2009. december 7., hétfő

Vacsoracsata 11. hét - Delhusa Gjon indiai vendéglátásával nyűgözte le vendégeit


Delhusa Gjon
Delhusát pályáján Gyulai Gaál János indította el.

Az albán származású énekes először a Hegyek lánya című dalával tűnt fel az 1971-es táncdalfesztiválon, majd néhány évvel később az egyik lemez kiadó tulajdonosa is felfigyelt rá. 1989-ben megkapta a Magyar Rádió EMERTON díját és 1996-ban a Mediterrán című nagylemezéért átvette Albánia legmagasabb kulturális kormánykitüntetését is.


Delhusa Gjon lenyűgözte vetélytársait a Vacsoracsatában
A hétfői Vacsoracsatában Gjoni az indiai konyha világába kalauzolta el vacsoravendégeit.

Minden idők legnépszerűbb albán-magyar származású zenésze, Delhusa Gjon számtalan női szívet meghódított már. Rajongótábora valószínűleg ezen a héten is csak gyarapodni fog.

Gjon az esti vacsorát az ő kis szentélyében tartotta. Az asztalát gyertyákkal díszítette és mini szobrokkal. Menüjével az indiai konyha világába kalauzolta el vendégeit. Szobájában karácsonyfát állított, hogy még jobban előidézze a karácsony hangulatát. A főzés közben pedig többször megköszönte Sai Babanak a segítséget, ugyanis egész nap hozzá fohászkodott, hogy jól sikerüljön az étel.

A welcome drink egy különleges tea volt, majd egy indiai családdal együtt előadott egy szép indiai karácsonyi dalt.

A vacsorát a földön, párnákon ülve fogyasztották el, épp úgy, mint az indiaiak. Az est végén, Gjoni előadott egy karácsonyi dalt, ami mindenkinek nagyon tetszett.

Natasa 6, Vera 8, Feri 9 és Marika pedig 10 ponttal jutalmazta Gjoni főzőtudományát, így összesen 33 ponttal büszkélkedhet.


Videó





Előétel:

Indiai lencsepüré chapati kenyérrel

Indiai lencsepüré

Hozzávalók:
20 dkg piros lencse (készülhet sárgaborsóból is)
1 teáskanálnyi őrölt gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1 db chili paprika
1 db zellerszár
1 csokor friss korianderlevél
fél citrom leve
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
fél teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriandermag
1 teáskanál őrölt római kömény


Elkészítése:
Előző nap áztassuk be a lencsét hideg vízbe.
Elkészítéskor tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, az összevágott korianderlevelet, a fűszereket, és a felszeletelt zöldségeket.

Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízesítsük sóval, majd főzzük 10-15 percig. Mielőtt levennénk a tűzről, adjuk hozzá a citromlevet is. Forraljunk rajta még egyet, majd kézi mixerrel pürésítsük.
Finom, fűszeres körete lehet báránysülteknek, grillezett lazacnak és egyszerű sült csirkének is.
Fogyasszunk mellé indiai lapos kenyeret, vagy jázminrizst - így teljes vacsorát tálalhatunk a családnak. Ha nem szeretjük a csípős ízt, az erős paprikát hagyjuk ki a receptből.


Fűszeres indiai lapos kenyér

Hozzávalók:
500 gr sima liszt
2 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő
3 evőkanál olívaolaj
3 dl víz
2 teáskanál curry por

Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, curry-t, szárított élesztőt és az olajat. Fakanállal vagy elektromos dagasztógéppel kezdjük el összedolgozni, közben kis adagokban öntsük hozzá a meglangyosított vizet. Addig dagasszuk, még a tészta az edény falától el nem válik. Takarjuk le konyharuhával, tegyük meleg helyre, és kelesszük legalább egy órán keresztül. Akkor jó ha a tészta a kétszeresére dagad.
Borítsuk egy liszttel megszórt nyújtódeszkára, gyúrjuk át, és vágjuk 8 egyforma darabra. A kis darabkákat nyújtsuk körülbelül 15 centi átmérőjű korongokra. Tegyük liszttel meghintett tálra és kelesszük még öt percig.
Egy száraz serpenyőt forrósítsunk fel közepes melegre, tegyük bele egyenként a kinyújtott kenyeret. Mindkét oldalát addig süssük még arany barnára nem lesz.
Még melegen tálaljuk indiai szószos ételek mellé, kínálhatjuk tojásrántottához, de tehetünk a kenyérre zöldsaláta leveleket és felszeletelt sülteket is. Chutney-val megkenve izgalmas harapnivaló!



