtt tegyük bele a szintén vékony csíkokra összevágott avokadót.



Főétel:

Római tálban sült rozmaringos bárány, zöldségekkel

Hozzávalók:
• 1.5 kg báránycomb vagy lapocka csont nélkül,
• 1 fej fokhagyma,
• 3 ág friss rozmaring, só, darált bors,
• 3-5 evőkanál olívaolaj.

Körethez:
• 2 csomag újrépa,
• 2 csomag újhagyma,
• 1-2 csomag zöld és fehér spárga,
• 15 szem koktélparadicsom,
• 1 maréknyi spenótlevél,
• 2 evőkanál vaj.

A kicsontozott báránycombot sózzuk meg, kenjük be alaposan zúzott fokhagymával, szórjuk meg összevágott rozmaringlevelekkel, majd csorgassuk meg olívaolajjal. hajtsuk jól össze, és zsineggel kötözzük meg.

Tegyük a cserépedénybe, csorgassunk rá kevéske olívaolajat, tegyünk mellé fokhagymát és vöröshagymát. Öntsünk alá kevéske vizet, majd fedjük le, és tegyük a sütőbe. 150-160 fokon süssük körülbelül egy órán keresztül.

A körethez vágjuk kisebb darabokra a sárgarépát, az újhagymát és a megtisztított spárgákat. Kevéske vajban fedővel letakarva pároljuk meg. /Szolnoki Tibor a bárány mellé helyezte a cserépedénybe a fehérrépát, a sárgarépát, az újhagymát és együtt sütötte meg/

A koktélparadicsomok tetejét vágjuk le, kanállal szedjük ki a belsejét, majd töltsük meg a leforrázott spenótlevelekkel. Tegyük a grillsütőbe és pirítsuk meg.



Desszert:

Epres lasagne

Hozzávalók:
• 12 db lasagne tészta,
• 1 kg tehéntúró,
• 4 db tojás fehérje,
• 2 db zöldcitrom,
• 15 dkg porcukor,
• 1 csomag vaníliás cukor,
• 1 kg eper,
• 2 evőkanál vaj.

Keverjük ki simára a túrót a porcukorral. Adjuk hozzá a zöldcitrom lereszelt héját és a vaníliás cukrot. A tojások fehérjét verjük fel keményre, majd óvatosan dolgozzuk a túrókrémhez.
Kenjünk ki vajjal egy tűzálló sütőedényt, kanalazzunk rá a túróhabból. Egyengessük el simára, majd fedjük be a tésztával. A tésztát kenjük meg bőven túróhabbal, rétegezzük felszeletelt eperszemekkel, majd ismét fedjük be tésztával. Addig rétegezzük, míg az edény megtelik. A tetejére túróhab kerüljön, és szeletelt eperszemek.

Tegyük forró sütőbe, és süssük 150 fokon körülbelül 30-35 percig.
Az elkészült epres lazagne-t szeleteljük fel nagyobb kockákra, tálaljuk tányérokra. Tetejét bőven szórjuk meg összevágott eperszemekkel.




Forrás: rtlklub.hu

1 megjegyzés:

Gizi on 2010. november 2. 13:54 írta...

Elkészítettem a levest, igaz pici változtatással, de nagyon finom lett.Köszönet a receptért.:)

Az én változatom a blogomba megtalálható, ha esetleg érdekel valakit.

http://gizi-receptjei.blogspot.com/2010/11/kolumbiai-krumplileves-szolnoki-tibor.html

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template