Főétel:

Tandori-val fűszerezett indiai paneer sajt ishtu-val

Tandori Panner

Hozzávalók:
1 kg Panner
2-3 evőkanál Patak’s Tandori fűszerpaszta
2-3 evőkanál natúr joghúrt
2 dl tejszín

bors
3-4 evőkanál olaj

Vágjuk a Pannert falatnyi darabokra, vigyázzunk ne legyenek túl kicsik, kb 2*2 centisek. tegyünk 2-3 evőkanálnyi fűszerkrémet egy kis tában, majd keverjünk hozzá 3-4 evőkanálnyi joghurtot, tejszínt, sóval és darált borssal ízesítsük. Tegyük bele a Panner kockákat, majd jó alaposan keverjük össze. Hűtőben hagyjuk állni pár órát.
Csorgassunk pár kanálnyi olajat egy tepsibe, majd tegyük bele a joghurtos sajtkockákat mindenestül. (a fűszereses krémet hagyjuk rajta) majd forró sütőben150-160 fokon, süssük kb 15-20 percig.


Ishtu (indiai krumpli)

Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
1 diónyi friss gyömbér
1 doboz kókusztej
1 db paprika
2 db paradicsom
2 evőkanál Curry fűszerkeverék Kotány

Forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele a finomra összevágott hagymát a felkockázott paprikát, valamint a vékony csíkokra felmetélt gyömbért. Pároljuk pár percig, míg puha nem lesz. Szórjuk rá a curry-t, keverjük jól össze utána öntsük fel egy pohárnyi vízzel. Tegyük bele az apró kockákra felvágott krumplit, paradicsomot (hasonló darabokra mintha krumplis tésztát kezdenénk csinálni). Ízesítsük sóval, öntsük fel a kókusztejjel, majd fedjük le fedővel. Kis lángon párszor megkevergetve pároljuk addig, míg a krumpli puha nem lesz. ezzel körítsük a ropogósra megsütött Tandori csirkecombokat.
Megjegyzés: ha nem túl erős a curry, tehetünk még hozzá megkóstolás után, hogy a köret íze erőteljes legyen. Aki bírja chili paprikával megvadíthatja még.



Desszert:

Narancskrémes angyalhaj

Hozzávalók:
3 evőkanál vaj
1 maréknyi szeletelt mandula
félmaréknyi arany mazsola
12 dkg cérnametélt tészta
2-3 evőkanál cukor

Krémhez:
2 dl tejszín (zacskós, mert azt lehet felverni)
3 evőkanál porcukor
1 narancs reszelt héja

A tésztát forrásban lévő sós vízben ki kell főzni, utána hideg vízzel lehűteni, és lecsepegtetni.
Egy nagy serpenyőben szárazon pirítsuk meg állandó kevergetés mellett a mandulát, majd szórjuk rá a cukrot és adjuk hozzá a vajat. Ha a cukor kezd elolvadni, öntsünk alá egy kevéske vizet, majd tegyük bele a mazsolát. Keverjük hozzá a tésztát, és villával jól lazítsuk fel.
Töltsük üvegkelyhekbe, majd tetejére kanalazzunk a narancskrémből, narancshéjjal vagy kurkumával megszórva dekoráljuk.

Narancskrémhez:
öntsük a hideg tejszínt egy keverőtálba, majd kézi habverővel verjük addig, míg habosodni nem kezd, vigyázzunk ne verjük fel teljesen keményre, mert nagyon könnyen vaj lesz belőle. Végezetül keverjük hozzá a porcukrot, és a narancs lereszelt héját.



Forrás: rtlklub.hu

0 megjegyzés:

 

Celebek vacsora csatája, - Vacsoracsata receptek Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template